Utredning Kortedalaområdet
I Göteborg har vi för många skolplatser
Just nu föds det historiskt få barn i Sverige och det får konsekvenser för våra skolor. I Göteborg minskade antalet elever i grundskolan med 700 under 2024, och prognoserna visar att minskningen kommer att fortsätta. För att kunna fortsätta erbjuda en skola med hög kvalitet behöver vi tänka om. Det handlar om att ta ansvar för både dagens och morgondagens elever.
Inför läsår 2025/2026 minskade vi kapaciteten i Göteborgs Stads kommunala grundskolor med cirka 30 klasser. På fyra skolor placerades inte elever i förskoleklass alls.
Till hösten har vi 700 fler skolplatser än antal elever i Kortedalaområdet
Till hösten har vi cirka 700 fler skolplatser i Kortedala än antal barn på skolorna i området. Grundskoleförvaltningen ser därför över skolstrukturen i området för att bättre anpassa skolplatserna utifrån elevunderlaget.
Så skapar vi en hållbar skolstruktur
Vi i Göteborgs grundskoleförvaltning arbetar för att skapa en hållbar skolorganisation i Göteborg på uppdrag av politikerna i grundskolenämnden. En skolorganisation är en beskrivning av vilka skolor och förskolor som ska finnas i ett område. För att skapa en bra skolorganisation planerar vi noga var skolor ska ligga, hur många platser som behövs och hur stora skolorna ska vara. I det arbetet behöver vi ta hänsyn till fler olika delar, så som elevernas behov och antal elever i området.
Läs mer om förändringar i skolorganisationen och hur det går till:
-
18 mars 2025
Start utredning
Grundskoleförvaltningen presenterar områden som ska utredas för politikerna i Grundskolenämnden. Ett av områdena är Kortedala och skolenheterna där; Talldungeskolan F-3, Ramsdalsskolan F-3, Utmarksskolan 4-9 och Gärdåsskolan 4-9.
-
Vecka 20 2025
Information om utredning till vårdnadshavare i V-klass
Information om utredning av skolstrukturen i Kortedalaområdet till vårdnadshavare med barn på Talldungeskolan, Ramsdalsskolan, Utmarksskolan och Gärdåsskolan.
Ett antal vårdnadshavare bjuds in till ett möte om skolstrukturen området. För att få en bra representation slumpades inbjudan ut till en vårdnadshavare per klass på de fyra skolorna i området.
-
2 juni 2025
Träff för vårdnadshavare
Ett antal vårdnadshavare med barn på grundskola i Kortedalaområdet är inbjudna till Gärdåsskolan för ett möte om skolstrukturen området. För att få en bra representation slumpades inbjudan ut till en vårdnadshavare per klass på de fyra skolorna i området.
Befolkningen i Göteborg minskar och därför ser grundskoleförvaltningen över skolstrukturen så att skolorna får så goda förutsättningar som möjligt. Ett av områdena som ses över är Kortedala och skolenheterna där; Talldungeskolan F-3, Ramsdalsskolan F-3, Utmarksskolan 4-9 och Gärdåsskolan 4-9.
Vid detta tillfälle får du som vårdnadshavarerepresentant information om elevutvecklingen och den långsiktiga planeringen för grundskola i området. Du får också information om en påbörjad utredning inför läsåret 26/27, att förändra skolstrukturen i området under de närmsta fem åren.
Du som vårdnadshavarerepresentant får även möjlighet att ställa frågor och ge synpunkter till utredningen innan beslut. Medverkar gör medarbetare från grundskoleförvaltningen och politiker från grundskolenämnden.
De vårdnadshavare som inte deltar på träffen får möjlighet att skicka in eventuella synpunkter via ett formulär.
-
3 juni 2025
Summering av träff till vårdnadshavare i V-klass
Efter träffen får du som är vårdnadshavare med barn på grundskola i Kortedalaområdet en summering av mötet. För dig som inte var med på mötet finns det möjlighet att skicka in dina synpunkter via ett formulär. Dina synpunkter blir en del av underlaget till utredningen.
