Grundskoleförvaltningen

Göteborgs grundskoleförvaltning ansvarar för den kommunala grundskolan, grundsärskolan och fritidshem.

Grundskoleförvaltningen består av 146 grundskolor inklusive grundsärskolor. Drygt 58 500 elever har sin dagliga undervisning i grundskolan. Totalt arbetar cirka 8 000 medarbetare inom grundskoleförvaltningen där merparten av de anställda är lärare.

Grundskoleförvaltningen ansvarar för verksamheten i stadens kommunala grundskolor från förskoleklass till och med årskurs nio, grundsärskolan samt fritidshem. Vi arbetar tillsammans för att skapa bästa möjliga förutsättningar för att alla elever, i alla skolor i Göteborg ska få möjligheten att forma ett bra liv.

Grundskolenämnden består av nio ordinarie ledamöter och nio ersättare. Nämnden sammanträder cirka en gång i månaden och har runt 10 möten per år. Nämndens sammanträden är inte öppna för allmänheten. Grundskolenämndens ledamöter utses av kommunfullmäktige och arbetar enligt bland annat kommunallagen, skollagen och antaget reglemente.

Dataskyddsförordningen, DSF (GDPR), är till för att din personliga integritet inte ska kränkas genom behandling av personuppgifter. All behandling av personuppgifter på grundskoleförvaltningen utgår från syftet med behandlingen, vi samlar aldrig in personuppgifter om det inte är nödvändigt med hänsyn till ändamålet.

En onsdag i månaden har grundskoleförvaltningen rektorsverkstad för alla rektorer i Göteborgs kommunala grundskolor. Här kommer vi efter varje tillfälle presentera tre frågor och svar från en av de deltagande rektorerna.

Här finns länkar till artiklar i vår serie - Mötet mellan lärare och elev. Med artiklarna vill vi visa grundskoleförvaltningens inriktning och de områden som vi vill stärka. De är i huvudsak tre områden: Ökad kvalitet i undervisningen, Tydligare ansvar för att öka elevernas kunskapsresultat och ökad likvärdighet.

Här presenterar vi de plattformar på sociala medier som grundskoleförvaltningen är med och deltar på. Vi har podcast, LinkedIn och YouTube-kanal och inom kort kommer vi att starta en vlogg.

Aktuellt

 • Ofarlig brandrök i Bergsjön – skolorna har fortsatt undervisning som vanligt

  Publicerad 25 september 2020
  Under förmiddagen startade en brand i en lagerlokal i Bergsjön. Räddningstjänsten informerar om att röken från branden inte är farlig. Skolorna i Bergsjön fortsätter som vanligt, men stänger ventilation, fönster och dörrar. Eleverna på skolor nära branden kommer att ha sina raster inomhus resten av dagen.
 • Elevpengen höjs

  Publicerad 23 september 2020
  Nu har politikerna i grundskolenämnden beslutat att elevpengen ska höjas med 100 miljoner kronor resten av året. Pengarna går både till kommunala och fristående skolor. Orsaken till att elevpengen kan höjas är att grundskoleförvaltningen har ett positivt ekonomiskt resultat.
 • Likvärdighet är vardag på Hinnebäckskolans grundsärskola

  Publicerad 16 september 2020
  Det är morgon på Hinnebäcksskolan i Tuve. Marie Jansson kommer tillbaka efter en veckas sjukdom och tar av sig jackan i hallen. Längre bort markerar en elev till sin assistent att hon vill fram och hälsa på Marie. Eleven faller Marie om halsen och visar tydligt hur glad hon är för att medarbetaren är tillbaka på jobb.
 • Köksmästaren vill lära eleverna om mat och klimat

  Publicerad 28 augusti 2020
  Lillebyns kök är nominerat till årets klimatkök. Skälet är deras arbete med fokus på matens påverkan på miljön. — Vi pratar mycket med eleverna om maten, säger Susann Forsberg, köksmästare på Lillebyn.
 • Skolval 2020: internrevision och åtgärdsplan

  Publicerad 13 augusti 2020
  Skolvalet och skolplaceringarna inför höstterminen 2020 har orsakat problem för såväl enskilda elever och vårdnadshavare som för grundskoleförvaltningen. Nu är grundskoleförvaltningens internrevisionsrapport åtgärdsplan klara. Åtgärdsplanen innehåller en rad åtgärder grundskoleförvaltningen ska genomföra för att säkra så att kommande skolval och skolplaceringar inte misslyckas. Både revisionsrapporten och åtgärdsplanen redovisas för politikerna i grundskolenämnden på nämndens möte 19 augusti.
 • 15 fritidshem har öppet under sommaren

