Foto: Lo Birgersson

Grundskoleförvaltningen

Göteborgs grundskoleförvaltning ansvarar för den kommunala grundskolan, grundsärskolan, fritidshem, förskoleklass och kulturskolan.

Organisation och ledning

Grundskoleförvaltningen består av 162 grundskolor inklusive grundsärskolor samt kulturskolan. Drygt 60 950 elever har sin dagliga undervisning i grundskolan. Totalt arbetar cirka 9 700 medarbetare inom grundskoleförvaltningen där merparten av de anställda är lärare.

Våra verksamheter

Grundskoleförvaltningen ansvarar för verksamheten i stadens kommunala grundskolor från förskoleklass till och med årskurs nio, grundsärskolan samt fritidshem och kulturskolan. Vi arbetar tillsammans för att skapa bästa möjliga förutsättningar för att alla elever, i alla skolor i Göteborg ska få möjligheten att forma ett bra liv.

Grundskolenämnden

Grundskolenämnden består av nio ordinarie ledamöter och nio ersättare. Nämnden sammanträder cirka en gång i månaden och har runt 10 möten per år. Nämndens sammanträden är inte öppna för allmänheten. Grundskolenämndens ledamöter utses av kommunfullmäktige och arbetar enligt bland annat kommunallagen, skollagen och antaget reglemente.

Så behandlar vi personuppgifter

Dataskyddsförordningen, DSF (GDPR), är till för att din personliga integritet inte ska kränkas genom behandling av personuppgifter. All behandling av personuppgifter på grundskoleförvaltningen utgår från syftet med behandlingen, vi samlar aldrig in personuppgifter om det inte är nödvändigt med hänsyn till ändamålet.

Rektor om rektorsverkstad

En onsdag i månaden har grundskoleförvaltningen rektorsverkstad för alla rektorer i Göteborgs kommunala grundskolor. Här kommer vi efter varje tillfälle presentera tre frågor och svar från en av de deltagande rektorerna.

Mötet lärare elev

Här finns länkar till artiklar i vår serie - Mötet mellan lärare och elev. Med artiklarna vill vi visa grundskoleförvaltningens inriktning och de områden som vi vill stärka. De är i huvudsak tre områden: Ökad kvalitet i undervisningen, Tydligare ansvar för att öka elevernas kunskapsresultat och ökad likvärdighet mellan skolor.

Ny skolenhetsorganisation

Här hittar du information om vårt arbete med ny skolenhetsorganisation. Den nya organisationen införs från läsårets start höstterminen 2021.

Projekt i grundskoleförvaltningen

Är du intresserad av att läsa om vilka olika projekt som är på gång på grundskoleförvaltningen? Då har du kommit helt rätt! Här får du en kort introduktion av våra olika projekt. Du får också länkar som leder dig vidare till projektens olika webbplatser.

Grundskoleförvaltningen i sociala medier

Här presenterar vi de plattformar på sociala medier som grundskoleförvaltningen är med och deltar på. Vi har podcast, LinkedIn och YouTube-kanal och inom kort kommer vi att starta en vlogg.

Skolverkstan - en podd om lärande

Skolverkstan är en podd om lärande i grundskolan i Göteborg där Bengt Randén, direktör på grundskoleförvaltningen, samtalar med olika gäster. Här lyfter vi fram tankar om kvalitet, ansvar, styrning och likvärdighet för att öka elevers lärande.

Aktuellt

 • Nu öppnar snart skolbytesperioden för höstterminen 2021

  Publicerad 13 april 2021
  Den 15–30 april kan de vårdnadshavare som vill att deras barn ska byta skola till höstterminen skicka in sin ansökan. Samma regler som för skolplacering gäller och det är skarpa skolbyten.
 • Beslut om skolplacering i förskoleklass och grundskola

  Publicerad 25 mars 2021
  Grundskoleförvaltningen är klara med skolplaceringarna i förskoleklass och grundskola inför hösten 2021. Idag skickar förvaltningen ut besluten till vårdnadshavarna.
 • Nytt poddavsnitt om pojkars anti-pluggkultur

  Publicerad 25 mars 2021
  Varför presterar pojkar generellt sett sämre i skolan och vad kan vi göra åt det? I detta avsnitt av podden Skolverkstan samtalar Bengt Randén med forskaren Fredrik Zimmerman om pojkars anti-pluggkultur och varför pojkar som grupp presterar sämre än flickor i skolan. Hur det på sikt kan innebära att de som vuxna män hamnar i ett utanförskap.
 • Utmarksskolan – Arbete på lång sikt ger resultat

  Publicerad 24 mars 2021
  På Utmarksskolan i Norra Kortedala är det långsiktiga arbetet i fokus. Det är det som ger resultat, menar rektor Torbjörn Bengtsson. — Vi arbetar inte med jippon eller korta projekt . Vi skruvar hellre på detaljerna i det vi har hållit på med i flera år, säger han.
 • På torsdag skickar grundskoleförvaltningen ut beslut om skolplacering

