Så här kan du hjälpa till

Vill du hjälpa flyktingar från Ukraina? Här samlar vi frågor och svar kring detta.

Frågor och svar

 • Vart vänder jag mig om jag vill erbjuda boende eller har en fastighet att upplåta för flyktingar?

  Då kan du vända dig till Hjärterum som är en del av Räddningsmissionen. Där kan man registrera det boende man har möjlighet att hjälpa till med, både rum och hela fastigheter.

  Om du eller ditt företag har lokaler som idag inte är bostäder men som ni funderar på att göra om till tillfälliga bostäder så behövs tidsbegränsat bygglov. Det är också viktigt att lokalerna uppfyller krav på säkerhet och hälsa. Läs mer på Göra om lokaler till tillfälliga boende för människor på flykt

 • Vart vänder jag mig om jag vill ta emot ensamkommande barn från Ukraina?

  De ensamkommande barnen som kommer fördelas till stadens fem familjehemsenheter och i första hand söker staden familjehem i stadens egen regi. Vänd dig därför till Familjehem Göteborg. Det har dock inte kommit mer än något enstaka ensakommande barn till Göteborg. Det är troligt att många kommer och vi söker familjehem inför detta. Den som är intresserad av att ta emot ensamkommande barn är varmt välkommen att kontakta Familjehem Göteborg.

 • Vart vänder jag mig om jag vill donera kläder, saker eller på annat sätt stödja ukrainska flyktingar?

  Du kan lämna in kläder till de vanliga insamlingsplatserna. Du kan också lämna in till de olika volontärorganisationerna. Men just nu är behovet av just kläder inte så stort (2022-03-16). Däremot finns det ett större behov av till exempel läkemedel.  Enklaste sättet att hjälpa kan vara att donera pengar till de etablerade volontärorganisationerna som organiserar hjälpen i Ukraina och här hemma. Vill du hellre göra en insats är Volontärbyrån en bra ingång, de förmedlar volontärsuppdrag från flera aktörer.