Foto: Lo Birgersson

Grundskoleförvaltningen

Göteborgs grundskoleförvaltning ansvarar för den kommunala grundskolan, grundsärskolan, fritidshem, förskoleklass och kulturskolan.

Organisation och ledning

Grundskoleförvaltningen består av 138 grundskolor inklusive grundsärskolor samt kulturskolan. Ungefär 47 000 elever har sin dagliga undervisning i grundskolan. Totalt arbetar cirka 9 700 medarbetare inom grundskoleförvaltningen där merparten av de anställda är lärare.

Våra verksamheter

Grundskoleförvaltningen ansvarar för verksamheten i stadens kommunala grundskolor från förskoleklass till och med årskurs nio, grundsärskolan samt fritidshem och kulturskolan. Vi arbetar tillsammans för att skapa bästa möjliga förutsättningar för att alla elever, i alla skolor i Göteborg ska få möjligheten att forma ett bra liv.

Grundskolenämnden

Grundskolenämnden består av nio ordinarie ledamöter och nio ersättare. Nämnden sammanträder cirka en gång i månaden och har runt 10 möten per år. Nämndens sammanträden är inte öppna för allmänheten. Grundskolenämndens ledamöter utses av kommunfullmäktige och arbetar enligt bland annat kommunallagen, skollagen och antaget reglemente.

Rektor om rektorsverkstad

En onsdag i månaden har grundskoleförvaltningen rektorsverkstad för alla rektorer i Göteborgs kommunala grundskolor. Här kommer vi efter varje tillfälle presentera tre frågor och svar från en av de deltagande rektorerna.

Mötet lärare elev

Här finns länkar till artiklar i vår serie - Mötet mellan lärare och elev. Med artiklarna vill vi visa grundskoleförvaltningens inriktning och de områden som vi vill stärka. De är i huvudsak tre områden: Ökad kvalitet i undervisningen, Tydligare ansvar för att öka elevernas kunskapsresultat och ökad likvärdighet mellan skolor.

Ny skolenhetsorganisation

Här hittar du information om vårt arbete med ny skolenhetsorganisation. Den nya organisationen införs från läsårets start höstterminen 2021.

Projekt i grundskoleförvaltningen

Är du intresserad av att läsa om vilka olika projekt som är på gång på grundskoleförvaltningen? Då har du kommit helt rätt! Här får du en kort introduktion av våra olika projekt. Du får också länkar som leder dig vidare till projektens olika webbplatser.

Grundskoleförvaltningen i sociala medier

Här presenterar vi de plattformar på sociala medier som grundskoleförvaltningen är med och deltar på. Vi har podcast, LinkedIn och YouTube-kanal och inom kort kommer vi att starta en vlogg.

Skolverkstan - en podd om lärande

Skolverkstan är en podd om lärande i grundskolan i Göteborg där Bengt Randén, direktör på grundskoleförvaltningen, samtalar med olika gäster. Här lyfter vi fram tankar om kvalitet, ansvar, styrning och likvärdighet för att öka elevers lärande.

Så behandlar vi personuppgifter

Dataskyddsförordningen, DSF (GDPR), är till för att din personliga integritet inte ska kränkas genom behandling av personuppgifter. All behandling av personuppgifter på grundskoleförvaltningen utgår från syftet med behandlingen, vi samlar aldrig in personuppgifter om det inte är nödvändigt med hänsyn till ändamålet.

Aktuellt

 • Cristina Kullberg på Långmosseskolan får årets Pennsvärd

  Publicerad 29 november 2021
  — Eleverna ska lära sig samarbeta, våga ifrågasätta och säga vad de tycker och tänker. De ska tro att de kan påverka. För att kunna påverka måste man ge eleverna verktyg för att kunna bygga det svenska språket både skriftligt och muntligt, säger Cristina Kullberg. Den 30 november får hon ta emot Pennsvärdet för sitt arbete.
 • Två klasser på Hisingen går över till undervisning på distans

  Publicerad 29 november 2021
  En klass på lågstadiet och en klass på mellanstadiet på två olika skolor på Hisingen går över till undervisning på distans. Klasserna får undervisning på distans från och med 30 november till och med 2 december. Anledningen är smitta av covid-19 bland elever.
 • Skolan en positiv kraft i ett områdes utveckling

  Publicerad 25 november 2021
  Skolan har en stor betydelse i barns liv, men är långt ifrån den enda spelaren. Samarbete mellan skola, socialtjänst, föreningar med flera är ofta avgörande. Hur skolan kan arbeta för att vara en positiv kraft i det arbetet diskuteras i senaste poddavsnittet av Skolverkstan med Monzer El-Sabini, rektor på Bergsjöskolan och Eva Looström, processledare på Lövgärdesskolan. Båda arbetar aktivt med områdesutveckling kring sina skolor. Ett arbete som är särskilt viktigt i utsatta områden, där skyddsnäten runt varje elev är glesare.
 • Grundskoleförvaltningen betalar ut elevpeng för november till Römosseskolorna

  Publicerad 24 november 2021
  Politikerna i Grundskolenämnden har beslutat att betala ut elevpengen för november till Römosseskolorna. Grundskolenämnden gav också grundskoleförvaltningen i uppdrag att ge förslag på hantering av elevpengen för maj-oktober 2021.
 • Gamlestadsskolan 100 år: Vaddå 1900-tal?

