Fri konst och kultur

Sektor Fri konst och kultur arbetar utifrån Göteborgs Stads kulturprogram med konstpolitik, kulturpolitik och kulturplanering. Utmärkande för arbetet är att bygga och vårda nätverk, utreda, bedöma och fördela stöd till konst- och kulturaktörer, ge rådgivning, arrangera och marknadsföra arrangemang, samt erbjuda konstpedagogisk verksamhet och handledning. I sektorn arbetar ungefär 120 medarbetare.

Sektor Fri konst och kultur driver flera publika institutioner och verksamheter. Till sektorn hör institutionerna kulturhuset Frilagret, Stora Teatern med Göteborgs dans- och teaterfestival och Kulturpunkten samt Göteborgs Konsthall med Urban Konst och Konstkonsulent. Hit hör även verksamheterna/uppdragen Kulturstöd, Göteborg Konst, Kultursommarjobb, Skolbio, Instrumentförrådet, Sommarunderhållningen, Speldags, Filmkontoret, Dansresursen, Medborgarskapsceremonin och Kulturnatta.

Kulturhuset Frilagret

Frilagret är ett kulturhus mitt i stan där du som är mellan 13–30 år kan arrangera konserter, teater, utställningar, föreläsningar med mera utan kostnad. På Frilagret finns också ett kafé där du kan fika, äta lunch, ta ett möte eller sitta och plugga/jobba.

Kulturhuset Frilagret

Stora Teatern

Stora Teatern är Göteborgs scen för svenska och internationella gästspel. Med sin 150-åriga historia av scenkonst i den vackra salongen, är byggnaden ett landmärke i Göteborg. Sedan 2012 drivs Stora Teatern i kulturförvaltningens regi. Här upplever du allt från hisnande nycirkus och banbrytande teater, till exklusiva konserter, dansföreställningar och fördjupande samtal.

Stora Teatern

Göteborgs dans- och teaterfestival

Göteborgs dans- och teaterfestival är en av Nordens mest intressanta festivaler för nutida scenkonst, och återkommer vartannat år i augusti. Festivalen presenterar internationella gästspel och betydande svenskt och nordiskt urval av högsta kvalitet.

Göteborgs dans- och teaterfestival

Kulturpunkten

Kulturpunkten är en samlande plattform för kulturhus, evenemang och dans- och teaterscener i Göteborgs fria kulturliv. Biljettkontoret är placerat på Stora Teatern och erbjuder biljetter till en stor mängd föreställningar, samt håller publiken uppdaterad kring vad som händer på de olika scenerna.

Kulturpunkten

Göteborgs Konsthall

Göteborgs Konsthall är en plats för samtidskonst som ligger vid Götaplatsen i Göteborg. Här presenteras årligen mellan tre och fem utställningar med svenska och internationella konstnärer som lyfter fram mångfalden inom den samtida konsten. Göteborgs Konsthall erbjuder också ett brett program med konstnärssamtal, visningar och museilektioner.

Inom Göteborgs Konsthall ryms också verksamheten Urban Konst, som skapar möjligheter för att fler ska ta del av och skapa konst i det offentliga rummet. Bland annat kan konstnärer, bolag, institutioner och privatpersoner vända sig hit för rådgivning. Urban Konst producerar också publika program och konstnärliga produktioner, ofta i samverkan med andra.

Göteborgs Konsthall

Kulturstöd

Du inom det fria kulturlivet kan ansöka om ekonomiska stöd för din verksamhet eller konst- och kulturprojekt som du planerar. Kulturstödet riktas i första hand till projekt i Göteborg som bedöms vara av konstnärlig och kulturpolitisk betydelse. Det finns olika typer av kulturstöd, stipendier och subventioner att söka. Du kan också få rådgivning och hjälp med verksamhetsutveckling.

Kulturstöd

Göteborg Konst

När det gäller offentlig konst är det till enheten Göteborg Konst staden vänder sig. Verksamheten processleder de konstnärliga gestaltningar som finansieras genom enprocentsregeln i Göteborg. Också arbetet med stadens konstinköp och -samling som placeras ut på kommunala arbetsplatser finns här. Verksamheten hanterar även den konst som produceras ur Charles Felix Lindbergs donationsfond och Per och Alma Olssons grundskolefond.

Göteborg Konst

Kultursommarjobb

Som kultursommarjobbare ger du göteborgare och turister underhållning på stadens gator och torg. Är du skriven i Göteborg, 16 till 20 år, och bra på dans, musik, teater eller poesi, så kan du söka kultursommarjobb. Det går även att söka kultursommarjobb som kostymör, bloggare, scenograf och ljudtekniker.

Kultursommarjobb

Skolbio

Skolbios huvuduppgift är att arrangera filmvisningar på biograf för Göteborgs elever från förskoleklass till gymnasiet. Fördjupningsmaterial och pedagogisk handledning ger filmupplevelsen bränsle till fortsatt diskussion i och utanför klassrummet. I Skolbios verksamhet ingår också gratis lärarvisningar och subventionerad fortbildning.

Skolbio

Instrumentförrådet

Hos Instrumentförrådet finns instrument som du som är elev på kulturskolan i Göteborg kan hyra. På Instrumentförrådet finns nästan alla slags musikinstrument, allt från piccolaflöjt till kontrabas. Instrumentförrådet reparerar också instrument som gått sönder eller hjälper dig med ett nytt.

Instrumentförrådet

Sommarunderhållningen

Varje sommar sedan 1946 har Sommarunderhållningen erbjudit göteborgare kulturinslag och gemenskap på torg och i parker. Målet är, nu som då, att göra kultur och upplevelser tillgängliga för alla. I samarbete med arrangörer i stadsdelarna tar Sommarunderhållningen plats på olika spelställen under säsongen.

Sommarunderhållningen

Speldags

Speldags ger göteborgarna möjlighet att njuta av levande musik och underhållning även när de inte längre själv kan ta sig ut och ta del av kulturutbudet. I samarbete med träffpunkter, mötesplatser och seniorboenden kommer Speldags artister till publiken.

Speldags

Medborgarskapsceremonin

Göteborgs Stads medborgarskapsceremoni är välkomstfesten för göteborgare som nyligen fått svenskt medborgarskap. Medborgarskapsceremonin anordnas i Slottsskogen på Sveriges nationaldag den 6 juni och inbjudna gäster och allmänhet är välkomna att fira tillsammans.

Medborgarskapsceremonin

Kulturnatta

Varje år anordnar kulturförvaltningen festivalen Kulturnatta. En natt där hela staden sjuder av kulturellt innehåll av alla slag. Här kan du trängas och vimla med nyfikna besökare och kvällspigg publik. Tillsammans utforskas en bred blandning av aktiviteter; läsningar, teater, DIY, temavandringar eller dans – många kulturuttryck ryms under Kulturnatta! Göteborgs konst- och kulturliv står för innehållet.

Kulturnatta

Frölunda Kulturhus

Frölunda Kulturhus är ett hus fullt av möjligheter. Kulturarrangemang & utställningar avlöser varandra och bildar ett digert program. Musikarrangemang för olika smaker, tedanser, teater- dans- och bioföreställningar för både stora och små, föredrag, öppna verkstäder med olika teman, slöjdarsöndagar, måleri m m. Här visas ett tiotal stora utställningar per år och ett flertal mindre på varierande teman. I kulturhuset finns även Frölundabadet och Frölunda Bibliotek samt sporthallar konferensrum och salar till uthyrning.

Frölunda Kulturhus