Lights in Biskopsgården

Lights in Biskopsgården var ljusfestivalen som belyste och lyste upp delar av Biskopsgården 8–30 november 2018. Festivalens ljusinstallationer byggde på berättelser från boende och besökare i området. Temat för ljusfestivalen var ”Go Global”.

Om ljusfestivalen 2018

Människor har i alla tider kommit och gått till denna plats och lämnat avtryck som format området och dess invånare. Ljusinstallationerna byggde på samtal och workshops med olika grupper och medborgare som var aktiva i området. Temat för Lights in Biskopsgården var Go Global, vilket också var en del av stadens jubileumstema inför 400-årsfirandet.

Efter ljusfestivalen har arbetet fortsatt med att ta fram förslag på permanenta ljusinstallationer som kan öka tryggheten i stadsdelen.

Karta & broschyr

Lights in Biskopsgården karta - pdf
Lights in Biskopsgården broschyr - pdf

Guidade turer

Datum:
Fredag 23 november 2018
Tisdag 27 november 2018
Onsdag 28 november 2018
Torsdag 29 november 2018

Alla guidade turer utgick från punkt 1 på kartan, Friskväderstorget 2, och pågick mellan klockan 18-19. Turerna var gratis och ingen anmälan krävdes.

Ljusslingans tillgänglighetsanpassning

Nästan hela ljusslingan hade asfaltsunderlag.

Go Global

2021 firar Göteborg 400 år. Under varje år inför Göteborgs 400-årsjubileum uppmärksammas firandet med olika teman som ramar in stadens arbete i upptakt till år 2021. 2018 var temat “Go Global” och då fokuserade Göteborgs Stad på den internationella prägeln som staden har. Göteborg har alltid utvecklats genom intryck, idéer och kunskap från hela världen. Ljusfestivalen Lights in Biskopsgården var en av stadsdelen Västra Hisingens satsningar för att uppmärksamma temat Go Global.

För att läsa mer om jubileumssatsningarna besök: http://www.goteborg2021.com/

Arbetet bakom ljusinstallationerna

Lights in Biskopsgårdens ljusinstallationer byggde på berättelser från boende och besökare i området. Sammanlagt anordnades fyra kreativa verkstäder där alla som ville fick vara med och göra sin tolkning på festivalens globala tema. Materialet som samlades in i samband med workshoptillfällena utgjorde inspirationen för ljuskonstverken som lyste upp området under Lights in Biskopsgården.

Ljusprojektioner på Kultur-Campingen, Friskväderstorget den 1 september 2018

På festivalen Kultur-Camping fick besökarna rita och måla med digital graffiti. Digital graffiti innebär att besökarnas teckningar projicerades upp direkt på väggen framför dem. Tillsammans kunde alla se hur konstverket tog form. Det färdiga konstverket innehöll motiv som berättar om saker från andra länder och vad som är typiskt för Biskopsgården. Bland motiven fanns exempelvis det blå vattentornet, självporträtt, djur och flaggor.

Resultatet gick att se i konstverket Ljusa budskap.

 • ”Det kvittar vilken färg du har på huden eller håret, därför målar jag med mycket färger.” Emelie
 • ”Jag älskar mitt bostadsområde Solvädersbyn med radhus som bostadsrätter vid foten av Biskopsgårdens vattentorn. I våra 125 radhus bor svenskar, indier, tunisier, norrmän, iranier, kurder, somalier, finnar, rumäner, bosnier, kineser, serber, polacker, turkar och vietnameser. Minst. Det är precis så globalt som jag vill ha det!” Pia
 • ”Det finns små hus i Somalia, men inte här. I Afrika är det bara ljust. Vid fem blir det mörkt i Sverige. Det är bara sommar i Somalia.” Sureya

Trygghetsvandring med Bo Bra i Biskopsgården, Flygvädersgatan & Svarte mosse den 25 september 2018

I september genomförde Bo Bra i Biskopsgården en trygghetsvandring tillsammans med en ljusdesigner, hyresgästföreningen samt lokalpolisen. Tillsammans testade gruppen att lysa upp mörka och otrygga platser på ett konstnärligt sätt. Exempelvis lyste man upp ett skogsparti i anslutning till ett bostadsområde. Deltagarna konstaterade att ljuset inte bara skapade trygghet utan även gjorde området mer vackert.

