Grundskoleförvaltningen

Göteborgs grundskoleförvaltning ansvarar för den kommunala grundskolan, grundsärskolan, fritidshem, och öppen fritidsverksamhet.

Grundskoleförvaltningen består av 146 grundskolor inklusive grundsärskolor. Drygt 58 500 elever har sin dagliga undervisning i grundskolan. Totalt arbetar cirka 8 000 medarbetare inom grundskoleförvaltningen där merparten av de anställda är lärare.

Grundskoleförvaltningen ansvarar för verksamheten i stadens kommunala grundskolor från förskoleklass till och med årskurs nio, grundsärskolan samt fritidshem. Vi arbetar tillsammans för att skapa bästa möjliga förutsättningar för att alla elever, i alla skolor i Göteborg ska få möjligheten att forma ett bra liv.

Grundskolenämnden består av nio ordinarie ledamöter och nio ersättare. Nämnden sammanträder cirka en gång i månaden och har runt 10 möten per år. Nämndens sammanträden är inte öppna för allmänheten. Grundskolenämndens ledamöter utses av kommunfullmäktige och arbetar enligt bland annat kommunallagen, skollagen och antaget reglemente.

Dataskyddsförordningen, DSF (GDPR), är till för att din personliga integritet inte ska kränkas genom behandling av personuppgifter. All behandling av personuppgifter på grundskoleförvaltningen utgår från syftet med behandlingen, vi samlar aldrig in personuppgifter om det inte är nödvändigt med hänsyn till ändamålet.

En onsdag i månaden har grundskoleförvaltningen rektorsverkstad för alla rektorer i Göteborgs kommunala grundskolor. Här kommer vi efter varje tillfälle presentera tre frågor och svar från en av de deltagande rektorerna.

Här finns länkar till artiklar i vår serie - Mötet mellan lärare och elev. Med artiklarna vill vi visa grundskoleförvaltningens inriktning och de områden som vi vill stärka. De är i huvudsak tre områden: Ökad kvalitet i undervisningen, Tydligare ansvar för att öka elevernas kunskapsresultat och ökad likvärdighet.

Är du intresserad av att läsa om vilka olika projekt som är på gång på grundskoleförvaltningen? Då har du kommit helt rätt! Här nedan får du en kort introduktion av våra olika projekt. Du kan också klicka in dig på länkar som leder dig vidare till projektens olika webbplatser.

Här presenterar vi de plattformar på sociala medier som grundskoleförvaltningen är med och deltar på. Vi har podcast, LinkedIn och YouTube-kanal och inom kort kommer vi att starta en vlogg.

Aktuellt

 • Skutehagens Skola: Hälsomässan lär eleverna vinna kompetens och erfarenhet

  Publicerad 19 februari 2020
  - Jag tror att Hälsomässan får eleverna att växa som individer. Vi stärker självtillit, självkänsla och självrespekt. Och det gynnar dem även i andra samband i skolan.
 • Rektorsverkstad nummer 1 år 2020, tema: könsskillnader i skolresultat

  Publicerad 11 februari 2020
  En onsdag i månaden har grundskoleförvaltningen en rektorsverkstad för alla rektorer i Göteborgs kommunala grundskolor. Onsdagen den 5:e februari handlade verkstaden om könsskillnader i skolresultat. Vid varje tillfälle ställer vi tre frågor till en av rektorerna. Den här gången är det Niclas Löfgren på Fiskebäcksskolan som svarar.
 • Projekt för demokrati och tolerans har gett resultat i Torslanda

  Publicerad 5 februari 2020
  Genom en pedagogisk metod som hjälper ungdomarna att bli stärkta i sina värderingar kan de lättare ta avstånd från extremism och främlingsfientlighet. Demokratisatsningen Toleransprojektet i Torslanda har gett resultat.
 • Påvelundsskolan och Brottkärrsskolan möts i finalen av Vi i Femman

  Publicerad 4 februari 2020
  Idag är det final i Sveriges Radios tävlingsprogram Vi i Femman. På Påvelundsskolan laddar både elever och lärare för fullt. – Det är lite nervöst, men mest är det bara väldigt roligt, säger en av eleverna.
 • ”På Väg” på scen

  Publicerad 31 januari 2020
  Igår var det premiär för föreställningen ”På Väg” på Göteborgs Konserthus. På scen fanns cirka 150 elever, i olika åldrar, från olika skolor som genom sina tonsatta dikter och låttexter berättar sina historier.
 • Att leda och styra skolan kräver modigt ledarskap

