Covid-19: Bibliotek

Biblioteken i Göteborg är öppna för snabba, viktiga och väl förberedda ärenden. Biblioteken har begränsad service för att bidra till minskad smittspridning. Du kan till exempel hämta reservationer och lämna tillbaka det du lånat. Alla bibliotek utom 300 m2 i Brunnsparken har minst en dator med självservice av utskrifter.

För att bidra till att minska smittspridningen av Covid-19 är biblioteken anpassade för snabba ärenden. Det finns begränsad möjlighet att använda dator, skriva ut, kopiera eller skanna.

 • Hämta och lämna dina lån skyndsamt
 • Finns det ett bokinkast lämnar du dina lån där
 • Just nu har biblioteken inga förseningsavgifter

Vi förhåller oss till Folkhälsomyndighetens rekommendationer och kulturnämndens beslut, och följer hur frågan utvecklas.

Reservera det du vill låna för smidigare besök

Reservera gärna det du vill låna innan du besöker biblioteket. Du får då ett meddelande när du kan hämta det du reserverat på ditt bibliotek. Då är det du vill låna framtaget åt dig och du slipper uppehålla dig i biblioteket onödigt lång tid.

Låna digitalt — e-böcker, tidningar, ljudböcker och film

Använd gärna bibliotekens digitala tjänster för att läsa e-böcker, tidningar, lyssna på ljudböcker och se på film. Kom igång på goteborg.se/lanadigitalt.     

Är biblioteken öppna?

Ja, folkbiblioteken i Göteborg är öppna för snabba, viktiga och väl förberedda ärenden. Alla bibliotek utom 300 m2 i Brunnsparken har minst en dator med självservice av utskrifter. På de flesta bibliotek kan du kopiera. För att bidra till att minska smittspridningen uppmanar vi alla besökare att göra sitt ärende snabbt och sedan lämna biblioteket.

Stadsbiblioteket vid Götaplatsen

Från och med måndag 17 maj har Stadsbiblioteket öppet som de andra biblioteken i Göteborg, det vill säga med ett begränsat antal besökare samtidigt och endast för snabba ärenden.

 • Stadsbibliotekets utbyggnad och kafé är stängd
 • Datorer på plan 1 och 2 är avstängda. Det finns ett fåtal datorer för 20 minuters användning. Datorerna har självservice
 • Grupprummen är stängda
 • Det finns inga studie- eller sittplatser

Vad ska jag tänka på när jag besöker ett bibliotek?

 • Besök bara biblioteken om du känner dig fullt frisk.
 • Håll avstånd till andra besökare och personal.
 • Stanna inte på biblioteket längre än nödvändigt. Förbered ditt biblioteksärende och reservera gärna det du vill låna, så att det går smidigt att hämta upp.
 • Låna hemifrån med bibliotekens digitala tjänster. Låna e-böcker, ljudböcker, se film och läs tidningar digitalt, läs mer på goteborg.se/lanadigitalt

Har biblioteken samma service som vanligt?

Nej, biblioteken är anpassade efter snabba ärenden. Du kan hämta reservationer och lämna tillbaka det som du lånat. Alla bibliotek utom 300 m2 i Brunnsparken har minst en snabbdator med självservice för viktiga ärenden.

Vad betyder snabbdator och var finns de?

En snabbdator är:

 • En stationär dator du kan använda max 20 minuter.
 • En dator med drop-in.
 • En dator där du gör dina ärenden själv. Personalen på biblioteket kan inte hjälpa till.
 • Ansluten till en skrivare. Du kan skriva ut 15 gratis svartvita utskrifter per dag. Inga utskrifter eller kopior i färg.

Alla bibliotek utom 300 m2 i Brunnsparken har minst en så kallad snabbdator för viktiga ärenden. De flesta bibliotek har kopieringsmaskin för svartvita kopior. 

Hur reserverar jag böcker så att de går smidigare att hämta?

 1. Öppna gotlib.goteborg.se i din webbläsare. Du kan också använda appen Biblioteket som du laddar ner från App Store eller Google play.
 2. Logga in med ditt bibliotekskortsnummer och pinkod.
 3. Leta upp den bok du vill låna, klicka på reservera och välj det bibliotek där du vill hämta ut boken.

Du får ett e-postmeddelande när boken är klar att hämtas. Du kan välja att också få ett sms.

Kan jag låna böcker, se på film och läsa tidningar utan att besöka biblioteken?

Ja, du som har ett bibliotekskort kan använda bibliotekens digitala tjänster dygnet runt för att läsa e-böcker, tidningar, lyssna på ljudböcker med mera.

Information om bibliotekens digitala tjänster på goteborg.se/lanadigitalt

Handplockat  personliga tips från biblioteket

Du berättar för oss vad du vill, till exempel lära dig något nytt, slappna av eller ge barnen något att göra, och vi ger dig skräddarsydda förslag på böcker, ljudböcker och filmer som skulle kunna passa dig. Våra tips får du på mejlen – smidigt att bara klicka vidare och låna eller reservera direkt!​

Läs mer och få personliga tips med tjänsten Handplockat

Bokkassen kommer hemleverans för dig 70+

Du som är 70+ och bor i Göteborgs kommun kan få en bokkasse hemlevererad till dig. Njut av en specialkomponerad kasse med böcker utan att behöva besöka biblioteket!

Läs mer och beställ Bokkassen kommer

Kan jag lämna tillbaka det jag lånat utan att besöka biblioteken?

Ja, på vissa bibliotek. Bibliotek med bokinkast eller boklåda utanför eller vid entrén: 

Varför är biblioteken öppna?

Det är politikerna i Göteborgs Stads kulturnämnd som beslutar om biblioteken är stängda eller öppna. Enligt Bibliotekslagen ska bibliotek finnas tillgängliga för alla. Ur ett samhälleligt och demokratiskt perspektiv är det viktigt att biblioteken erbjuder tillgång till information, kunskap och litteratur. Biblioteken ska verka för det demokratiska samhällets utveckling genom att bidra till kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning.

Kommer aktiviteten jag tänkt besöka bli av?

Nej, från och med 30 oktober är alla programaktiviteter på biblioteken inställda. Endast program som kan genomföras enligt Folkhälsomyndighetens råd genomförs, det kan till exempel röra sig om programverksamhet där du deltar digitalt.

Bibliotekens programaktiviteter

Ändrade låneregler

För att hjälpa till att undvika smittspridning och underlätta för bibliotekets användare har vi ändrat våra lånevillkor: