Covid-19: Bibliotek

De flesta bibliotek i Göteborg är öppna, men biblioteken i Guldheden, Kärra, Majorna, Tuve och Trulsegården är stängda. Askims, Kyrkbyns och Torslandas bibliotek har meröppet, så du som är meröppetanvändare kan göra biblioteksärenden på egen hand.

Är mitt bibliotek öppet?

De flesta folkbibliotek i Göteborg är öppna som vanligt. Vissa bibliotek har ändrade öppettider, se bibliotekens öppettider, kontaktuppgifter och hitta närmsta bibliotek.

Stängda bibliotek

 • Guldhedens bibliotek
 • Kärra bibliotek
 • Majornas bibliotek
 • Trulsegårdens bibliotek
 • Tuve bibliotek

Biblioteken är tillfälligt stängda och stängningen gäller tills vidare. Guldhedens bibliotek har bokinkast så att du kan lämna tillbaka lånade böcker. På de andra stängda biblioteken kan du inte lämna tillbaka lånade böcker.

När biblioteken öppnar igen, hittar du information på denna sida samt på bibliotekens hemsidor.

Meröppna bibliotek

För att kunna besöka dessa bibliotek måste du vara meröppet-användare:

På meröppna bibliotek kan du bland annat reservera, hämta och lämna tillbaka dina lån utan att personal är på plats. Du kan bli meröppet-användare genom att besöka Biskopsgårdens bibliotek, Lundby bibliotek eller Frölunda bibliotek.

Ändrade låneregler

För att hjälpa till att undvika smittspridning och underlätta för bibliotekets användare har vi ändrat våra lånevillkor:

 • Från och med 17 mars tas förseningsavgiften bort på pågående lån och nya lån. Ändringen gäller tills vidare.
 • I sommar har vi extra lång lånetid. De lån du gör mellan 1 juni och 26 juli gäller i sex veckor. Omlån gäller som vanligt i tre veckor.
 • Du kan förnya ditt lån tre istället för två gånger, förutsatt att den inte är reserverad av någon annan. Du kan låna om via appen Biblioteket eller via den digitala bibliotekskatalogen Gotlib.
 • Du kan låna hur många e-böcker och e-ljudböcker som du vill, men ha max två lån samtidigt. Vi har tagit bort begränsningen i antal lån per månad.
 • För ett mer flexibelt filmtittande kan du strömma åtta filmer i månaden med tjänsten Cineasterna, istället för två per vecka.

Take away för dig i riskgrupp

Är du över 70 år eller i annan riskgrupp enligt Folkhälsomyndigheten? Då kan du hämta biblioteksböcker utan att behöva gå in i biblioteket. Vi har Take away på alla öppna bibliotek. Du berättar för oss vilka slags böcker du tycker om att läsa och sen blir du kontaktad när en bokkasse är redo att hämtas utanför det bibliotek du valt.

Vad ska jag tänka på när jag besöker ett bibliotek?

Vi ber dig visa hänsyn genom att göra dina ärenden snabbt och inte stanna på biblioteket onödigt länge. Tänk på att hålla avstånd, besök bara biblioteken om du känner dig fullt frisk och använd gärna bibliotekens digitala tjänster.

Information om bibliotekens digitala tjänster på goteborg.se/lanadigitalt

Följ de generella tipsen från Folkhälsomyndigheten

 • Stanna hemma om du är sjuk.
 • Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten i minst 20 sekunder.
 • Undvik att röra ögon, näsa och mun.
 • Hosta och nys i armvecket, då hindrar du smitta från att spridas i din omgivning.
 • Tänk på att hålla avstånd till andra personer för att undvika smittspridning.

Har öppna bibliotek samma service som vanligt?

Öppna bibliotek har i stort sett samma service som vanligt, men för att undvika att bli för många i lokalen finns det färre sittplatser och datorer än vanligt. De datorer som finns kan användas max 30 minuter.

Vi ber dig visa hänsyn genom att göra dina ärenden snabbt och inte stanna på biblioteket onödigt länge.

Vissa bibliotek har stängt grupprummen, tagit bort alla sittplatser och alla datorer.

Kommer programmet jag tänkt besöka bli av?

Biblioteken har endast program som kan genomföras enligt Folkhälsomyndighetens råd och föreskrifter, till exempel program som du kan uppleva digitalt.

Bibliotekens programaktiviteter

Kan jag hämta reserverade böcker på ett stängt bibliotek?

Nej, du kan bara hämta reserverade böcker på öppna bibliotek. Allt som reserverats till ett stängt bibliotek har transporterats till ett öppet bibliotek.

När du får e-post eller brev att dina reservationer finns att hämta kan du hämta dem här:

Om du reserverat en bok till ett bibliotek som är öppet, hämtar du boken som vanligt. Om du ska hämta en bok på Askims eller Kyrkbyns bibliotek behöver du vara meröppet-användare för att komma in på biblioteket. Besök Lundby bibliotek eller Frölunda bibliotek för att bli meröppet-användare.

Kan jag lämna tillbaka det jag lånat utan att gå in på biblioteket?

Bibliotek med bokinkast eller boklåda utanför eller vid entrén:

Tar ni emot grupper?

På grund av smittrisken har biblioteken just nu tyvärr ingen möjlighet att ta emot barngrupper från förskolor eller skolor. Detta gäller tills vidare.