Projekt: AI-baserat kommunikationsstöd
Förvaltningen för funktionsstöd samarbetar med Skellefteå kommun, Jönköpings kommun och Sveriges forskningsinstitut RISE i arbetet med att ta fram en prototyp för ett AI-baserat kommunikationsstöd. Lösningen vänder sig i första hand till personer med intellektuell funktionsnedsättning. Men tanken är att detta på sikt ska kunna bli en AI-tjänst för alla personer som har svårt att förstå information på webben. Tjänsten ska anpassa och presentera webbinformation utifrån varje individs olika behov och förmåga att kunna ta till sig innehållet.
Projektet kommer att använda styrkorna med generativ AI. Vi vet inte hur lösningen kommer att se ut, men den ska till exempel kunna användas enskilt eller tillsammans med närstående, medarbetare inom LSS eller i skolor. Resultaten i projektet kommer spridas till övriga kommuner i Sverige och ligga till grund för kravspecifikationer kopplade till AI och språkmodeller vid kommande upphandlingar.
En av anledningarna till att projektet valt att fokusera på målgruppen personer med intellektuell funktionsnedsättning, är att de är en av de största grupperna inom det digitala utanförskapet i Sverige, enligt undersökningen Svenskarna med funktionsnedsättning och internet 2021. Efter projektets slut hösten 2025 är förhoppningen att prototypen ska utvecklas till en färdig tjänst. Och att det framöver ska finnas större möjligheter för personer med funktionsnedsättning, att till exempel själva kunna välja en daglig verksamhet, förstå sina rättigheter eller kanske anmäla sig till en rolig aktivitet via internet. Helt enkelt att kunna leva mer som alla andra.
Nyhetsklipp
Sveriges Radio - Ny AI-tjänst skapas - ska göra hemsidor enklare
Vårt Göteborg - Ny AI-tjänst för personer med funktionsnedsättning
MedTech Magazine - AI-stöd ska underlätta kommunikation för personer med funktionsnedsättning
IT-Hälsa - Ny AI-tjänst för personer med funktionsnedsättning
Relaterad information
Huvudprojektsida RISE- Research Institutes of Sweden
Projektet avser att ta fram en fungerande prototyp i form av ett digitalt stöd som bygger på generativ AI för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Syftet med det digitala stödet är att tillgängliggöra relevant publik myndighetsinformation på kommunens hemsida.
Kraftsamling för AI i kommuner och civilsamhälle
Detta projekt gick vidare i utlysningen som är insats inom ramen för en nationell Kraftsamling för AI i kommuner och civilsamhälle. Vinnova genomför utlysningen i samarbete med AI-Sweden och i samverkan med SKR, DIGG och MUCF (Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor).
Har du synpunkter eller frågor om projektet är du välkommen att kontakta kommunikationsenheten på förvaltningen för funktionsstöd.
Besöksadress
Selma Lagerlöfs Torg 2
Postadress
Box 4053
422 04 Hisings Backa