Lights in Biskopsgården

Välkommen till Lights in Biskopsgården 2019, ljusfestivalen som lyser upp olika delar av Biskopsgården från 22 november till 1 december.

Lights in Biskopsgården 2019


Ljusfestivalen

Biskopsgårdens egen ljusfestival är tillbaka för andra året i rad. Temat för årets upplaga av Lights in Biskopsgården är interaktivitet. Det innebär att du som besökare kan påverka vissa av ljusinstallationerna och skapa egna ljuskonstverk.  
Lights in Biskopsgården invigs den 22 november och avslutas 1 december. Ljusfestivalen är gratis att besöka och går att besöka varje kväll fram till klockan 22.

Festivalen sträcker sig över fem olika områden i Biskopsgården, Vårväderstorget, Friskväderstorget, Önskevädersgatan, Väderilsgården och Långströmsparken. Längre ner hittar du en karta över festivalen.

Följ oss på Facebook för löpande information. Du hittar oss här Facebook - Lights in Biskopsgården

Karta & broschyr

Lights in Biskopsgården 2019 karta - pdf


Ljusslingan

Årets tema är interaktivitet. Som besökare kan du interagera med vissa av ljusinstallationerna och på så sätt bli medskapare av konstverken. Ljusfestivalen är uppdelad på fem olika områden: Vårväderstorget, Friskväderstorget, Önskeväders­gatan, Väderilsgården och Långströmsparken.

Ljusfestivalens tillgänglighetsanpassning

Ljusfestivalens alla installationer är tillgängliga via asfaltsväg. För frågor om tillgänglighet vänligen kontakta Michelle Bödtker-Lund, projektledare.
E-post: michelle.bodtker-lund@vastrahisingen.goteborg.se

Invigning, fredag 22 november på Vårväderstorget

Välkomna till invigningen av årets Lights in Biskopsgården. Under en hel timma bjuds det på eldshow, dans, tal, musik och pannkakskonst.

Klockan 18 - Invigningstal  

Klockan 18.05 - Presentation av invånarrådet           
Västra Hisingens invånarråd består av boende i Biskopsgården och fungerar som stadsdelsförvaltningens och polisens kritiska vän. I frågor som handlar bland annat om trygghet.

Klockan 18.15 - Livemusik

Klockan 18.30 - Eldfågel
Välkommen till en stämningsfull och magisk eldföreställning. Den Göteborgsbaserade duon Eldfågel landar på Lights in Biskopsgården med brinnande stavar, eldklot, gnistregn och passion. Det blir en dansant och vacker eldshow som garanterat trollbinder både stora och

Klockan 18.45 - Moving Queens, communitydansgrupp
Likt eldflugor försöker vi fånga mörkret. Vårt ljus sprider sig över tid och rum, där våra berättelser vill möta dina. Där våra berättelser tillsammans hundra år från nu lyser upp vägen för våra systrar.

Klockan 18–19 Kreativa platser i Biskopsgården/Meeting Plays - en konstgrupp med rötter i scenkonsten
”Det bor ljusvarelser i Biskopsgården. Många, Många!” På invigningen strålar de samman och sprider skenet från sina varma hjärtan.

Under invigningstimman erbjuds smarrig pannkakskonst!

 

Stadsvandring i Biskopsgården

Kom och upptäck Biskopsgården! Som en förhöjd upplevelse av ljusfestivalen erbjuds det stadsvandring under två tillfällen. På stadsvandringen står arkitektur, historia och kultur i fokus. Ett roligt och intressant sätt all lära känna vår stadsdel!

Till fots:
24 november, klockan 16.30-18.30
(vandringen tar cirka 2 timmar, inklusive fikapaus)

Stinsen-Tåg:
30 november klockan 18–19.15
Samlingsplats Vårväderstorget.
Anmälan sker till carl.blixt@vastrahisingen.goteborg.se
(Obs! Skriv vilket datum du önskar boka) Kostnadsfritt.

Vattentornet
I samband med programmet invigs även den permanenta ljusinstallationen av vattentornet som togs fram i och med förra årets ljusfestival.

Den blå spindeln
Ljusdesignidén bygger på vattentornets smeknamn den blå spindeln, som den fick på grund av sin utformning och den blå färgen. Tanken har varit att ta detta koncept till ytterligare en nivå och låta spindelns ben bli rörliga med hjälp av ljusskiftningar. Ljussättningen bidrar också till att framhäva platsen och arkitekturen. Under året kommer du kunna se den blå spindeln byta skepnad beroende på årstid och högtid.