  Publicerad 23 mars 2021
  Arbetet med skolplaceringar i förskoleklass och grundskola är i stort sett klart. På torsdag eftermiddag skickar grundskoleförvaltningen ut besluten till vårdnadshavarna.
 • Om grundskoleförvaltningen och coronaviruset

  Publicerad 16 mars 2021
  Friska barn ska gå i skolan och sjuka barn ska stanna hemma. Friska barn stannar hemma om det är andra som de bor med har konstaterad covid-19. Från och med 25 januari gäller växelvis distansundervisning för årskurs 7 till 9.
 • Lovskola ger eleverna i Hammarkullen en likvärdig chans till utbildning

  Publicerad 15 mars 2021
  Linnea Lindquist är rektor på Hammarkullsskolan F-3 och hon har haft lovskola på lågstadiet de senaste tre åren och ser en jättestor skillnad. - Lovskolan ger eleverna i Hammarkullen en möjlighet att träna extra på svenska språket vilket gör en stor skillnad för dem i den vanliga undervisningen, säger Linnéa Lindquist.
 • Skolmaten ger ork att lära

  Publicerad 11 mars 2021
  — Eleverna ska tycka om att gå hit och vi måste anpassa oss efter dem. Samtidigt som vi ska utmana med nya rätter och nya smaker. De kan ju inte välja lunchrestaurang
 • Nu kan vårdnadshavare ansöka om skolskjuts för nästa läsår

  Publicerad 11 mars 2021
  Om du som är vårdnadshavare behöver skolskjuts åt ditt barn nästa läsår kan du ansöka om det med e-tjänst eller blankett. Sista dagen att skicka in ansökan är 18 april. Det gäller oavsett om ditt barn går i grundskolan eller i grundsärskolan.
 • Mariell Frostenäs, elevassistent: Jag är en extra hand där det behövs

  Publicerad 5 mars 2021
  — Vi anpassar skoldagen till elevens behov. Vi lägger skoldagen och undervisningen på den nivå som passar eleverna. Det de klarar försöker vi utveckla. Och vi blir så stolta när de lyckas.
 • Helen på Askimsskolan är årets lärare i fritidshem

  Publicerad 4 mars 2021
  Årets lärare i fritidshem 2020 är Helen Lenving Ekstrand på Askimsskolan. Det är Lärarförbundet som utsett henne efter att en kollega nominerat henne.
 • Rektorsverkstad nummer 2 år 2021, tema: att stärka elevers motivation och engagemang.

  Publicerad 3 mars 2021
  En onsdag i månaden har grundskoleförvaltningen en rektorsverkstad för alla rektorer i Göteborgs kommunala grundskolor. Onsdagen den 24 februari handlade verkstaden om att stärka elevers motivation och engagemang. Vid varje tillfälle ställer vi tre frågor till en av rektorerna eller biträdande rektorerna. Den här gången är det Eva Demka, biträdande rektor grundsärskola F-9 och fritidshem grundskola åk 4-6 på Svartedalsskolan, som svarar.
 • Skolplaceringar 2021 – så många har önskat skola

  Publicerad 2 mars 2021
  15 februari stängde ansökan för de vårdnadshavare som ville önska skola åt sina barn för nästa läsår. Det gäller de som ska börja förskoleklass eller som behöver byta skolenhet för att gå klart grundskolan. Nu går grundskoleförvaltningen igenom alla ansökningar. Här kan du läsa hur många som har önskat skola och vad som händer nu.
 • Skolplaceringar för hösten 2021 - detta händer nu

  Publicerad 27 februari 2021
  Har du önskat förskoleklass eller grundskola åt ditt barn inför hösten? Just nu går grundskoleförvaltningen igenom alla ansökningar. I slutet på mars är arbetet klart. Då kommer du som vårdnadshavare få besked om var ditt barn ska gå i skolan till hösten. Om du har önskat musikklass åt ditt barn så är det den skolan du har önskat som hanterar ansökningarna. Det är även skolan som kallar till inträdesprov och som sen beslutar om ditt barn får en plats eller inte. Under vecka 9 kommer vi kunna berätta mer om hur många som önskade skola och hur det såg ut i olika delar av staden.
 • Utmaning till MA/NO-lärare på Frölundaskolan Bräcke

  Publicerad 26 februari 2021
  Vill du som är matte och NO-lärare anta en utmaning?
 • Ansökan för att önska skola är stängd – detta händer nu

  Publicerad 16 februari 2021
  15 februari var sista dagen för vårdnadshavare att önska skola åt sina barn inför hösten. Det gäller de som ska börja förskoleklass eller som går sista årskursen och därför behöver byta skolenhet för att gå klart grundskolan. I slutet på mars får alla besked om var deras barn har fått en skolplats.
 • Textversioner: Filmer kring kvalitetsrapporten 2019/2020

