Foto: Park- och naturförvaltningen

Park- och naturförvaltningen

Park- och naturförvaltningen skapar hållbara livsmiljöer i parker, naturområden och stadsrum i Göteborg.

Organisation och ledning

Park- och naturförvaltningen har cirka 400 anställda. Förvaltningen sysselsätter även knappt 200 personer som arbetar med någon form av arbetsmarknadspolitisk åtgärd. Förvaltningen består av avdelningarna offentliga utemiljöer, stadsutveckling, skötsel och anläggning samt arbetsmarknad. Utöver det har förvaltningen även en central administration som stöd åt ledning och verksamheter.

Så behandlar vi personuppgifter

På den här sidan kan du läsa park- och naturförvaltningens integritetspolicy. Den beskriver på ett övergripande sätt hur vi behandlar dina personuppgifter. Park- och naturförvaltningen behandlar dina personuppgifter i enlighet med bestämmelserna i dataskyddsförordningen (också kallad GDPR) och offentlighetsprincipen.

Samråd om Mellbydalen

Inför en ansökan om miljötillstånd för återvinning av massor och utfyllnad av område, i Mellbydalen i Göteborg, bjöd park- och naturförvaltningen in till samråd med närboende och närliggande företag. Samrådet pågick till och med 28 september.

Aktuellt

 • Här hittar du vinteraktiviteter i Göteborg

  Publicerad 3 december 2021
  Vintern är tidigt i år och det finns gott om möjligheter runt Göteborg att aktivera både stora och små. Helt gratis! Här kommer lite tips på vad du kan göra.
 • Kom och upplev julstämningen på Gustav Adolfs torg

  Publicerad 26 november 2021
  Den är 15 meter hög, har 18 000 lampor och en nyrenoverad stjärna. På fredagen tändes göteborgarnas julgran på Gustav Adolfs torg och sprider nu ljus och julstämning över staden. Fram till tjugondag knut kommer granen att stå på torget.
 • Fyra utegym får helt nya redskap

  Publicerad 22 november 2021
  Under november rustas fyra utegym upp ordentligt, som en del i park- och naturförvaltningens översyn av samtliga utegym för att säkerställa ett bättre skick. Utegymmen som ska stå färdiga innan jul ligger i Hisingsparken, Backavallen, Mossen och Sisjön. Alla utegym får helt nya redskap och det kommer att finnas fler funktioner än tidigare.
 • Utsmyckningar lyser upp under den mörkaste delen av året

  Publicerad 19 november 2021
  När novembermörkret har lagt sig över staden och dagarna blir allt kortare smyckas åter staden med välbehövligt ljus. Park- och naturförvaltningen gör flera platser mer välkomnande.
 • Mer rörelse och ljus på Krumeluren

  Publicerad 19 november 2021
  Med start v.47 byggs en ny aktivitetsyta vid Krumeluren i Hisings Backa. Utomhusgym och boulebanor kommer skapa mer utrymme för aktivitet och träning. Förbättrad belysning skapar också möjlighet till aktivitet under årets mörkare månader samtidigt som nya parkbänkar erbjuder paus och avkoppling.
 • Mer grönska och plats att umgås vid Hammarkullegatan

  Publicerad 4 november 2021
  Den lilla parken utanför Hammarkulleskolan kommer göras om under senhösten för att bli en plats där man kan mötas, umgås och lära. Till jul ska parken vara färdigbyggd och till våren kommer grönskande planteringar på plats.
 • Feriejobbare gör staden höstfin

  Publicerad 2 november 2021
  Tidigare har feriejobb varit synonymt med sommarjobb men från och med höstlovet kommer feriejobb finnas året runt på park- och naturförvaltningen. Satsningen görs för att erbjuda stadens ungdomar ett meningsfullt arbete och en väg in i framtida arbetslivet samt att göra staden mer höstfin.
 • Nu införs en avgift för toalettbesök på alla offentliga toalettbyggnader

