Covid-19: Du som är 70 år eller äldre – begränsa dina nära kontakter

Du som är 70 år och äldre uppmanas att stanna hemma. Ta hjälp för att till exempel handla mat. Det finns inget som hindrar att du går ut och promenerar. Du som är närstående ska undvika fysisk närkontakt med personer som är 70 år och äldre om det inte är helt nödvändigt.

Uppdaterad: 18 maj 2020 kl 12.29

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att du som är 70 år eller äldre begränsar dina nära kontakter fysiskt med andra och stannar hemma så mycket som möjligt under en tid framöver.

Folkhälsomyndighetens sida med information till äldre finns mycket att läsa. Här kan du bland läsa om hur du som senior håller dig frisk och hur du undviker att smitta andra. Där finns också en lista över viktiga telefonnummer att använda i olika situationer, exempelvis om du skulle känna oro och behöver någon att prata med.

Öppna verksamheter för seniorer

De öppna verksamheter som finns för dig som senior i Göteborgs Stad, så som träffpunkter och seniorrestauranger håller för närvarande stängt. Detta för att förhindra smittspridning bland personer över 70 år. Beslutet gäller till och med 30 juni och förlängs vid behov.

Säkra aktiviteter i Göteborgs Stads kalendarium

Även om de fysiska mötesplatserna är stängda arbetar personalen på verksamheterna vidare för att på riskfria sätt kunna bryta isolering, motverka ensamhet och inspirera till aktivitet. Det finns många aktiviteter som våra verksamheter arrangerar som du kan delta i, där vi håller distansen. När vi planerar aktiviteterna gör vi en riskbedömning och säkerställer att aktiviteten sker utan risk för smittspridning.

Du hittar många av de aktiviteterna i Göteborgs Stads kalendarium när du söker på vihållerdistansen. Aktiviteterna fylls på allt eftersom.

Kultur till kvarteret

I vår och sommar kan äldre personer i nära 50 olika bostadsområden i Göteborg ta del av livemusik från sitt fönster eller balkong. Göteborgs Stads satsning ”Kultur till kvarteret” har syftet att sprida gemenskap och minska ensamhet.

Kontakt med din lokala träffpunkt

Flera av våra öppna verksamheter har personal tillgänglig som kan svara på frågor om aktiviteter och hjälpa dig hitta en gemenskap. Ta kontakt med din lokala träffpunkt för att få mer information om vad som erbjuds i ditt närområde.

Träffpunkter på sociala medier

Flera av våra träffpunkter runt om i staden är aktiva på sociala medier. Följ oss gärna på de olika sidorna. Du behöver inte ha ett eget konto på Facebook för att kunna se vad vi lägger upp.

Träffpunkterna i Östra Göteborg

Mariaträffen i Majorna-Linné

Seniorliv i Örgryte-Härlanda

Träffpunkterna i Angered

Mötesplats i Angered

Träffpunkter för seniorer i Lundby

Träffpunkter i Centrum

Åkershus träffpunkt i Västra Göteborg

Mötesplatser i Askim-Frölunda-Högsbo

Förbud och restriktioner

Med anledning av smittspridningen i samhället har det också införts vissa restriktioner och förbud. På webbsidan Krisinformation.se finns en sida som listar de aktuella restriktionerna och förbuden som införts i Sverige.

Resor med färdtjänst

Trafikkontoret rekommenderar dig att avstå från icke nödvändiga resor. Trafikkontoret arbetar tillsammans med trafikföretagen för att kunna upprätthålla servicen åt dig som resenär om coronaviruset och sjukdomen covid-19 får ökad spridning och påverkar personal och förare. Bland annat kan det handla om trafikkontoret prioriterar olika resor.

Uppdaterad information om färdtjänst hittar du här.

Vill du ha hjälp eller hjälpa till?

Göteborgs Stad har ingått ett avtal med Svenska Röda Korset att samordna stadens volontärinsatser.
Läs mer om hur du kan få hjälp eller hjälpa till.

Länkar till andra bra sidor för dig som är 70 år eller äldre

Other languages

If you need translation of this website to other languages, please use the button "Other languages" on top of this page