Covid-19: Bibliotek
Från den 4 januari är biblioteken i Göteborg öppna för snabba, viktiga och väl förberedda ärenden. Biblioteken har begränsad service för att bidra till minskad smittspridning. Du kan till exempel hämta reservationer och lämna tillbaka det du lånat. Alla bibliotek utom 300 m2 i Brunnsparken har minst en dator med självservice av utskrifter och kopiering.
För att bidra till att minska smittspridningen av Covid-19 är biblioteken anpassade för snabba ärenden. Det finns begränsad möjlighet att använda dator, skriva ut, kopiera eller skanna.
- Hämta och lämna dina lån skyndsamt
- Finns det ett bokinkast lämnar du dina lån där
- Just nu har biblioteken inga förseningsavgifter
Vi förhåller oss till Folkhälsomyndighetens rekommendationer och kulturnämndens beslut, och följer hur frågan utvecklas.
Reservera det du vill låna för smidigare besök
Reservera gärna det du vill låna innan du besöker biblioteket. Du får då ett meddelande när du kan hämta det du reserverat på ditt bibliotek. Då är det du vill låna framtaget åt dig och du slipper uppehålla dig i biblioteket onödigt lång tid.
Låna digitalt — e-böcker, tidningar, ljudböcker och film
Använd gärna bibliotekens digitala tjänster för att läsa e-böcker, tidningar, lyssna på ljudböcker och se på film. Kom igång på goteborg.se/lanadigitalt.
Är biblioteken öppna?
Ja, folkbiblioteken i Göteborg är öppna för snabba, viktiga och väl förberedda ärenden. Alla bibliotek utom 300 m2 i Brunnsparken har minst en dator med självservice av utskrifter och kopiering. För att bidra till att minska smittspridningen uppmanar vi alla besökare att göra sitt ärende snabbt och sedan lämna biblioteket.
Stadsbiblioteket har begränsad service
Stadsbiblioteket vid Götaplatsen har öppet en begränsad yta vid entrén för att hämta reservationer och lämna tillbaka lån. Dessutom finns ett fåtal datorer på drop-in med självservice.
Vad ska jag tänka på när jag besöker ett bibliotek?
- Besök bara biblioteken om du känner dig fullt frisk.
- Håll avstånd till andra besökare och personal.
- Stanna inte på biblioteket längre än nödvändigt. Förbered ditt biblioteksärende och reservera gärna det du vill låna, så att det går smidigt att hämta upp.
- Låna hemifrån med bibliotekens digitala tjänster. Låna e-böcker, ljudböcker, se film och läs tidningar digitalt, läs mer på goteborg.se/lanadigitalt
Har biblioteken samma service som vanligt?
Nej, biblioteken är anpassade efter snabba ärenden. Du kan hämta reservationer och lämna tillbaka det som du lånat. Alla bibliotek utom 300 m2 i Brunnsparken har minst en snabbdator med självservice för viktiga ärenden.
Vad betyder snabbdator och var finns de?
En snabbdator är:
- En dator du kan använda max 20 minuter.
- En dator med drop-in.
- En dator där du gör dina ärenden själv. Personalen på biblioteket kan inte hjälpa till.
- Ansluten till en skrivare. Du kan skriva ut 15 gratis svartvita utskrifter per dag, eller välja att göra 15 gratis kopior i kopieringsmaskinen. Inga utskrifter i färg.
Alla bibliotek utom 300 m2 i Brunnsparken har minst en så kallad snabbdator för viktiga ärenden.
Hur reserverar jag böcker så att de går smidigare att hämta?
- Öppna gotlib.goteborg.se i din webbläsare. Du kan också använda appen Biblioteket som du laddar ner från App Store eller Google play.
- Logga in med ditt bibliotekskortsnummer och pinkod.
- Leta upp den bok du vill låna, klicka på reservera och välj det bibliotek där du vill hämta ut boken.
Du får ett e-postmeddelande när boken är klar att hämtas. Du kan välja att också få ett sms.
Kan jag låna böcker, se på film och läsa tidningar utan att besöka biblioteken?