  Publicerad 1 november 2021
  Från och med vecka 44, 1 november, börjar införandet av en avgift på fem kronor för ett toalettbesök på alla stadens offentliga toalettbyggnader. Arbetet med införandet sker stegvis och beräknas vara klart i slutet på året.
 • Start för nästa etapp: Återplantering av lindar längs Vasagatans allé

  Publicerad 15 oktober 2021
  I mitten av oktober fortsätter park- och naturförvaltningen att återplantera parklindar längs Vasagatans allé. Målet är att skapa en komplett allé.
 • Bättre luftkvalitet med din hjälp

  Publicerad 13 september 2021
  Brukar du vistas i eller passera igenom Kungsparken? Då kan du delta i en pågående undersökning för att förbättra luftkvaliteten i staden. I samarbetsprojektet Hållbara Smarta Parker används stadens olika grönytor som testbäddar. Vill du hjälpa till genom att svara på några frågor eller vill du kanske få låna en sensor för att själv mäta luftkvaliteten när du rör dig i staden och i Kungsparken?
 • Om skateboardåkning i Älvsborgsdammen

  Publicerad 3 september 2021
  Efter att park- och naturförvaltningen har satt upp skyltar om att det inte är tillåtet att ställa ut skateboardutrustning och hinder i Älvsborgsdammen (med smeknamnet Plaskis) har många hört av sig till Göteborgs Stads kontaktcenter och till media
 • Guldhedstorget och delar av Olssons park ska rustas upp

  Publicerad 24 augusti 2021
  Ökad tillgänglighet, fler och bättre sittplatser samt förbättrad grönska. Det ska bli resultatet av upprustningen av Guldhedstorget och delar av Olssons park, som park- och naturförvaltningen ska genomföra med start vid årsskiftet 2021/2022.
 • Sommarjobbare sätter färg på simskolans lokal i Härlanda tjärn

  Publicerad 20 juli 2021
  215 ungdomar har sommarjobb hos park- och naturförvaltningen i sommar. 40 av dem utgår under tre perioder från Björkedalen i Delsjöområdets naturreservat. De målar, bygger, plockar skräp, rensar ogräs och håller skyltar och bänkar rena och fina i området. En sommarvarm dag i juli är de vid Härlanda tjärns badplats och målar simskolans lokal.
 • För dig som tar bilen till stranden i sommar

  Publicerad 13 juli 2021
  Om en olycka sker vid badplatsen är det avgörande att räddningsfordon har fri väg. Så ställ dig på plats avsedd för parkering och hjälp oss rädda liv. Du gör skillnad.
 • Upptäck Göteborg på cykeln i sommar

  Publicerad 5 juli 2021
  Som göteborgare behöver du inte åka långt för härliga upplevelser på semestern. Det är också enkelt att ta sig runt på cykel. Här får du ett veckoschema för en maxad Göteborgsupplevelse på cykel med allt från stadsnära vattenlekar och salta havsvindar, till 1700-talshistoria, frisbeegolf i skogen och vackra solnedgångar med utsikt.
 • Ut och njut i Hjällboskogen

  Publicerad 9 juni 2021
  Varför ligger det sju stora stenblock i en ring i Hjällboskogen? Och vad är det för stor märklig påväxt på björkarna i skogen?
 • Nu kan göteborgarna följa badtemperaturen vid Göteborgs badplatser varje dag – året om

  Publicerad 9 juni 2021
  Vilken badplats har varmast vatten? Vad är den aktuella badtemperaturen just nu? Hur ser det ut i vinter? Nu kan du följa badtemperaturen vid Göteborgs 24 badplatser direkt i Badplatsappen och via badplatsappen.se - hela året.
 • Ta hand om varandra och naturen