  Publicerad 21 juli 2020
  Det svänger på gården bakom Ellen Keyskolan i Backa. Några av barnen dansar efter rytmer från 50-talet i solskenet. En flicka ritar på asfalten, andra bygger koja i skogen. Fritidshemmet har öppet hela sommaren. Hit kommer barn från flera skolor i området. Ellen Keyskolans fritidshem är ett av stadens 15 fritidshem som gör att vårdnadshavare kan arbeta även när andra har semester.
 • Torslandaskolan F-6 flyttar till paviljonger i väntan på ny skola

  Publicerad 16 juli 2020
  Torslandaskolan F-5 ska rivas. Hösten 2022 ska en ny skola finnas på plats. Under tiden ska cirka 350 elever och 45 medarbetare vara i paviljonger vid Torslandavallen och i gamla Österödskolan F-3. Och i slutet av juni stod skolan mitt i flytten.
 • Grundskoleförvaltningen är klara med ansökningar om skolbyten

  Publicerad 3 juli 2020
  Den 3 juli skickade grundskoleförvaltningen beslut till alla som ansökt om att byta skola inför hösten. Totalt rör det sig om ungefär 2100 ansökningar i alla årskurser, både elever som av olika anledningar vill byta skola och elever som omfattades av skolvalet men inte var nöjda med placeringen de fick.
 • Klart att mitt barn ska gå i lovskola

  Publicerad 2 juli 2020
  Barnen strömmar in från den röda mattan på Nya Ullevi. Det har varit paus och det är dags att fortsätta i lovskolan. 65 barn deltar i mottagningsenhetens undervisning i svenska under två varma veckor i sommar.
 • Lovskola i stället för ledighet

  Publicerad 2 juli 2020
  Det är nervöst i den vinröda korridoren i Bergsjöskolan. Eleverna är tysta, några går omkring. Det är sista dagen på sommarens lovskola och lärarna rättar prov i rummet intill. I två veckor har elever från Bergsjöskolan, Utmarksskolan och Sandeklevsskolan bland annat studerat språkförståelse, engelska och matematik.
 • Så informerar grundskolefövaltningen om fall av covid-19

  Publicerad 29 juni 2020
  Grundskoleförvaltningen börjar nu informera om fall av covid-19. Anledningen till det är att allt fler testar sig för covid-19. De nya riktlinjerna gäller från och med 2020.06.29.
 • Ny organisation för skolenheterna i Göteborg

  Publicerad 25 juni 2020
  Politikerna i grundskolenämnden har beslutat om ny organisation för skolenheterna i Göteborg. Nämnden beslutade också om planen för hur förändringarna ska genomföras.
 • Om grundskoleförvaltningen och coronaviruset

  Publicerad 22 juni 2020
  Friska barn ska gå i skolan och sjuka barn ska stanna hemma. Vi gör allt vi kan för att skolornas verksamhet ska fortsätta som vanligt. Grundskoleförvaltningen följer noggrant informationen från Göteborgs Stad, Folkhälsomyndigheten, myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Sveriges kommuner och regioner när det gäller coronaviruset och annan smitta.
 • Så går det för eleverna i Göteborgs Stads grundskolor

  Publicerad 18 juni 2020
  De preliminära kunskapsresultaten för vårterminen 2020 är klart. Fler elever är behöriga till gymnasiet efter årskurs 9 jämfört med förra året.
 • Mer pengar till mellanstadiet

  Publicerad 18 juni 2020
  Årskurs 4-6 har skolresultat som ligger lägre än övriga årskurser. Därför har grundskolenämnden bestämt att skolor med årskurserna 4-6 ska få mer pengar under hösten. Totalt ska 70 miljoner kronor mer fördelas till de kommunala och fristående skolorna i Göteborg.
 • Bengt Randén avrundar skolåret 2019/2020

  Publicerad 17 juni 2020
  Bengt Randén, förvaltningsdirektör, avrundar skolåret 2019/2020 och önskar alla chefer och medarbetare en riktigt härlig sommar.
 • Petra på Kannebäcksskolan överraskades som Årets Min Lärare

  Publicerad 12 juni 2020
  Petra Blomquist trodde att en vanlig skoldag på Kannebäcksskolan Tremastaren i Tynnered väntade. Istället blev hon överraskad av fika och ballonger när eleverna tillsammans med Lilla Aktuellt ville fira att Petra blivit Årets Min Lärare.
 • Ally skolsköterska: God hälsa ger bättre skolresultat

  Publicerad 4 juni 2020
  — Vi arbetar för att främja hälsan hos friska unga människor. God hälsa gör det lättare att prestera bra i skolan, säger ”Ally” Ahlam Mohammed Nur. Vi går över skolgården på Jättestensskolan på väg mot skolsköterskans kontor. Ett par elever tittar upp från bandyspelandet och hejar på Ally.
 • “Jag känner att lärarna här litar på mig”

  Publicerad 2 juni 2020
  Varje elev ska känna sig sedd. Det är lärarstudenten Annie Cronquists mål när hon börjar arbeta. Själv känner hon sig sedd av lärarna på Långmosseskolan i Gårdsten. Det är där hon gör sin tredje omgång praktik. – Lärarna släpper fram mig och litar på mig. Det gör mig mer säker på mig själv.
 • Anna är årets svensklärare