Resultatet gick att se i konstverket Upplyst entré.

 • ”Det finns många vackra platser som man inte tänker på, men när man sätter upp belysning så ses de på ett annat sätt.” Malin
 • ”Det bli en wow-faktor för alla som bor här, att man satsar på oss i Biskopsgården.” Pernilla
 • ”När man lyser upp naturen runt om och inte bara gångvägarna blir det ett tryggare helhetsintryck.” Pär

UV-ljus på Bygglekplatsen, Långströmsparken den 25 augusti 2018

Med hjälp av färger, tejp och snören upplysta av UV-ljus fick barnen som besökte Bygglekplatsen fritt tolka vad som är särskilt bra med Biskopsgården. Under festivalen lyste vi upp lekplatsen i Svarte mosse på ett sätt som efterliknar barnens kreationer. Exempel på vad barnen vill se i Biskopsgården är självlysande skog, stjärnor, hjärtan, djur med fantasi och färger!

Resultatet gick att se i konstverket Färggrann fantasi

 • “Det bästa med Biskopsgården är att jag kan leka med mina vänner. Jag känner alla här!” Aliyah
 • ”Jag vill att det ska vara ett hjärta på lekplatsen, för Christiano Ronaldo, han är bäst!” Ermin
 • ”Det bästa med Biskopsgården är kyrkan. Jag vill att det ska vara en grön katt vid Svarte mosse.” Yara

Ljusdans på Vårvindens fritidsgård den 25 september 2018

Varje tisdag träffas en grupp kvinnor på Vårvindens fritidsgård för att dansa tillsammans. Gruppen utgör Biskopsgårdens communitydansprojekt och består av kvinnor med bakgrund i flera olika länder. Vid ett tillfälle i september gjorde gruppen en ljusdans i ett mörklagt rum. Med hjälp av glowsticks i olika färger bildade deras koreograferade rörelser ett lysande mönster i mörkret. Ljusstrålar i olika färger spelade över rummet. Dansen fotograferades med lång slutartid vilket skapar en spännande effekt. Efter dansen samtalade kvinnorna om varför Biskopsgården är en global plats, och hur det präglar samhället.

Resultatet gick att se i konstverket Global rörelseenergi

 • “Man får ett större fokus på varför det INTE är viktigt var man kommer ifrån – alla är lika och bakgrunden spelar ingen roll.” Lena
 • ”Jag har tagit med kärlek till Göteborg.” Yaman
 • ”Jag var här en gång i juni, innan jag visste att jag skulle komma tillbaka, och det var så fint. Någon fyllde år och jag blev medbjuden, det skulle man inte bli någon annanstans. Det är så ”svenskt” att man är i små grupper. Det är lätt att ha fördomar när man inte känner någon från ett annat land.” Mari

Tryggheten

Under många år har Bo Bra i Biskopsgården genomfört trygghetsvandringar i Biskopsgården. På trygghetsvandringarna medverkar medborgare, polis, politiker, tjänstepersoner och fastighetsägare i Biskopsgården. Syftet med trygghetsvandringarna är att deltagarna gemensamt ska ta fram en lägesbild över vad som behöver åtgärdas eller utvecklas för att öka tryggheten i det offentliga rummet.

Under hösten 2017 genomförde Bo Bra i Biskopsgården flera trygghetsvandringar. Det framkom att många medborgare upplever att det behövs mer belysning i området runt Friskväderstorget och Svarte mosse. Detta för att öka tryggheten så att fler människor ska vilja ta sig ut kvällstid.

I samband med Lights in Biskopsgården utvärderade Bo Bra i Biskopsgården om tryggheten och viljan att ta sig ut kvällstid ökade bland medborgarna.

Sponsring & samarbeten

Lights in Biskopsgården möjliggjordes av Göteborgs Stad, Göteborg & Co, Bostadsbolaget, Bo Bra i Biskopsgården, Göteborg Energi och Landskapsgruppen AB.