  Publicerad 23 november 2021
  Flickorna i klassen blev inte straffade. De skulle vara ”duktiga och snälla” - och det var de. Men pojkarna kunde bli dragna i örat eller i håret ovanför örat där det gjorde ont. Eleverna på Gamlestadsskolan ställde frågor till en elev som gick på skolan 1953-54 i samband med att skolan fyllde 100.
 • Vem kan önska skola 15 januari-15 februari?

  Publicerad 22 november 2021
  Har du ett barn som ska börja förskoleklass? Eller har du ett barn som behöver byta skolenhet för att gå klart grundskolan? Här ser du om du ska önska skola för ditt barn 15 januari - 15 februari.
 • Läsårstiderna för läsåret 2022/2023 klara

  Publicerad 18 november 2021
  Nu är det klart vilka dagar eleverna i förskoleklass, grundskola och grundsärskola ska gå i de kommunala skolorna nästa läsår.
 • Förändringar av skolenheter

  Publicerad 17 november 2021
  Grundskolenämnden har beslutat om förändringar för några av Göteborgs Stads grundskolenheter och grundsärskolan. Beslutet betyder att några skolenheter får ändrade årskurser och en till två nya skolenheter skapas.
 • Så går det för kvaliteten i skolorna

  Publicerad 17 november 2021
  Nu är kvalitetsrapporten för läsåret 2020/2021 klar. Flickorna har fortsatt bättre kunskapsresultat än pojkarna. Eleverna upplever studieron som generellt bättre. Samarbetet mellan professionerna på skolorna ökar.
 • Önska skola i januari

  Publicerad 12 november 2021
  Du som vårdnadshavare kan önska den skolan som du helst vill att ditt barn ska börja på. Önska skola är öppen 15 januari-15 februari.
 • Om grundskoleförvaltningen och coronaviruset

  Publicerad 10 november 2021
  Friska barn ska gå i skolan och sjuka barn ska stanna hemma. Friska barn stannar hemma om andra som de bor med har konstaterad covid-19.
 • Samverkan mellan skola och hem

  Publicerad 10 november 2021
  Politikerna i grundskolenämnden har beslutat om en riktlinje som är tänkt att vara ett stöd i kontakten mellan skolan och hemmet. Från och med januari nästa år är det upp till skolorna att jobba med riktlinjen på den egna skolan.
 • Monzer El-Sabini vann pris för ”Årets insats” på Framtidsgalan

  Publicerad 9 november 2021
  Monzer El-Sabini, rektor på Bergsjöskolan vann pris för ”Årets insats” på framtidsgalan som hölls i Stockholm idag. — Strålande, jätteroligt och välförtjänt, säger Peter Johansson, utbildningschef i Nordost
 • Elevers röster viktiga när vi bygger skolor

  Publicerad 8 november 2021
  Grundskoleförvaltningen arbetar med att öka elevers och vårdnadshavares delaktighet och inflytande i skolan. Sen hösten 2020 arbetar vi med att utveckla elevers delaktighet när skolorna byggs om och byggs till. Eleverna är nu mer delaktiga i planering och utformning.
 • Läxhjälpare gör skillnad på Ryaskolan

  Publicerad 3 november 2021
  - Jag frågade Noah hur det hade gått på provet om andra världskriget. Eleven svarade att det hade gått jättebra eftersom hen kom ihåg så mycket med hjälp av tankekartan som vi gjorde tillsammans, berättar Sejla Islami, Läxhjälpare på Ryaskolan.
 • Önska musikklass

  Publicerad 1 november 2021
  Nu är det dags att önska musikklass. Musikklasser finns på tre av Göteborgs Stads kommunala grundskolor, Brunnsboskolan på Hisingen, Nordhemsskolan i centrum och Utmarksskolan i nordost. Sista ansökningsdag är olika på de tre skolorna. Gemensamt är att sista datum för att tacka ja eller nej till erbjuden plats är den 25 februari 2022.
 • Seniora lärare behövs i skolan