  Publicerad 22 januari 2020
  Alla vet hur man bäst leder och styr skolan, åtminstone kan det låta så i skoldebatten. Inte sällan ställs det krav på ökat ansvarstagande för skolan. Grundskoledirektör Bengt Randén och Hovåsskolans rektor Carolin Juneberg samtalar om modet att vara ledare, kommunikativt ledarskap och utmaningarna i skolledarens uppdrag i ett föränderligt samhälle med ökande krav på vad skolan förväntas lösa. Carolin Juneberg var en av finalisterna i ”årets ledare” på Framtidsgalan 2019.
 • ”Jag tycker det är riktigt kul att läsa”

  Publicerad 17 januari 2020
  Att läsa högt för eleverna är viktigt, tycker Jeanette Schwartze, lärare på Bräckeskolan. För då lär de sig fler ord, och det gör att de lär sig mer.
 • Första mötet för grundskolenämnden i 2020

  Publicerad 16 januari 2020
  15 januari hade grundskolenämndens sitt första möte för 2020. På mötet fick politikerna bland annat information om hur det gått med eleverna från Safirskolan.
 • Frejaskolans satsning på frukost ger bättre lektioner

  Publicerad 15 januari 2020
  På Frejaskolan i Tynnered äter bara hälften av eleverna i årskurs 8 frukost. Sedan två år tillbaka finns därför Frukostklubben. Varje fredag får alla elever i årskurs 7-9 i grundskolan och grundsärskolan gratis frukost på skolan.
 • Nyanlända elever möter svenska skolan på Nya Ullevi

  Publicerad 10 januari 2020
  — Vi hoppas kunna använda arenan som en del av undervisningen, berättar Medzit Selmani. Han slår ut med armen mot fönstret där Nya Ullevis innerplan syns samtidigt som han flyttar på sig för att släppa fram en inredare som bär en stor bordsskiva. Mottagningsenheten är en sammanslagning av flera enheter i syfte att skapa likvärdigt mottagande för nyanlända elever.
 • Extra stöd kring ekonomin till 32 skolor

  Publicerad 9 januari 2020
  I budgeten för 2020 blev det klart att grundskoleförvaltningen får 8,1 miljarder. Det innebär en ökning av elevpengen för de kommunala skolorna på 4 procent. Många skolor har trots detta underskott på totalt cirka 171 miljoner kronor. 32 av skolorna får nu ett extra stöd för att få en budget i balans. Underskottet i de 32 skolorna är på cirka 119 miljoner kronor.
 • Spänning och gemenskap när Frejaskolan sätter upp årets julsaga

  Publicerad 18 december 2019
  Eleverna skriver manus – medarbetarna på skolan står på scen. På Frejaskolan i Tynnered pågår nu förberedelserna inför årets julsaga för fullt. — Vi vill skapa en vi-känsla för hela skolan, säger lärare Kajsa Aspenrot.
 • Skolvalet är stängt – detta händer nu

  Publicerad 16 december 2019
  Skolvalet inför hösten 2020 stängde den 15 december. Nu börjar grundskoleförvaltningen gå igenom ansökningarna för att besluta var alla barn ska gå i skolan.
 • Skolan blir mindre likvärdig – Vad kan vi göra åt det?

  Publicerad 12 december 2019
  Årets Pisaundersökning visar att kunskapsresultaten ökar men den visar samtidigt att likvärdigheten mellan skolorna i Sverige minskar. Hur vi ska lyckas skapa en likvärdig skola med hög kvalitet i undervisningen för alla elever är en fråga som utmanar alla som arbetar med skolfrågor i både Göteborg och resten av landet.
 • 8,1 miljarder kronor till grundskoleförvaltningen

  Publicerad 12 december 2019
  Den 11 december beslutade politikerna i grundskolenämnden om budgeten för grundskoleförvaltningen. Grundskoleförvaltningen får 311 miljoner kronor mer jämfört med 2019. I budgeten finns det även uppdrag som förvaltningen ska genomföra.
 • Nobeldag och framtidsdrömmar på Ängåsskolan

  Publicerad 10 december 2019
  Nobeldagen firas idag med pompa och ståt i Stockholm – och på Ängåsskolan i Tynnered. – Våra elever ska känna att de också kan bli framgångsrika forskare och författare som får Nobelpris i framtiden, säger Ängåsskolans biträdande rektor Tomas Björklund Brax.
 • Alla elever på samma integrerade fritidshem

  Publicerad 9 december 2019
  — Vi kompenserar och kompletterar undervisningen i skolan. Vi har tid att hjälpa eleverna med deras skoluppgifter. Till exempel kan vi visa matteproblem i praktiken. Och att vi har elever från grundskolan, de särskilda undervisningsgrupperna och grundsärskolan – elever med och utan funktionsvariationer – det berikar arbetet, berättar Eva Demka.
 • Skolans största utmaning - bristen på behöriga lärare

