Befolkning och geografi i Angereds stadsdelsförvaltning

Angered har en spännande blandning av hyreshusområden, villaområden och traditionell landsbygd. En storslagen natur bara ett stenkast ifrån samhällsservice, kulturutbud och shopping. Angered har ett aktivt föreningsliv och här bor cirka 53 000 personer med ursprung från ett hundratal olika länder, vilket ger området en internationell prägel.

Befolkningen i Angered

Angered har en ung befolkning - 45 procent är under 30 år och bara 10 procent av befolkningen är äldre än 65. Hälften av invånarna är födda i Sverige och hälften är födda i ett annat land. Vill du veta mer om Angereds befolkning tar Göteborgs Stad fram statistik varje år som presenteras i Göteborgsbladet. VG-regionen tar även fram särskild statistik om angeredsborna levnadsvanor, livsvillkor och hälsa.

Här finns både höghus och bondgårdar

De flesta som bor i Angered, 75 procent, bor i lägenhet i något av höghusområdena. Resten bor i villor och radhus, i Angered finns också ett tjugotal skogs- och lantbruk. Stadsdelen Angered är indelad i områdena Angered Centrum, Agnesberg, Bergum, Eriksbo, Gunnilse, Gårdsten, Hammarkullen, Hjällbo, Linnarhult, Lövgärdet och Rannebergen.

Vill du veta mer om Angered kan du läsa på Göteborgs Stads statistiksida.

Bergums fritidslantgård ligger i Olofstorp cirka två mil från centrala Göteborg. Lantgården är ett ekologiskt jordbruk där funktionsnedsatta driver verksamheten. Här finns förutom djuren både konferens- och övernattningsmöjligheter.

Nära naturen

I Angered ligger Vättlefjäll som är ett av de större friluftsområdena i Göteborgsregionen. Här finns vandringsleder, kanotleder och fiskevatten. På Medborgarkontoren i Angered kan du gratis hämta mer information och kartor.

Första söndagen i maj kan du vara med på Vättlefjällsvandringen, en vandring på 25 kilometer i naturskön miljö. Vandringen är ett samarbete med OK Alehof. För anmälan och mer information gå till Vättlefjällsvandringens hemsida.

Kanotpoolen vid Surtesjön kan du hyra kanot från maj till september. Via ett system av kanaler mellan sjöarna är det lätt att med kanot ta sig från Surtesjön i väster till Stora Kroksjön i öster.

Vid Angereds centrum ligger Lärjeåns trädgårdar i anslutning till Lärjeåns dalgång. Här kan du uppleva naturens skönhet under alla årstider, eller bara ta en fika på det nyrenoverade caféet med ekologisk inriktning.

I Friluftskartan hittar du information om motionsspår och var du kan rida utomhus. På kartan finns även markerat var det finns grillplatser och vindskydd.

Angereds stadspark

Angereds stadspark ligger mellan torget och Angered Arena. I stadsparken kan du bada, sjunga, gunga eller enbart njuta. Här kan du också grilla på grillplatsen, spela boule, träna på utomhusgym, spela bordtennis eller bara umgås.

Lekplatsen, nästan mitt i parken, har cirkustema med klätterställningar, rutschbanor, karuseller, studsmattor, skrattspeglar, lekhus och gungor. Här finns också en vattenlek; vatten som sprutar upp ur marken genom olika munstycken.