Covid-19: Ut och njut

I tider när många vill vara ute och röra på sig, kommer park- och naturförvaltningen regelbundet att presentera tips på platser utifrån olika teman. Förhoppningsvis hittar du ett nytt favoritställe där du kan vara ute och njuta, på säkert avstånd från andra besökare. Besök gärna en plats nära dig eller som du kan cykla till eller nå på ett annat säkert sätt.

Håll avstånd och följ myndigheternas rekommendationer

Vi har alla ett ansvar att minska risken för smittspridning av Covid 19. Av omsorg om varandra, för allas säkerhet och solidaritet med riskgrupper, tänk på att:

 • alltid hålla avstånd oavsett om du promenerar, tränar, har picknick, badar, står i kö till offentlig toalett eller om du slår dig ner för att vila.
  Varken polisen eller kommunen har laglig rätt att skingra människor i utemiljöer, om det inte gäller ett anordnat evenemang. Om du upplever att det är trångt och känns osäkert när du befinner dig på en allmän plats, har du ett personligt ansvar att hålla armlängds avstånd till andra. Går inte det får du lämna platsen. Är det fullt på badplatsen eller i parken, ta dig därifrån.
 • om du behöver hosta eller nysa, gör det i armvecket
 • inte samlas i stora grupper
 • fika och rasta på platser med utrymme
 • ta med ditt skräp hem om det inte finns papperskorg eller om den är full
 • hålla hunden kopplad
 • följ allemansrätten
 • var försiktig om du ska grilla utomhus, på goteborg.se finns råd och riktlinjer, på räddningstjänstens webb finns information om eldningsförbud med mera.

(Länkarna öppnas i nytt fönster)

Planera resor med cykel och undvik trängsel i kollektivtrafiken

Om du vill cykla till de platser som vi tipsar om, kan du hitta en cykelväg med hjälp av cykelreseplaneraren. Den finns även som en del i appen cykelstaden, som är gratis och finns att ladda ner till både iPhone och androidtelefoner. Länk: https://trafiken.nu/goteborg/cykelreseplanerare

Undvik att resa med kollektivtrafiken. Om du behöver resa med kollektivtrafiken, håll avstånd till dina medresenärer. På vasttrafik.se/corona kan du läsa om var det är trångt ombord. Använd Västtrafiks reseplanerare för att planera din resa: vasttrafik.se/

Aktuellt

 • Njut av havet, höjden eller Hjällboskogen i tre olika naturområden

  Publicerad 21 juli 2020
  I Göteborg finns det mer skog, grönområden och vatten än gator och bebyggelse. Naturen är mycket varierande och här finns något för alla. Ibland behöver man inte ta sig så långt bort för att njuta av naturen.
 • Besök parker med herrgårdar

  Publicerad 10 juli 2020
  Det finns underbara trädgårdar med ståtliga herrgårdar att besöka i och runt om Göteborg. Här är tips på tre av dem.
 • Hoppa och lek på Göteborgs utflyktslekplatser

  Publicerad 30 juni 2020
  Utflyktslekplatserna är större lekplatser, där både barn och vuxna kan leka tillsammans. Plikta är Göteborgs första och mest välkända utflyktslekplats. Här får du tips på fler. På vissa av lekplatserna finns det personal som håller i aktiviteter och kan svara på frågor.
 • Groddjur, kaveldun och dammar - upptäck Göteborgs våtmarker

  Publicerad 10 juni 2020
  Våtmarker är en naturtyp som är blöt större delen av året. De är viktiga för växter och djur, men även för oss människor, när klimatförändringarna leder till att vi får mer regn. Färre våtmarker innebär att vattnet rör sig snabbare genom landskapet med minskad rening och ökad risk för översvämning som resultat.
 • Upptäck tre vandringsleder

  Publicerad 22 maj 2020
  Det finns många härliga vandringsleder i Göteborg och i våra grannkommuner. Här är tips på tre vandringsleder i olika längd och som helt eller delvis går genom Göteborg.
 • Upptäck gröna Göteborg – tips på tre naturtyper i olika väderstreck

  Publicerad 22 maj 2020
  Göteborg har en varierad natur, som är rik på kontraster. Här är tips på tre platser, med olika slags natur och i olika väderstreck.