Använd din röst

Här kan du läsa om Göteborgs Stads insatser för ett mer jämlikt valdeltagande inför valet 2022.

Val till riksdag, kommun- och regionfullmäktige

Den 11 september 2022 var det val till riksdag, kommun- och regionfullmäktige. Läs mer om allmänna val på valmyndighetens hemsida: Allmänna val - Valmyndigheten

Göteborgs Stads arbete för ett mer jämlikt valdeltagande

Nedan listas några av de insatser som Göteborgs Stad genomförde inför valet den 11 september.

Virtuell vallokal

Här kan du som är osäker på hur det går till att rösta lära dig det. Detta lär du dig genom att röra dig i lokalen där du får information genom att se, läsa och höra instruktioner om hur du gör för att rösta. Du kan inte rösta på riktigt i den virtuella vallokalen. Här får du inte heller information om de politiska partierna.

Först kommer du in i ett rum där du hittar information om vad du behöver för att kunna rösta, till exempel röstkort och ID-handling. Sedan kan du klicka dig vidare till en vallokal där du steg för steg får uppleva hur det är att rösta.

Att tänka på när du använder den virtuella vallokalen

  • Du behöver inte uppge några personuppgifter i den virtuella vallokalen.
  • Det kan befinna sig flera personer inne i den virtuella vallokalen samtidigt.

Besök den virtuella vallokalen här.

Göteborgs Stads valambassadörer

Valambassadörer var en av Göteborgs Stads satsningar i det valstärkande arbetet. Valambassadörerna talade med människor på olika språk och befann sig på gator, torg och i anslutning till olika valaktiviteter i syfte att prata om att rösta i valet. Valambassadörerna gav information och enklare utbildningar om demokrati och rösträtt. Utbildningarna gavs till föreningar, organisationer, skolor och vid andra tillställningar.

Valambassadörerna arbetade i stadsområdena Sydväst, Nordost och Hisingen.

Gå till Vårt Göteborgs hemsida för att läsa om satsningen: Göteborgs Stad gör stor satsning på valambassadörer

Valstärkande aktiviteter i Göteborg

Demokratibussen

Med start på torsdagen den 11 augusti gav sig demokratibussen ut på turné till ett tjugotal platser i Göteborg. På plats fanns de flerspråkiga valambassadörer för att ge svar på dina frågor om vem som får rösta och hur man går till väga. 

Lyssna på samtal om hur du går tillväga för att rösta

I podden ”Pelle undrar” kan du höra avsnittet ”Alla har rätt att rösta”. Där får du reda på hur det går till att rösta med bud eller att få hjälp av en röstmottagare som kommer hem till dig. Du får också information om vilken hjälp du kan få i vallokalen. I podden hör du Frida Nowotny, chef för Göteborgs Stads valkansli och Juhaina Swaid, valambassadör, Göteborgs Stad. 

Klicka här för att lyssna på samtalet via Spotify.

Klicka här för att se inspelningen från Frihamnsdagarna via Youtube. Inspelningen börjar 11 minuter in i klippet.

Filer och dokument