Kort sammanfattning av träff för vårdnadshavare om påbörjad utredning av skolstrukturen i Kortedala
Den 2 juni 2025 hölls en träff för slumpmässigt utvalda vårdnadshavare till elever på skolorna i Kortedalaområdet; Gärdsåsskolan, Utmarksskolan, Talldungeskolan och Ramsdalsskolan. Totalt deltog fem vårdnadshavare och representanter från grundskoleförvaltningen och grundskolenämnden. Syftet med mötet var att informera om den påbörjade utredningen kring skolområdets framtid och att ge vårdnadshavarna möjlighet att ställa frågor och lämna synpunkter.
Bakgrund
Grundskoleförvaltningen har påbörjat en utredning om skolstrukturen i Kortedalaområdet. Anledningen är att det finns ett stort antal tomma skolplatser, vilket inte är hållbart i längden. Förändringar kan bli aktuella för att bättre anpassa skolstrukturen utifrån elevunderlaget.
Om utredningen
Utredningen handlar om hur skolorna kan organiseras för att möta det minskande elevantalet. Föräldrar bjöds in till dialog och fick möjlighet att ställa frågor och resonera kring möjliga lösningar.
Synpunkter från vårdnadshavare
-
Det är viktigt att kvaliteten i undervisningen bibehålls, oavsett förändring.
-
Många vill se tydligare stadieindelning, exempelvis att yngre och äldre elever inte blandas på samma skola.
-
Trygghet är avgörande – att få byta skola tillsammans med sin klass och lärare skapar kontinuitet.
-
Förslag lyftes om att slå ihop skolor eller omfördela elever för att bättre använda lokalerna.
-
Upplevelse av att det finns en falsk bild av Kortedala och skolorna i området, att de skulle vara dåliga men vårdnadshavarnas erfarenheter är goda.
-
Önskemål om bättre samarbete mellan skolor, mer marknadsföring av verksamheter (till exempel musikklasser), och att Kulturskolan får större plats i elevernas vardag.
-
Flera föräldrar uttryckte att de är nöjda med sina barns nuvarande skola men har förståelse för behovet av förändring – om den görs varsamt.
Nästa steg
Utredningsarbetet fortsätter under året. Vårdnadshavarnas synpunkter är ett perspektiv bland andra som kommer lyftas i utredningen. Målet är att skapa en hållbar skolstruktur i området.
Lämna medskick och synpunkter till arbetet med hållbar skolstruktur i Göteborg
-
-
Höstterminen 2025
Samtal med elever
Under höstterminen 2025 har vi samtal med eleverna på Talldungeskolan, Utmarksskolan, Ramsdalsskolan och Gärdsåsskolan. Vi tar reda på hur olika förändringar påverkar elevernas skolgång och välbefinnande. Samtalen med eleverna är en del av underlaget till utredningen.
-
Juni-oktober 2025
Utredningstid
I vår utredning undersöker vi hur en förändring kan påverka eleverna, både på kort och lång sikt, genom att lyssna på synpunkter från elever, vårdnadshavare och medarbetare. All insamlad fakta och alla synpunkter beaktas och vägs in i vår analys för att hitta den bästa riktningen för hur vi ska gå vidare.
Vi genomför också en konsekvensbedömning för att noggrant undersöka vad varje förslag skulle innebära för elever, personal och skolans verksamhet. Målet är att ge alla elever en utbildning av högsta kvalitet och använda skolans resurser på bästa sätt.
När utredningen är klar lämnar grundskoleförvaltningen ett förslag till politikerna i grundskolenämnden, som sedan tar det slutliga beslutet.
-
November 2025
Politikerna i grundskolenämnden fattar beslut
De slutgiltiga förslagen väntas lyftas på grundskolenämndens sammanträde i november.
-
November 2025
Information om beslut till vårdnadshavare i V-klass
Information om Grundskolenämndens beslut och vad det innebär för Kortedalaområdet och skolenheterna där; Talldungeskolan F-3, Ramsdalsskolan F-3, Utmarksskolan 4-9 och Gärdåsskolan 4-9.
-
HT 2025/VT 2026
Genomföra förändringen enligt beslut
Om politikerna i grundskolenämnden tar beslut som innebär en förändring i skolorganisationen är det vi på grundskoleförvaltningen som sedan genomför själva förändringen.
Kontakta grundskoleförvaltningen skolkapacitet
Har du frågor kan du kontakta oss.