Ja, du som har ett bibliotekskort kan använda bibliotekens digitala tjänster dygnet runt för att läsa e-böcker, tidningar, lyssna på ljudböcker med mera.
Information om bibliotekens digitala tjänster på goteborg.se/lanadigitalt
Take away — färdig bokkasse att hämta upp på ditt närmsta bibliotek
Du berättar för oss vilka slags böcker du tycker om att läsa och vi väljer ut böcker och gör i ordning en kasse som vi tror passar dig. När den är redo att hämtas kontaktar vi dig och du kan smidigt hämta den utanför det bibliotek du valt.
Handplockat — personliga tips från biblioteket
Du berättar för oss vad du vill, till exempel lära dig något nytt, slappna av eller ge barnen något att göra, och vi ger dig skräddarsydda förslag på böcker, ljudböcker och filmer som skulle kunna passa dig. Våra tips får du på mejlen – smidigt att bara klicka vidare och låna eller reservera direkt!
Läs mer och få personliga tips med tjänsten Handplockat
Bokkassen kommer — hemleverans för dig 70+
Du som är 70+ och bor i Göteborgs kommun kan få en bokkasse hemlevererad till dig. Njut av en specialkomponerad kasse med böcker utan att behöva besöka biblioteket!
Läs mer och beställ Bokkassen kommer
Kan jag lämna tillbaka det jag lånat utan att besöka biblioteken?
Ja, på vissa bibliotek. Bibliotek med bokinkast eller boklåda utanför eller vid entrén:
- Bergsjöns bibliotek (boklåda inne på Ica Rymdtorget som är tillgänglig när Ica är öppet)
- Frölunda bibliotek (tillgängligt när biblioteket är öppet)
- Guldhedens bibliotek (bokinkastet är alltid öppet)
- Hjällbo bibliotek (tillgängligt när biblioteket är öppet)
- Högsbo bibliotek (tillgängligt när biblioteket är öppet)
- Härlanda-Örgryte bibliotek och Kåkens kulturhus (tillgängligt när biblioteket är öppet)
- Kortedala bibliotek (boklåda i trapphuset som är tillgänglig när Folktandvården är öppet)
- Kyrkbyns bibliotek (har ingen boklåda, men under bemannade öppettider kan du ringa 031-366 71 15 så kommer vi ut och tar emot böckerna)
- Linnéstadens bibliotek (tillgängligt när biblioteket är öppet)
- Lundby bibliotek (tillgängligt när Glaciären är öppet)
- Stadsbiblioteket vid Götaplatsen (bokinkastet är alltid öppet)
- Trulsegårdens bibliotek (bokinkastet är öppet när skolan är öppen, måndag-fredag kl. 8-16)
- Tuve bibliotek (bokinkastet är alltid öppet)
Varför är biblioteken öppna?
Det är politikerna i Göteborgs Stads kulturnämnd som beslutar om biblioteken är stängda eller öppna. Enligt Bibliotekslagen ska bibliotek finnas tillgängliga för alla. Ur ett samhälleligt och demokratiskt perspektiv är det viktigt att biblioteken erbjuder tillgång till information, kunskap och litteratur. Biblioteken ska verka för det demokratiska samhällets utveckling genom att bidra till kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning.
Kommer aktiviteten jag tänkt besöka bli av?
Nej, från och med 30 oktober är alla programaktiviteter på biblioteken inställda. Endast program som kan genomföras enligt Folkhälsomyndighetens råd genomförs, det kan till exempel röra sig om programverksamhet där du deltar digitalt.
Bibliotekens programaktiviteter
Ändrade låneregler
För att hjälpa till att undvika smittspridning och underlätta för bibliotekets användare har vi ändrat våra lånevillkor:
- Vi har tagit bort förseningsavgiften på pågående lån och nya lån.
- Du kan låna hur många e-böcker och e-ljudböcker som du vill, men ha max två lån samtidigt. Vi har tagit bort begränsningen i antal lån per månad.
- För ett mer flexibelt filmtittande kan du strömma åtta filmer i månaden med tjänsten Cineasterna, istället för två per vecka.