Orange day

Söndag den 25 november är dagen då hela världen uppmärksammar mäns våld mot kvinnor och flickor. Det är dagen då många kända byggnader runt om i världen tänds upp i orange sken. Denna dag är döpt till Orange day och är initierad av UN woman.

I Västra Hisingen kommer vi att fokusera på Våld i ungas nära relationer, och detta gör vi under hela vecka 47. Syftet är att få vuxna att börja prata med sina ungdomar om vad som föder våld i relationer. Vi vill att unga killar ska få kunskap om att hur de väljer att prata om tjejer faktiskt spelar roll. Likaså hur de själva kan stoppa beteenden som föder våld mot kvinnor. Till hjälp har vi #tasnacket -en guide som är bra att använda för att få igång frågor och diskussioner.

Stadsdelen har arbetat med frågan om hur vi ska stoppa mäns våld mot kvinnor i många år och den genomsyrar arbetet idag. Men den kan aldrig nog belysas.

- Mäns våld mot flickor och kvinnor är alltid en viktig fråga och i år väljer vi att sätta ljuset på våld i ungas relationer i samband med Orange day. Våld mot kvinnor förekommer överallt, i alla stadsdelar och i vårt uppdrag ingår att sprida kunskap, både bland medarbetare och bland invånarna. Vi måste börja prata om detta folkhälsoproblem, säger Sergio Garay, stadsdelsdirektör.

Vem ringer du mitt i natten?

Vi kommer starta upp Orange Day-veckan i Björlandahallen och Sjumilahallen på måndag den 19 november klockan 17-20. Här möter vi invånare, främst föräldrar, vårdnadshavare och unga. Eftersom det kan vara lite trögt att få igång samtal om mäns våld mot kvinnor har vi ordnat med en plats där vi kan samlas. För att göra det enklare att få till en dialog erbjuder vi barn, unga och vuxna att pärla ett armband. Uppmaningen är att de ska pärla namnet på den person som de kan ringa mitt i natten om de behöver.

Till vår hjälp har vi socionomstuderande på plats som hjälper till och samtalar. Vi har också tagit fram foldrar, en för vuxna och en för unga där vi belyser vad våld är och vilken hjälp som finns att få.

Tisdag 20 november och onsdag 21 november står vi utanför Willys på Vårväderstorget klockan 15-18, erbjuder dialog och pärla ett armband samt delar ut påsar med foldrar och clementin.

På onsdagskvällen bjuder vi in alla som vill till föreläsning på Medborgarkontoret, Vårväderstorget i Biskopsgården. Temat är "Våld mot flickor och kvinnor som ett utbrett samhällsproblem". Vi gästas av Sofia Nyström från UN women. Hit kommer också Amal Ahlin från Terrafem och pratar på ämnet ”Hur stöttas våldsutsatta kvinnor med utländsk bakgrund i Sverige”. Föreläsningarna är på Medborgarkontoret med start klockan 17.30 och håller på till 19.

På torsdagskvällen är du välkommen till Kulturhuset Vingen i Torslanda till föreläsningen ”Unga och våld i partnerrelationer”. Helén Broo, arbetar som utvecklingsledare på Social resursförvaltning, Social utveckling- Brottsutsatthet, Göteborgs Stad och tar upp det som är specifikt för de unga utifrån både ett utsatthets- och utövarperspektiv. Efteråt finns tid för frågor och diskussion. Plats är Kulturhuset Vingen, vån 3, sal Gladan, klockan 17.30-19.

Torsdag klockan 13-17 och fredag klockan14-17 står vi på ICA Maxi i Amhult, Torslanda. Här pärlar vi och delar ut påsar med foldrar och clementiner.

Under hela veckan kommer biblioteken i Torslanda och Biskopsgården att lyfta fram böcker och material som handlar om våld i ungas relationer och våld i vuxnas relationer.

Så här ser Orange day veckoprogram ut:

 • Måndag 19 nov på Björlandahallen, Torslanda kl 17-20
 • Måndag 19 nov Sjumilahallen, Biskopsgården kl 17-20
 • Tisdag 20 nov Willys på Vårväderstorget, Biskopsgården kl 15-18
 • Onsdag 21 nov Willys på Vårväderstorget, Biskopsgården kl 15-18
 • Onsdag 21 nov Föreläsning på Medborgarkontoret
  "Våld mot kvinnor och flickor- ett utbrett samhällsproblem" kl 17.30-19 Fri entré
 • Torsdag 22 nov ICA Maxi Amhult i Torslanda kl 13-17
 • Torsdag 22 nov Föreläsning i Torslanda
  ”Unga och våld i partnerrelationer” vån 3, Gladan på Kulturhuset Vingen kl 17.30-19 Fri entré
 • Fredag 23 nov ICA Maxi Amhult i Torslanda kl 14-17
 • Lördag 24 nov Vi lyser upp SDF Västar Hisingen och Vingen i Torslanda i orange ljus
 • Söndag 25 nov Orange day Vi lyser upp SDF Västar Hisingen och Vingen i Torslanda i orange ljus

Länkar:

hwww.unwomen.se
ttp://www.unwomen.se/engagera-dig/orange-day/
#tasnacket - UN Women Sverige

Vill du veta mer, kontakta:

Gerd Nordström, enhetschef IFO-FH
E-post: gerd.nordstrom@vastrahisingen.goteborg.se

Bakgrund Orange Day

FN har utnämnt 25:e varje månad till Orange Day. En dag för regeringar, företag, organisationer, media, civilsamhället och privatpersoner att uppmärksamma och ta ställning mot våld mot kvinnor och flickor. Som en ljus och optimistisk färg representerar orange en framtid fri från våld mot kvinnor och flickor. Den 25:e november är den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor och flickor. En dag då kända byggnader världen över lyser i orange för att ta ställning mot våld mot kvinnor.