Covid-19: För dig som är barn, ung eller vårdnadshavare

Är du orolig eller har frågor om coronaviruset och covid-19? Här kan du läsa om vart kan du vända dig om du behöver stöd.

Information till dig som är barn eller ungdom

På Folkhälsomyndigheten kan du läsa om vad coronaviruset är och hur du kan hjälpa till att skydda dig själv och andra.

Folkhälsomyndigheten - Om coronaviruset, för dig som är barn eller ungdom.

Är du orolig och behöver prata med någon?

Är du orolig kan du få hjälp och stöd, till exempel av elevhälsan på din skola eller ungdomsmottagningen. Det finns flera ställen där du kan få hjälp.

Göteborgs Stads hjälp till barn och unga

Hjälp till barn och unga

Chatta med Jourhavande kompis, Röda korset

Röda Korsets Ungdomsförbund har en chattjour som heter Jourhavande kompis där du som är upp till 25 år kan chatta om precis vad som helst. Det syns inte vem du är. Du chattar med andra ungdomar som finns där för att lyssna och vara ett stöd för dig.

Jourhavande kompis

Ungdomsmottagning på nätet

UMO, din ungdomsmottagning på nätet. Om du är mellan 13-25 år kan du själv ställa frågor via Fråga UMO. Du får svar av barnmorska, sjuksköterska, kurator, psykolog, dietist eller läkare. Du behöver inte berätta vem du är.

UMO.se

Digifritids, Rädda Barnen

Digifritids är en plats där du som går på fritids eller fritidsklubb kan utforska och upptäcka, få inspiration till roliga rörelser och få kontakt med trygga vuxna om du behöver någon att prata med. De som står bakom sidan är Rädda Barnen och Generation Pep.

Digifritids

Tänk på vilken information du delar vidare

Tänk på att det sprids mycket falsk information om coronaviruset just nu som leder till mycket oro och rädsla. Du kan hindra detta genom att fundera över vad du för vidare till dina kompisar, i till exempel sociala medier.

Ett annat bra sätt att stötta barn i din närhet är att fråga dina kompisar en extra gång om hur de mår och berätta att det finns många vuxna som kan hjälpa till.

Stöd och information till dig som är vårdnadshavare

Coronaviruset har förändrat vardagen för de flesta. Här är tips på vad man som förälder kan tänka på för att göra tiden hemma så bra som möjligt.

Så pratar du med ditt barn om coronaviruset

Det är viktigt att du som vuxen ger barn trygghet, är uppmärksam och lyssnar om barn vill prata om det som händer just nu. Folkhälsomyndigheten och Rädda Barnen har information om hur man kan hantera oro och hur du kan prata med barn om coronaviruset.

Hantera oro och prata med barn om coronaviruset

Minska oron i samband med corona - Rädda Barnen

Träning och idrott

Folkhälsomyndigheten — Information till idrottsföreningar och träningsanläggningar

Psykisk hälsa i kristid

På Uppdrag Psykisk hälsas webbplats finns samlad information, råd och tips kring psykisk hälsa i kristider, i samband med covid-19.