Ljusdesignen: Karin Jansson, Landskapsgruppen

Orange Day
Den 25e november är den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor och flickor. Då lyser kända byggnader världen över i orange. Detta för att visa att man tar ställning emot våld mot kvinnor. I Biskopsgården uppmärksammas detta genom att bland annat lysa upp vattentornet i färgen orange.

Stinsen sightseeing
Under två tillfällen kan du åka med stinsen runt hela slingan där stopp görs vid de olika ljuskonstverken. Perfekt för dig som har svårt att ta dig runt hela slingan själv eller för barnfamiljen.

Lördag 30 november Vårväderstorget tur och retur.
Klockan 18–19.15
Rutten ingår i stadsvandringen, anmäl plats till: carl.blixt@vastrahisingen.goteborg.se

Klockan 19.15–20.30
Här görs ett längre stopp för att kunna ta del av ljusshowen med Eldfågel, sedan tillbaka. Anmäl plats till: michelle.bodtker-lund@vastrahisingen.goteborg.se

Avslutning, lördag den 30 november i Långströmsparken.

Välkomna på avslutning av årets Lights in Biskopsgården. 

Klockan 20 Eldfågel

Välkommen till en annorlunda ljusupplevelse. Duon Eldfågel dansar med lysande stavar, solfjädrar och andra redskap och fyl­ler novembermörkret med stämningsfull och vacker magi. Ljusshowen är bara elva minuter lång, så kom i tid!

Sponsring & samarbeten

Lights in Biskopsgården möjliggörs av Göteborgs Stad och Bo Bra i Biskopsgården.

 

 

 

 

 

Lights in Biskopsgården 2018 

Om ljusfestivalen 2018

Människor har i alla tider kommit och gått till denna plats och lämnat avtryck som format området och dess invånare. Ljusinstallationerna byggde på samtal och workshops med olika grupper och medborgare som var aktiva i området. Temat för Lights in Biskopsgården var Go Global, vilket också var en del av stadens jubileumstema inför 400-årsfirandet.

Efter ljusfestivalen har arbetet fortsatt med att ta fram förslag på permanenta ljusinstallationer som kan öka tryggheten i stadsdelen.

Go Global 

2021 firar Göteborg 400 år. Under varje år inför Göteborgs 400-årsjubileum uppmärksammas firandet med olika teman som ramar in stadens arbete i upptakt till år 2021. 2018 var temat “Go Global” och då fokuserade Göteborgs Stad på den internationella prägeln som staden har. Göteborg har alltid utvecklats genom intryck, idéer och kunskap från hela världen. Ljusfestivalen Lights in Biskopsgården var en av stadsdelen Västra Hisingens satsningar för att uppmärksamma temat Go Global.

För att läsa mer om jubileumssatsningarna besök: http://www.goteborg2021.com/

Arbetet bakom ljusinstallationerna

Lights in Biskopsgårdens ljusinstallationer byggde på berättelser från boende och besökare i området.  Sammanlagt anordnades fyra kreativa verkstäder där alla som ville fick vara med och göra sin tolkning på festivalens globala tema. Materialet som samlades in i samband med workshoptillfällena utgjorde inspirationen för ljuskonstverken som lyste upp området under Lights in Biskopsgården.

Ljusprojektioner på Kultur-Campingen, Friskväderstorget den 1 september 2018  

På festivalen Kultur-Camping fick besökarna rita och måla med digital graffiti. Digital graffiti innebär att besökarnas teckningar projicerades upp direkt på väggen framför dem. Tillsammans kunde alla se hur konstverket tog form. Det färdiga konstverket innehöll motiv som berättar om saker från andra länder och vad som är typiskt för Biskopsgården. Bland motiven fanns exempelvis det blå vattentornet, självporträtt, djur och flaggor.  

Resultatet gick att se i konstverket Ljusa budskap.

 • ”Det kvittar vilken färg du har på huden eller håret, därför målar jag med mycket färger.” Emelie  
 • ”Jag älskar mitt bostadsområde Solvädersbyn med radhus som bostadsrätter vid foten av Biskopsgårdens vattentorn. I våra 125 radhus bor svenskar, indier, tunisier, norrmän, iranier, kurder, somalier, finnar, rumäner, bosnier, kineser, serber, polacker, turkar och vietnameser. Minst. Det är precis så globalt som jag vill ha det!” Pia
 • ”Det finns små hus i Somalia, men inte här. I Afrika är det bara ljust. Vid fem blir det mörkt i Sverige. Det är bara sommar i Somalia.” Sureya  

Trygghetsvandring med Bo Bra i Biskopsgården, Flygvädersgatan & Svarte mosse den 25 september 2018 

I september genomförde Bo Bra i Biskopsgården en trygghetsvandring tillsammans med en ljusdesigner, hyresgästföreningen samt lokalpolisen. Tillsammans testade gruppen att lysa upp mörka och otrygga platser på ett konstnärligt sätt. Exempelvis lyste man upp ett skogsparti i anslutning till ett bostadsområde. Deltagarna konstaterade att ljuset inte bara skapade trygghet utan även gjorde området mer vackert.  