  Publicerad 29 oktober 2021
  Hur får vi seniora lärare att trivas och stanna? Den som har många års erfarenhet har mycket att bidra med till skolan. I ett nytt avsnitt av podden Skolverkstan samtalar Bengt Randén tillsammans med specialpedagogen Lisbeth Lorné och läraren Åke Strand.
 • Skolinspektionen stänger Römosseskolorna-alla elever får en ny skolplats

  Publicerad 27 oktober 2021
  Skolinspektionen har beslutat att Römosseskolan Agnesberg, Römosseskolan, Gårdsten och Lilla Römosseskolan stänger. Skolorna stänger 19 november.
 • GöteborgsOperans danskompani lyfte Donsöskolan

  Publicerad 18 oktober 2021
  Pojkarna vid fönstret börja göra samma rörelser som dansaren Zander Constant gör på den lilla scenen mitt i klassrummet. De fnittrar lite, men kan inte låta bli att dansa med på stolarna.
 • Artificiell intelligens hjälper eleverna lära sig läsa

  Publicerad 11 oktober 2021
  Skolorna testar hela tiden nya verktyg för att eleverna ska lära sig mer och nå sina mål. På Frölundaskolan prövas ett nytt system som ska hjälpa lärarna se hur bra eleverna läser. Systemet använder till del artificiell intelligens. Det innebär att datorerna lär sig under tiden de arbetar.
 • Eleverna på Solbackeskolan springer en Mile om dagen

  Publicerad 6 oktober 2021
  Att springa en engelsk mile tar en kvart. Det gör alla elever och personal på Solbackeskolan varje dag. – Det är jätteskönt att röra på sig säger några elever som springer förbi i vimlet på skolgården.
 • Grundskoleförvaltningen hanterar 30 000 datorer varje år

  Publicerad 28 september 2021
  — Vi lämnar ut 15 000 datorer och hämtar in 15 000 datorer i Göteborgs Stads skolor varje år. Eleverna ska ha verktyg för att lära som fungerar, förklarar Petter Starnäs som arbetar med att stadens elever ska ha bra datorer.
 • Grundskoleförvaltningen en av sju som har fått ”Guldtrappan"

  Publicerad 24 september 2021
  Varje år delas Guldtrappan till organisationer som arbetar för att utveckla elevernas digitala kunskaper och kompetens.
 • Anette Fredriksson nominerad till pris för sitt arbete med digitala läromedel

  Publicerad 8 september 2021
  Anette Fredriksson på Askimsskolan är nominerad till att få Guldäpplet 2021. Det är en utmärkelse som vill lyfta fram lärare som utvecklar undervisningen med stöd av digitala verktyg, medier och arbetsformer.
 • Eleverna på Hammarkullsskolan älskar sitt skolbibliotek

  Publicerad 26 augusti 2021
  Skolbiblioteket har en viktig roll på Hammarkullsskolan och för det har skolan belönats med utmärkelsen ”Ett bibliotek i världsklass”. Skolans rektor Linnéa Lindquist tycker att biblioteket är en naturlig del i skolans undervisning.
 • Så agerar grundskoleförvaltningen vid hot- och våldssituationer

  Publicerad 20 augusti 2021
  Grundskoleförvaltningen har rutiner för vad skolorna och förvaltningen ska göra om det inträffar en händelse med pågående dödligt våld på någon av våra skolor. Det finns rutiner för vad man ska göra om det finns risk för att något ska hända, om det finns hot om att något ska hända och rutiner för vad man ska göra under själva händelsen.
 • Välkomna till ett nytt skolår!

  Publicerad 18 augusti 2021
  — Välkomna till skolan! Biträdande rektor Cecilia Lyrheden på Västerhedsskolan i Högsbo skiner i kapp med solen på skolgården. Hon önskar 75 sexåringar och deras vårdnadshavare välkomna att börja i förskoleklass.
 • Sexorna på Styrsö har skrivit böcker

  Publicerad 19 juli 2021
  Det har blivit många olika historier på Styrsö när familjerna läst högt för varandra. Sexorna på Styrsöskolan har skrivit två böcker där historierna varierar stort.
 • Göteborg i miniatyr på Olshammarskolan

  Publicerad 5 juli 2021
  Eleverna på Olshammarskolan grundsärskola har i ämnet verklighetsuppfattning skapat modeller av sina favoritplatser i Göteborg. - Våra elevers favoritplatser kanske inte är de traditionella platserna. Vi passar på att ta det till elevernas nivå, säger Kristina Hellström, lärare på Olshammarskolan.
 • Fler niondeklassare i Göteborgs kommunala skolor blir behöriga till gymnasiet

  Publicerad 24 juni 2021
  Fler elever är behöriga till gymnasiet efter årskurs 9 jämfört med förra året och resultaten för eleverna i årskurs 6 blir bättre. En analys om varför det ser ut som det gör kommer i kvalitetsrapporten i slutet på året. Flickorna har fortfarande bättre resultat än pojkarna.