Covid-19: Du som är 70 år eller äldre – begränsa dina nära kontakter

Du som är 70 år och äldre, följ Folkhälsomyndighetens uppmaning om att begränsa dina nära kontakter. Njut gärna av frisk luft och promenader men undvik nära kontakt. Träffpunkter och mötesplatser riktade till dig som senior är för närvarande stängda. Det finns fortfarande mycket aktiviteter att ta del av, både i hemmet och utomhus.

Uppdaterad: 24 juni 2020 kl 15.29

Folkhälsomyndighetens sida med information till äldre kan du läsa om hur du som senior håller dig frisk och hur du undviker att smitta andra. Där finns också en lista över viktiga telefonnummer att använda i olika situationer, exempelvis om du skulle känna oro och behöver någon att prata med.

Aktiviteter för dig som senior

De öppna verksamheter som finns för dig som senior i Göteborgs Stad, så som träffpunkter och seniorrestauranger håller för närvarande stängt. Detta för att förhindra smittspridning bland personer över 70 år.

Aktiviteter där vi håller distansen i Göteborgs Stads kalendarium

Även om träffpunkternas lokaler är stängda har verksamheterna fortfarande mycket aktiviteter. På aktiviteterna håller vi distansen och följer de riktlinjer som finns, för att på riskfria sätt kunna umgås och vara aktiva. Du hittar många av de aktiviteterna i Göteborgs Stads kalendarium när du söker på vihållerdistansen. Aktiviteterna fylls på allt eftersom.

När vi planerar aktiviteterna gör vi en riskbedömning och säkerställer att aktiviteten sker utan risk för smittspridning. Bland annat är det max tio deltagare på en aktivitet.

Upplev kultur digitalt

Visste du att biblioteken och museerna har ett stort utbud du kan ta del av digitalt? Du kan bland annat låna e-böcker, se författarsamtal på Youtube, "besöka" utställningar, läsa och lyssna på museernas presentationer, filmer och artiklar, läs mer på sidan "Upplev kultur digitalt".

Kultur till kvarteret

I vår och sommar kan äldre personer i nära 50 olika bostadsområden i Göteborg ta del av livemusik från sitt fönster eller balkong. Göteborgs Stads satsning ”Kultur till kvarteret” har syftet att sprida gemenskap och minska ensamhet.

Träffpunkter på sociala medier

Flera av våra träffpunkter runt om i staden är aktiva på sociala medier. Följ oss gärna på de olika sidorna. Du behöver inte ha ett eget konto på Facebook för att kunna se vad vi lägger upp.

Träffpunkterna i Östra Göteborg

Mariaträffen i Majorna-Linné

Seniorliv i Örgryte-Härlanda

Träffpunkterna i Angered

Mötesplats i Angered

Träffpunkter för seniorer i Lundby

Träffpunkter i Centrum

Åkershus träffpunkt i Västra Göteborg

Mötesplatser i Askim-Frölunda-Högsbo

Kontakt med din lokala träffpunkt

Flera av våra öppna verksamheter har personal tillgänglig som kan svara på frågor om aktiviteter och hjälpa dig hitta en gemenskap. Hör av dig till Kontaktcenter för att komma i kontakt med din lokala träffpunkt

Digitalt stöd för dig över 65 år

Är du 65 år eller äldre? Vill du bli mer digital? Då kan du ta del av vårt digitala stöd för dig över 65 år.

Om du önskar hjälp över telefon kan du ringa 031-365 85 15 så hjälper våra digitala guider dig med de digitala tjänster du önskar lära dig. Kanske vill du kunna googla, ha social appar, spela digitala spel eller ha ett videosamtal.

Vi har telefontid: måndag-onsdag klockan 8.30-12.

På sidan goteborg.se/digitalguide65 digitalt stöd finns det även massor av tips, råd och inspiration för att bli mer bekväm och upptäcka det digitala.

Förbud och restriktioner

Med anledning av smittspridningen i samhället har det också införts vissa restriktioner och förbud. På webbsidan Krisinformation.se finns en sida som listar de aktuella restriktionerna och förbuden som införts i Sverige.

Resor med färdtjänst

Trafikkontoret rekommenderar dig att avstå från icke nödvändiga resor. Trafikkontoret arbetar tillsammans med trafikföretagen för att kunna upprätthålla servicen åt dig som resenär om coronaviruset och sjukdomen covid-19 får ökad spridning och påverkar personal och förare. Bland annat kan det handla om trafikkontoret prioriterar olika resor.

Uppdaterad information om färdtjänst hittar du här.

Vill du ha hjälp eller hjälpa till?

Göteborgs Stad har ingått ett avtal med Svenska Röda Korset att samordna stadens volontärinsatser.
Läs mer om hur du kan få hjälp eller hjälpa till.

Länkar till andra bra sidor för dig som är 70 år eller äldre

Other languages

If you need translation of this website to other languages, please use the button "Other languages" on top of this page