 Resultatet gick att se i konstverket Upplyst entré.  

 • ”Det finns många vackra platser som man inte tänker på, men när man sätter upp belysning så ses de på ett annat sätt.” Malin
 • ”Det bli en wow-faktor för alla som bor här, att man satsar på oss i Biskopsgården.” Pernilla
 • ”När man lyser upp naturen runt om och inte bara gångvägarna blir det ett tryggare helhetsintryck.” Pär

UV-ljus på Bygglekplatsen, Långströmsparken den 25 augusti 2018   

Med hjälp av färger, tejp och snören upplysta av UV-ljus fick barnen som besökte Bygglekplatsen fritt tolka vad som är särskilt bra med Biskopsgården. Under festivalen lyste vi upp lekplatsen i Svarte mosse på ett sätt som efterliknar barnens kreationer. Exempel på vad barnen vill se i Biskopsgården är självlysande skog, stjärnor, hjärtan, djur med fantasi och färger!   

Resultatet gick att se i konstverket Färggrann fantasi

 • “Det bästa med Biskopsgården är att jag kan leka med mina vänner. Jag känner alla här!” Aliyah
 • ”Jag vill att det ska vara ett hjärta på lekplatsen, för Christiano Ronaldo, han är bäst!” Ermin
 • ”Det bästa med Biskopsgården är kyrkan. Jag vill att det ska vara en grön katt vid Svarte mosse.” Yara

Ljusdans på Vårvindens fritidsgård den 25 september 2018   

Varje tisdag träffas en grupp kvinnor på Vårvindens fritidsgård för att dansa tillsammans. Gruppen utgör Biskopsgårdens communitydansprojekt och består av kvinnor med bakgrund i flera olika länder. Vid ett tillfälle i september gjorde gruppen en ljusdans i ett mörklagt rum. Med hjälp av glowsticks i olika färger bildade deras koreograferade rörelser ett lysande mönster i mörkret. Ljusstrålar i olika färger spelade över rummet. Dansen fotograferades med lång slutartid vilket skapar en spännande effekt. Efter dansen samtalade kvinnorna om varför Biskopsgården är en global plats, och hur det präglar samhället. 

Resultatet gick att se i konstverket Global rörelseenergi

 • “Man får ett större fokus på varför det INTE är viktigt var man kommer ifrån – alla är lika och bakgrunden spelar ingen roll.” Lena
 • ”Jag har tagit med kärlek till Göteborg.” Yaman
 • ”Jag var här en gång i juni, innan jag visste att jag skulle komma tillbaka, och det var så fint. Någon fyllde år och jag blev medbjuden, det skulle man inte bli någon annanstans. Det är så ”svenskt” att man är i små grupper. Det är lätt att ha fördomar när man inte känner någon från ett annat land.” Mari

 

Tryggheten 

Under många år har Bo Bra i Biskopsgården genomfört trygghetsvandringar i Biskopsgården. På trygghetsvandringarna medverkar medborgare, polis, politiker, tjänstepersoner och fastighetsägare i Biskopsgården. Syftet med trygghetsvandringarna är att deltagarna gemensamt ska ta fram en lägesbild över vad som behöver åtgärdas eller utvecklas för att öka tryggheten i det offentliga rummet.  

Under hösten 2017 genomförde Bo Bra i Biskopsgården flera trygghetsvandringar. Det framkom att många medborgare upplever att det behövs mer belysning i området runt Friskväderstorget och Svarte mosse. Detta för att öka tryggheten så att fler människor ska vilja ta sig ut kvällstid.

I samband med Lights in Biskopsgården utvärderade Bo Bra i Biskopsgården om tryggheten och viljan att ta sig ut kvällstid ökade bland medborgarna.

 

Sponsring & samarbeten

Lights in Biskopsgården möjliggjordes av Göteborgs Stad, Göteborg & Co, Bostadsbolaget, Bo Bra i Biskopsgården, Göteborg Energi och Landskapsgruppen AB.