Covid-19: Ut och njut

Eftersom många vill vara ute och röra på sig har park- och naturförvaltningen samlat tips på platser att besöka utifrån olika teman. Förhoppningsvis hittar du ett nytt favoritställe där du kan vara ute och njuta, på säkert avstånd från andra besökare. Besök gärna en plats nära dig eller som du kan cykla till eller nå på ett annat säkert sätt.

Ut och njut i Göteborg

I Göteborg finns många fantastiska platser att upptäcka och här finns någonting för alla. Göteborg har bland annat tolv stadsparker, 40 stadsdelsparker, 30 naturområden och 24 badplatser som väntar på besök från dig.

Håll avstånd och följ myndigheternas rekommendationer

Vi har alla ett ansvar att minska risken för smittspridning av Covid 19. Av omsorg om varandra, för allas säkerhet och solidaritet med riskgrupper, tänk på att:

 • alltid hålla avstånd oavsett om du promenerar, tränar, har picknick, badar, står i kö till offentlig toalett eller om du slår dig ner för att vila
 • undvik trängsel (Om du upplever att det är trångt och känns osäkert när du befinner dig på en allmän plats, har du ett personligt ansvar att hålla armlängds avstånd till andra. Går inte det får du lämna platsen. Är det fullt på badplatsen eller i parken, ta dig därifrån.)
 • om du behöver hosta eller nysa, gör det i armvecket
 • inte umgås i stora grupper och att hålla avstånd även om ni känner varandra
 • ta med ditt skräp hem om det inte finns papperskorg eller om den är full
 • hålla hunden kopplad
 • följ allemansrätten
 • var försiktig om du ska grilla utomhus, på goteborg.se finns råd och riktlinjer, på räddningstjänstens webb finns information om eldningsförbud med mera.

Planera resor med cykel och undvik trängsel i kollektivtrafiken 

Om du vill cykla till de platser som vi tipsar om, kan du hitta en cykelväg med hjälp av cykelreseplaneraren. Den finns även som en del i appen cykelstaden, som är gratis och finns att ladda ner till både iPhone och androidtelefoner. Länk till cykelreseplaneraren

Undvik att resa med kollektivtrafiken. Om du behöver resa med kollektivtrafiken, undvik rusningstider, använd munskydd och håll avstånd till dina medresenärer. På vasttrafik.se/corona kan du läsa om var det är trångt ombord. Använd Västtrafiks reseplanerare för att planera din resa: vasttrafik.se/ 

Aktuellt

 • Ut och njut i Hjällboskogen

  Publicerad 9 juni 2021
  Varför ligger det sju stora stenblock i en ring i Hjällboskogen? Och vad är det för stor märklig påväxt på björkarna i skogen?
 • Ta hand om varandra och naturen

  Publicerad 7 juni 2021
  Tack vare allemansrätten kan du röra dig fritt i naturen. Vi är många som samsas om skog och mark och det är viktigt att visa hänsyn - både till varandra och naturen.
 • Tre picknickvänliga parker

  Publicerad 26 april 2021
  Snart är det Valborg, vårens stora välkomstfest. Fira in våren på ett tryggt sätt i helgen och umgås förnuftigt i små grupper med personer du normalt träffar samt håll ett omtänksamt avstånd till andra. Göteborg har tolv stadsparker, 40 stadsdelsparker och 30 naturområden. Däribland finns en variation av fantastiska platser och oupptäckta smultronställen med olika karaktär som bara väntar på att få besök av just dig.
 • Fira in påsken med vårteckenbingo, växtfärgade ägg och utomhuskonstvandring

  Publicerad 29 mars 2021
  Påsken kommer kort efter vårdagjämningen. En tid när vinter övergår i ljus, grönska och värme. Bästa tipset inför årets påskledighet är att vara utomhus och njuta av grönskans närhet. Det är viktigt att vi firar med avstånd och omtanke - även utomhus.
 • Ut och njut när du är julledig

  Publicerad 9 december 2020
  Under jul och nyår ha de flesta av oss fler lediga dagar än vanligt. I tider då vi inte ska umgås inomhus kommer här tips på utomhusaktiviteter som familjen kan göra tillsammans. Tänk på att hålla avstånd till andra, även om ni är utomhus.
 • Promenera i intressanta natur- och kulturmiljöer

  Publicerad 19 november 2020
   I Göteborg finns många ställen att besöka som har fina och intressanta natur- och kulturmiljöer. Här tipsar park- och naturförvaltningens naturpedagog om några miljöer som är fina att promenera i. Välj väder efter kläder och ut och njut!
 • Promenera runt en sjö

  Publicerad 22 oktober 2020
  I Göteborg finns flera vackra promenadvägar runt eller längsmed sjöar. Här är några exempel.
 • Parker med utsikt

  Publicerad 13 augusti 2020
  Luncha med utsikt, se båtarna glida på Göta älv eller njut av en solnedgång över hustaken. I Göteborg finns det flera parker med utsikt, här är tips på tre av dem.
 • Njut av havet, höjden eller Hjällboskogen i tre olika naturområden

  Publicerad 21 juli 2020
  I Göteborg finns det mer skog, grönområden och vatten än gator och bebyggelse. Naturen är mycket varierande och här finns något för alla. Ibland behöver man inte ta sig så långt bort för att njuta av naturen.
 • Besök parker med herrgårdar

  Publicerad 10 juli 2020
  Det finns underbara trädgårdar med ståtliga herrgårdar att besöka i och runt om Göteborg. Här är tips på tre av dem.
 • Hoppa och lek på Göteborgs utflyktslekplatser

  Publicerad 30 juni 2020
  Utflyktslekplatserna är större lekplatser, där både barn och vuxna kan leka tillsammans. Plikta är Göteborgs första och mest välkända utflyktslekplats. Här får du tips på fler. På vissa av lekplatserna finns det personal som håller i aktiviteter och kan svara på frågor.
 • Groddjur, kaveldun och dammar - upptäck Göteborgs våtmarker

  Publicerad 10 juni 2020
  Våtmarker är en naturtyp som är blöt större delen av året. De är viktiga för växter och djur, men även för oss människor, när klimatförändringarna leder till att vi får mer regn. Färre våtmarker innebär att vattnet rör sig snabbare genom landskapet med minskad rening och ökad risk för översvämning som resultat.
 • Upptäck tre vandringsleder

  Publicerad 22 maj 2020
  Det finns många härliga vandringsleder i Göteborg och i våra grannkommuner. Här är tips på tre vandringsleder i olika längd och som helt eller delvis går genom Göteborg.
 • Upptäck gröna Göteborg – tips på tre naturtyper i olika väderstreck

  Publicerad 22 maj 2020
  Göteborg har en varierad natur, som är rik på kontraster. Här är tips på tre platser, med olika slags natur och i olika väderstreck.