Internationellt i grundskoleförvaltningen
Den svenska läroplanen främjar internationellt arbete som ett sätt att stärka elevernas förståelse för världen, utveckla deras kulturella medvetenhet, och förbereda dem för att agera ansvarsfullt i ett globalt sammanhang.
EU:s fonder och program
Grundskolan driver utvecklingsprojekt och skolprojekt med stöd av EU. Allt från större utvecklingsprojekt, exempelvis inom arbetet med Skola som arena.
Grundskoleförvaltningen är godkänd att delta i EU:s utbildningsprogram Erasmus+. Inom förvaltningen finns utvecklingsledare som hjälper skolor och enheter som vill samarbeta med andra skolor eller förvaltningar i andra länder.
Genom Erasmus+ kan skolor delta i internationella utbyten. Lärare och annan personal kan till exempel jobbskugga kollegor i andra länder eller gå kurser. Det finns också möjlighet för skolor att genomföra utbyten med en partnerskola i ett annat europeiskt land, där både elever och lärare arbetar på gemensamma projekt. Även förvaltningens avdelningar och enheter kan delta i utbyten och jobbskuggningar för att stärka arbetet med utvecklingsfrågor inom grundskolan.
För information om EU:s fonder och program och hur man som skola / enhet kan arbeta med detta kontakta:
david.geiser@grundskola.goteborg.se
Internationella organisationer och nätverk
Göteborgs Stad är medlemmar i Eurocities och grundskolan deltar i gruppen där städer samlas för att diskutera utbildning och dela erfarenheter.
Internordiskt elevutbyte
Ansökan är öppen för elever som vill åka på utbyte tillsammans med elever som är lika gamla från Göteborgs vänorter i Norden. Utbytet sker till hösten. Elever kan anmäla sig fram till den 8 mars.
Elever i årskurs 8 kan ansöka om att åka med, eleverna åker på utbytet i september när de går i årskurs 9. Blir man antagen till utbytet kan eleven antingen delta som värd i Göteborg, eller så åker man till någon av de andra vänorterna: Bergen eller Åbo.
Samarbetet med de andra nordiska länderna ger eleven möjlighet att träffa andra elever från Norden, träna på att kommunicera med hjälp av de skandinaviska språken samtidigt som de lär sig om våra grannländer.
Hur går ansökan till?
Det är vårdnadshavare som ansöker tillsammans med sitt barn som går i årskurs 8. Ansökan görs digitalt på:
Ansökan till internordiskt elevutbyte för elever
Ansökan till internordiskt utbyte lärare
Hur många platser finns?
Det finns 75 platser för elevutbytet och dessa ska fördelas över stadens skolor.
Har du frågor om internordiskt elevutbyte kontakta oss
Kontakta Göteborgs Stad
Har du synpunkter eller frågor kan du kontakta oss.
Öppettider
Telefon och e-post
- Telefon
- 031-365 00 00 (Göteborgs Stads kontaktcenter)
- E-post
- goteborg@goteborg.se
- Kontaktformulär
Postadress
Göteborgs Stad
404 82 Göteborg