  Publicerad 21 november 2019
  Redan idag saknas det många utbildade lärare i Göteborg. I hela landet saknas flera tusen lärare och det kommer inte att bli bättre under åren som kommer när många lärare går i pension.
 • Läsgrupperna är det viktigaste jag gör

  Publicerad 18 november 2019
  — Detta är det viktigaste och bästa jag gör som lärare. Det är ingen hjärnforskning, utan envist arbete år efter år. Eleverna behöver utveckla läsningen och ordförrådet.
 • ”Jag känner mig stolt att ha skapat något fint som alla kan se”

  Publicerad 15 november 2019
  Under våren har eleverna på Bergsjöskolan tillsammans med Mosaikfabriken skapat ett konstverk i mosaik. Konstverket pryder nu en hel vägg vid spårvagnshållplatsen på Rymdtorget.
 • Rektorsverkstad nr 10: Tema: Trygghet och studiero

  Publicerad 14 november 2019
  En onsdag i månaden har Grundskoleförvaltningen rektorsverkstad för alla rektorerna i Göteborgs kommunala grundskolor. Onsdagen den 13:e november handlade verkstaden om Trygghet och Studiero. Vid varje tillfälle ställer vi tre frågor till en av rektorerna. Den här är gången är det George Schedin på Bergums skola, årskurs 4-9 som svarar.
 • "Jag lärde Lissen hoppa hinder och leka kurragömma"

  Publicerad 8 november 2019
  Under vårterminen använde lärare på Parkskolan sig av terapihunden Lissen som stöd i undervisningen för en elev i lågstadiet. Samarbetet har stärkt elevens självförtroende, motivation och lärande.
 • ”Tillsammans samlar vi pokémon”

  Publicerad 31 oktober 2019
  Det startade med att jag hade en elev som inte tyckte det var roligt att börja i skolan och årskurs ett. Jag funderade över hur jag kunde hitta ingångar till varför vi gör saker i klassrummet. Då upptäckte jag att Olivia gillade pokémon och uppfann ”pokémål”, säger Lisa Centerlund, lärare.
 • Skördetid på Kärrdalsskolan

  Publicerad 25 oktober 2019
  Det är höst och skördetid på Kärrdalsskolan. Just denna dag är det elever i årskurs 6 som ska skörda morötter, potatis och bönor.
 • Samverkan för att barnen ska bli "läsare"

  Publicerad 11 oktober 2019
  — Vi försöker lära eleverna att läsa skönlitteratur. Att läsa är basen i nästan all inlärning. Elevernas förmåga att läsa bra hjälper dem i alla ämnen. Eleverna som har svenska som andra språk kan vi hjälpa bättre om skolbiblioteken och pedagogerna kan samarbeta mer effektivt.
 • ”Man får inte springa i korridoren”

  Publicerad 4 oktober 2019
  Gemensamma regler. Det är viktigt på Bergsgårdsskolan förskoleklass-årskurs 3. Det gör att eleverna vet vad de får göra. Och det bidrar till lugna korridorer, klassrum och raster.
 • Introduktion till nyanlända föräldrar: Prata med barnen om skolarbetet

  Publicerad 1 oktober 2019
  — Är det bara idrottskläder vi behöver betala själva? Tolken översätter snabbt från tigrinska (etiopiska). — Ja, den svenska skolan ska vara gratis för alla svarar Marianma, Maja, Ginday.
 • Skillnad i skolresultatet från i juni och SCB:s siffror

  Publicerad 27 september 2019
  Torsdag 26 september kom SCB:s översikt över skolresultaten för vårterminen i Sverige. Det finns en skillnad i vårt skolresultat som presenterades i juni och det som SCB nu rapporterar.
 • Rektorsverkstad nr 9: Temat: Det pedagogiska ledarskapet i en digital tid

  Publicerad 26 september 2019
  En onsdag i månaden har Grundskoleförvaltningen rektorsverkstad för alla rektorerna i Göteborgs kommunala grundskolor. Onsdagen den 25:e september handlade verkstaden om det pedagogiska ledarskapet i en digital tid. Vid varje tillfälle ställer vi tre frågor till en av rektorerna. Den här är gången är det Maria Serrano Hallberg på Högsbogårdsskolan som svarar.
 • Judo på schemat

  Publicerad 20 september 2019
  Eleverna har sett fram emot idrottslektionen. Det är dags för judoträning. För några veckor sedan var det den lokala judoklubben som lärde ut övningarna, men denna gången är det lärarnas tur.