Göteborgs Stads pris till vardagshjältar

Göteborgs Stad delar varje år ut pris till en eller flera personer som genom civilkurage, personligt mod och medmänsklighet gjort en insats utöver det vanliga.

Tanken med priset Vardagshjältar är att lyfta fram och uppmuntra personer som gjort en insats utöver det vanliga, någon som till exempel modigt ingripit för att hjälpa eller rädda en annan människa. Det kan också vara en person som mer långsiktigt i vardagen arbetat för att uppnå syftena med utmärkelsen. Utmärkelsen delas ut varje år till en eller högst tre kommunmedborgare.

Vardagshjältar 2022

Sofia Brax, Anders Holme och Wilma Lundberg är tre eldsjälar som engagerat sig i sina medmänniskor och gjort goda gärningar utöver det vanliga. De belönas därför med Göteborgs Stads utmärkelse Vardagshjälte 2022.

Vardagshjältarna utses av kommunfullmäktiges priskommitté. Priset består av ett diplom och årets tre Vardagshjältar tar emot sina pris på kommunfullmäktiges julmiddag den 8 december.

Sofia Brax

Sofia Brax bjuder var sjätte vecka in 20 väletablerade svenskar och 20 nyanlända främst akademiker till sitt hem. Syftet är att de som är väletablerade ska dela med sig av sitt kontaktnät för att sänka tröskeln till arbetslivet. Främst till områden där deras utbildning och kompetens matchar. Sofia bjuder även in en intressant föreläsare till varje gång de träffas. Föreläsaren berättar om allt från kulturella skillnader till hur de skriver ett CV och lyckas på anställningsintervjuer. Det hela avrundas vid varje tillfälle med att äta tillsammans där alla tar med sig något från sin matkultur. Sofia har med stort engagemang bidragit till att bryta de barriärer som finns. Detta gör Sofia till en sann vardagshjälte.

Anders Holme

Simtränaren Anders Holme och hans tränarelev sökte en simmare för att kunna analysera teknik för fjärilsim. De fann en vuxen, mestadels självlärd person som haft det kämpigt, bland annat på grund av sjukdom. Anders blev ett ovärderligt stöd för simmaren även utanför simhallen, stabil och trygg och inte rädd för det svåra varken i bassängen eller i livet. Anders är en medmänniska som gör skillnad i det tysta och förstår svårigheter som inte syns utanpå. Därför är Anders Holme en sann vardagshjälte med sina medmänniskors väl i fokus.

Wilma Lundberg

Wilma Lundberg är en eldsjäl som engagerar sig för sina medmänniskor. Wilma kom med färjan till Asperö när hon såg en man i en permobil försöka ta sig ombord på färjan men ramlade i sjön med allt han hade handlat. Snabbt tog Wilma av sig kappan och skorna och hoppade utan tvekan i vattnet, fick tag i den nödställde och när de andra passagerarna såg vad som pågick hjälpte de till med att få mannen i land. Den nödställde var en äldre herre som senare fick köras till Sahlgrenska sjukhus för observation. Detta gör Wilma till en sann vardagshjälte.

Tidigare pristagare

Vardagshjältar 2021

Emelie Andersson
Adam Youssef

Läs mer om pristagarna 2021 i nättidningen Vårt Göteborg

Ingen utmärkelse 2020

På grund av covid-19 delades ingen utmärkelse ut 2020.

Vardagshjältar 2019

Matilda Brinck-Larsen
Christer Melvinsson

Läs mer om pristagarna 2019 i nättidningen Vårt Göteborg

Vardagshjältar 2018

Pontus Berger
Emma Ivarsson
Eva-Britt Luvö

Läs mer om pristagarna 2018 i nättidningen Vårt Göteborg

Vardagshjältar 2017

Ann-Christine Thunman
Elisabeth Anderton

Läs mer om pristagarna 2017 i nättidningen Vårt Göteborg

Om utmärkelsen Vardagshjältar

Priset Vardagshjältar syftar till att motverka utanförskap, främlingsfientlighet och våld och i stället främja mänskliga rättigheter, civilkurage, personligt mod, integration, medmänsklighet, solidaritet och en tryggare stad. Tanken är att lyfta fram och uppmuntra personer som gjort en god gärning utöver det vanliga.

Mottagarna av priset Vardagshjältar utses av en priskommitté som består av kommunfullmäktiges presidium, Västsvenska handelskammaren, Göteborgs universitet och Social ekonomi.

Vill du nominera en person?

Gör så här

  1. Skriv en utförlig motivering till varför just din kandidat bör få utmärkelsen
  2. Anmäl din kandidat till Vardagshjältar via e-post till vardagshjaltar@stadshuset.goteborg.se