  Publicerad 7 juni 2021
  Tack vare allemansrätten kan du röra dig fritt i naturen. Vi är många som samsas om skog och mark och det är viktigt att visa hänsyn - både till varandra och naturen.
 • 400 år av grönska – Göteborgs gröna kulturarv i samtid och framtid

  Publicerad 4 juni 2021
  Idag fyller Göteborg 400 år. Det vill park- och naturförvaltningen fira genom att hylla grönskan som växt fram i göteborgarnas parker, alléer och naturområden sedan stadens grundandes 1621. Och presenten? 400 gröna år - en treårig djupdykning in i Göteborgs gröna kulturarv, kunskap om grönskans värde och satsningar på livsmiljöer för kommande generationer.
 • Johanna nomineras för sitt arbete med Barnens växthus

  Publicerad 24 maj 2021
  Johanna Reteike, planeringsledare på park- och naturförvaltningen, är en av 10 representanter från Göteborgs Stad som deltar vid seminariet Ungt Ledarskap den 2 juni på temat värdebaserat ledarskap där Konung Carl XVI Gustaf står som värd – detta framförallt med anledning av sitt arbete med Barnens växthus.
 • Kajerna vid Nordreviksbadet och Hovåsbadet rustas upp inför sommaren

  Publicerad 27 april 2021
  Inför sommarens badsäsong får betongkajerna vid Nordreviksbadet och Hovåsbadet lite extra kärlek. Renoveringen av kajerna planeras vara klar i slutet av maj.
 • Tre picknickvänliga parker

  Publicerad 26 april 2021
  Snart är det Valborg, vårens stora välkomstfest. Fira in våren på ett tryggt sätt i helgen och umgås förnuftigt i små grupper med personer du normalt träffar samt håll ett omtänksamt avstånd till andra. Göteborg har tolv stadsparker, 40 stadsdelsparker och 30 naturområden. Däribland finns en variation av fantastiska platser och oupptäckta smultronställen med olika karaktär som bara väntar på att få besök av just dig.
 • Fira in påsken med vårteckenbingo, växtfärgade ägg och utomhuskonstvandring

  Publicerad 29 mars 2021
  Påsken kommer kort efter vårdagjämningen. En tid när vinter övergår i ljus, grönska och värme. Bästa tipset inför årets påskledighet är att vara utomhus och njuta av grönskans närhet. Det är viktigt att vi firar med avstånd och omtanke - även utomhus.
 • Promenera runt en sjö

  Publicerad 22 oktober 2020
  I Göteborg finns flera vackra promenadvägar runt eller längsmed sjöar. Här är några exempel.
 • Parker med utsikt

  Publicerad 13 augusti 2020
  Luncha med utsikt, se båtarna glida på Göta älv eller njut av en solnedgång över hustaken. I Göteborg finns det flera parker med utsikt, här är tips på tre av dem.
 • Njut av havet, höjden eller Hjällboskogen i tre olika naturområden

  Publicerad 21 juli 2020
  I Göteborg finns det mer skog, grönområden och vatten än gator och bebyggelse. Naturen är mycket varierande och här finns något för alla. Ibland behöver man inte ta sig så långt bort för att njuta av naturen.
 • Besök parker med herrgårdar

  Publicerad 10 juli 2020
  Det finns underbara trädgårdar med ståtliga herrgårdar att besöka i och runt om Göteborg. Här är tips på tre av dem.
 • Hoppa och lek på Göteborgs utflyktslekplatser

  Publicerad 30 juni 2020
  Utflyktslekplatserna är större lekplatser, där både barn och vuxna kan leka tillsammans. Plikta är Göteborgs första och mest välkända utflyktslekplats. Här får du tips på fler. På vissa av lekplatserna finns det personal som håller i aktiviteter och kan svara på frågor.
 • Upptäck tre vandringsleder

  Publicerad 22 maj 2020
  Det finns många härliga vandringsleder i Göteborg och i våra grannkommuner. Här är tips på tre vandringsleder i olika längd och som helt eller delvis går genom Göteborg.