  Publicerad 11 februari 2021
  På den här sidan har vi samlat textversioner av filmerna kring kvalitetsrapporten 2019/2020.
 • Rapport om arbetet med skolplaceringar

  Publicerad 10 februari 2021
  Nu finns det en rapport som beskriver hur grundskoleförvaltingen har arbetat med att förbättra processen för skolplaceringar. I rapporten kan du läsa vad förvaltningen har gjort hittills och vad förvaltningen behöver göra framöver. Syftet är att skapa trygga och rättssäkra skolplaceringar där misstagen från i fjol inte kan hända igen.
 • Grundskolornas ekonomi i ny skolorganisation från och med hösten 2021

  Publicerad 10 februari 2021
  Den första juli bildas en ny organisation för Göteborgs kommunala grundskolor. Därför har politikerna i grundskolenämnden bestämt att de ekonomiska underskotten och överskotten i skolorna slås ihop i de nya så kallade skolområdena.
 • Textversion: Att få en skolplats i en kommunal skola i Göteborgs Stad

  Publicerad 5 februari 2021
  Nedan ser du en textversion av den animerade filmen Att få en skolplats i en kommunal skola i Göteborgs Stad.
 • Lämna och hämta barn utomhus

  Publicerad 4 februari 2021
  Många av Göteborgs kommunala grundskolor har bestämt att vårdnadshavare ska lämna och hämta sina barn utomhus. Detta gör skolorna för att minska smittspridningen av covid-19.
 • Bra kontakt med eleverna gav mindre matsvinn

  Publicerad 3 februari 2021
  Tolv gram mat per dag slängde eleverna på Rosendalsskolan förra året. Det innebar att skolan vann Örgryte – Härlandas tävling om att få minst möjliga matsvinn. Och det är den dagliga kontakten med barnen som ger resultat.
 • Påminnelse om att önska förskoleklass och grundskola

  Publicerad 29 januari 2021
  Nästa vecka skickar grundskoleförvaltningen påminnelser till de vårdnadshavare som inte har önskat förskoleklass eller grundskola.
 • Textversioner: Kvalitetsdialog och tillit

  Publicerad 28 januari 2021
  På den här sidan hittar du textversioner för filmerna om kvalitetsdialog och tillit.
 • Engagerade elever fick alla delar av teknikundervisningen på en gång

  Publicerad 27 januari 2021
  — VI vann för bästa presentationen! Femteklassen på Fiskebäcksskolan deltog i Chalmers tekniska högskolas tävling ”Rädda Ägget”. En tävling som gör att eleverna får känna på teknikutveckling på riktigt.
 • Kannebäcksskolan: en rektor och fyra skolenheter

  Publicerad 27 januari 2021
  På Kannebäcksskolan är Helena Kominek rektor för fyra enheter med var sin biträdande rektor. Så har de arbetat de senaste två åren och ser stora fördelar med att arbeta i team.
 • Nu kan vårdnadshavare önska förskoleklass och grundskola för hösten 2021

  Publicerad 15 januari 2021
  Med start 15 januari kan vårdnadshavare önska var de helst vill att deras barn ska gå i skolan till hösten. Det gäller barn som ska börja förskoleklass eller som behöver byta skolenhet för att fortsätta sin skolgång i grundskolan.
 • Bengt Randén berättar om förvaltningens arbete 2021

  Publicerad 12 januari 2021
  Grundskoledirektör Bengt Randén blickar framåt inför 2021 och berättar om arbetet med förändringar i organisationen. Den nya organisationen för skolorna som införs höstterminen 2021 ska bland annat ge större möjligheter att utveckla undervisningen och möta elevers olika behov av stöd.
 • Dialog om skolplaceringar – i januari kommer en rapport om resultatet

  Publicerad 23 december 2020
  Grundskoleförvaltningen har nu genomfört fyra dialoger med vårdnadshavare, politiker, chefer och tjänstepersoner i förvaltningen. Syftet har varit att gemensamt diskutera och komma med förslag på vad förvaltningen kan göra för att kommande skolplaceringar ska bli så bra som möjligt, utifrån de lagar, regler och förutsättningar som finns i staden. I slutet på januari kommer förvaltningen berätta mer om vad som händer nu och hur förvaltningen tar hand om de förslag som har kommit in.
 • Ny organisation för bättre samarbete och samverkan

  Publicerad 18 december 2020
  Nu har grundskoleförvaltningen tagit ytterligare steg mot ny organisation för skolenheterna. Från 1 januari förändras den geografiska indelningen av skolorna, de så kallade utbildningsområdena, för att följa Göteborgs stads nya stadsområden; Sydväst, Centrum, Hisingen och Nordost.