  Publicerad 25 maj 2020
  För några dagar sedan fick Anna Månsson Nylund veta att Svenska Akademien har utsett henne till en av fem mottagare av Svenska Akademiens svensklärarpris 2020. Priset instiftades 1987 och tilldelas lärare ”som genom sin gärning har stimulerat intresset hos unga människor för svenska språket och litteraturen”.
 • ”Normpiloten” stoppar ofta undervisningen

  Publicerad 13 maj 2020
  Normer och hur vi behandlar varandra är viktigt. Inte minst i skolan. Johan Rimås är lärare för en av sjätteklasserna och ”normpilot” på Karl Johansskolan. — Ofta i min undervisning får jag stoppa lektionen en stund och fråga ”hur tänkte du nu?” Stoppen blir små lektioner i att försöka förstå våra medmänniskor och diskussioner om hur vi uppför oss mot varandra. Det stärker eleverna och har blivit en naturlig del av skoldagen, förklarar han.
 • Projekt i Göteborg forskar om likvärdighet i skolan

  Publicerad 5 maj 2020
  Sex projekt, varav fyra från Göteborg, får bidrag inom ett uppdrag från regeringen om utveckling, lärande och forskning (ULF). Temat i år är likvärdighet, och flera av projekten har fokus på arbete med språkutveckling.
 • Överklaga skolplacering

  Publicerad 5 maj 2020
  Om du som vårdnadshavare anser att ditt barns placering i skola är fel så kan du överklaga det beslutet. Det behöver du göra inom tre veckor från det att du tog emot beslutet. Hur du gör beror på vilket beslut du har fått. På varje beslut kan du läsa hur du gör, men vi har också samlat informationen här.
 • Grundskolenämndens möte i april

  Publicerad 4 maj 2020
  Grundskolenämnden hade möte den 21 april. Mötet handlade bland annat om skolenhetsutredningens slutrapport – förslag till riktlinjer för en ny skolenhetsorganisation och delårsrapporten för mars.
 • Åkeredsskolan får paviljonger till hösten

  Publicerad 28 april 2020
  Under våren har eleverna på Åkeredsskolan som går årskurs 4-6 gått på Kvibergsskolan. Orsaken är problem med fukt, mögel och ventilation som gjorde att vi insåg att det inte längre gick att använda Åkeredsskolans lokaler. Nu har lokalförvaltningen bestämt att Åkeredsskolan får paviljonger till hösten. Paviljongerna kommer att ställas i närheten av skolan och kommer förhoppningsvis att användas fram tills en ny skola står färdig.
 • 100 extra portioner till gymnasielever är inget problem

  Publicerad 23 april 2020
  — Att laga ett hundratal extra portioner till våra gymnasieelever är inget problem, säger Christoffer Bergman, köksmästare på Karls Johansskolans skolmatsal. Vanliga dagar lagar Christoffer och hans kolleger ca 700 portioner till hungriga skolelever och medarbetare.
 • Sara - en ädelsten som lyser starkare varje dag

  Publicerad 23 april 2020
  Sara som är 14 år och går i årskurs åtta på Bergsjöskolan berättar att hon skolkade mycket. Hon var mest i skolans korridorer och bråkade. - Det är svårt att tro eftersom den Sara jag ser nu, är en tjej med framtidstro och drömmar. En tjej med ett tydligt mål i livet. Hon har en dröm och jag tror på hennes dröm, säger hennes lärare Mimma Tadzic.
 • Elever försökte sabotera distansundervisningen

  Publicerad 21 april 2020
  Under en lektion med distansundervisning på Guldhedsskolan i Göteborg, tog sig ett gäng elever in i det digitala klassrummet och störde undervisningen. De försökte bland annat bomba chattgruppen. Om detta och hur man undviker likande problem berättar Ardalan Gol Mohammad, lärare på Guldhedsskolan i ett avsnitt av Göteborgs grundskoleförvaltnings nya vlogg.
 • Dags att söka skolskjuts för nästa läsår

  Publicerad 17 april 2020
  Elever som har skolskjuts kan i de flesta fall som längst ha det under ett läsår. Därefter behöver du som vårdnadshavare söka på nytt. För att vara säker på att skolskjutsen kommer igång till skolstarten hösten 2020 är det bra om du söker senast den 30 april.
 • Alexandra undervisar i en förberedelseklass

  Publicerad 16 april 2020
  Alexandra Hökbring jobbar som lärare i en förberedelseklass på Vättnedalsskolan i Tynnered. I hennes klass går elever i årskurs 1-3 som precis har kommit till Sverige. Här berättar hon hur hon lägger upp sina lektioner - och vad hon älskar mest med sitt arbete.