Foto: Lo Birgersson

Grundskoleförvaltningen

Göteborgs grundskoleförvaltning ansvarar för den kommunala grundskolan, grundsärskolan, fritidshem, förskoleklass och kulturskolan.

Organisation och ledning

Grundskoleförvaltningen består av 138 grundskolor inklusive grundsärskolor samt kulturskolan. Ungefär 47 000 elever har sin dagliga undervisning i grundskolan. Totalt arbetar cirka 9 700 medarbetare inom grundskoleförvaltningen där merparten av de anställda är lärare.

Våra verksamheter

Grundskoleförvaltningen ansvarar för verksamheten i stadens kommunala grundskolor från förskoleklass till och med årskurs nio, grundsärskolan samt fritidshem och kulturskolan. Vi arbetar tillsammans för att skapa bästa möjliga förutsättningar för att alla elever, i alla skolor i Göteborg ska få möjligheten att forma ett bra liv.

Grundskolenämnden

Grundskolenämnden består av nio ordinarie ledamöter och nio ersättare. Nämnden sammanträder cirka en gång i månaden och har runt 10 möten per år. Nämndens sammanträden är inte öppna för allmänheten. Grundskolenämndens ledamöter utses av kommunfullmäktige och arbetar enligt bland annat kommunallagen, skollagen och antaget reglemente.

Rektor om rektorsverkstad

En onsdag i månaden har grundskoleförvaltningen rektorsverkstad för alla rektorer i Göteborgs kommunala grundskolor. Här kommer vi efter varje tillfälle presentera tre frågor och svar från en av de deltagande rektorerna.

Mötet lärare elev

Här finns länkar till artiklar i vår serie - Mötet mellan lärare och elev. Med artiklarna vill vi visa grundskoleförvaltningens inriktning och de områden som vi vill stärka. De är i huvudsak tre områden: Ökad kvalitet i undervisningen, Tydligare ansvar för att öka elevernas kunskapsresultat och ökad likvärdighet mellan skolor.

Ny skolenhetsorganisation

Här hittar du information om vårt arbete med ny skolenhetsorganisation. Den nya organisationen införs från läsårets start höstterminen 2021.

Projekt i grundskoleförvaltningen

Är du intresserad av att läsa om vilka olika projekt som är på gång på grundskoleförvaltningen? Då har du kommit helt rätt! Här får du en kort introduktion av våra olika projekt. Du får också länkar som leder dig vidare till projektens olika webbplatser.

Grundskoleförvaltningen i sociala medier

Här presenterar vi de plattformar på sociala medier som grundskoleförvaltningen är med och deltar på. Vi har podcast, LinkedIn och YouTube-kanal och inom kort kommer vi att starta en vlogg.

Skolverkstan - en podd om lärande

Skolverkstan är en podd om lärande i grundskolan i Göteborg där Bengt Randén, direktör på grundskoleförvaltningen, samtalar med olika gäster. Här lyfter vi fram tankar om kvalitet, ansvar, styrning och likvärdighet för att öka elevers lärande.

Så behandlar vi personuppgifter

Dataskyddsförordningen, DSF (GDPR), är till för att din personliga integritet inte ska kränkas genom behandling av personuppgifter. All behandling av personuppgifter på grundskoleförvaltningen utgår från syftet med behandlingen, vi samlar aldrig in personuppgifter om det inte är nödvändigt med hänsyn till ändamålet.

Aktuellt

 • Lerlyckeskolan har stängt på grund av vattenläcka

  Publicerad 22 oktober 2021
  Lerlyckeskolan på Hisingen har haft en vattenläcka och har inte tillgång till vatten. Därför håller Lerlyckeskolan stängt fredagen 22 oktober. Just nu vet vi inte när vattnet kan vara tillbaka i skolans lokaler.
 • Bättre krisberedskap

  Publicerad 21 oktober 2021
  Grundskoleförvaltningen behöver ha bättre krisberedskap. Stadsrevisionen har granskat krisberedskapen i Göteborgs Stad. Grundskolenämnden är en av de nämnder/bolag som de har tittat på. I sin rapport skriver stadsrevisionen att grundskolenämndens krisberedskap i stort sett är bra, men att några saker behöver bli bättre.
 • En klass på mellanstadiet går över till undervisning på distans

  Publicerad 20 oktober 2021
  En klass på mellanstadiet i sydvästra Göteborg går över till undervisning på distans. Klassen får undervisning på distans från och med 21 oktober till och med 22 oktober. Anledningen är covid-19 smitta bland elever.
 • GöteborgsOperans danskompani lyfte Donsöskolan

  Publicerad 18 oktober 2021
  Pojkarna vid fönstret börja göra samma rörelser som dansaren Zander Constant gör på den lilla scenen mitt i klassrummet. De fnittrar lite, men kan inte låta bli att dansa med på stolarna.
 • Nu kan du som vårdnadshavare önska skolbyte för vårterminen 2022

  Publicerad 15 oktober 2021
  Den 15-30 oktober kan du som vårdnadshavare önska skolbyte för ditt barn. Samma regler som för skolplacering och det är skarpa skolbyten.
 • Vaccination mot covid-19 för elever från 12 år

  Publicerad 12 oktober 2021
  Grundskoleförvaltningen hjälper Västra Götalandsregionen när elever från 12 år kan bli vaccinerade mot covid-19. Detta betyder att alla elever som har fyllt 12 år kan vaccinera sig i skolan, om de och deras vårdnadshavare vill det. Västra Götalandsregionen genomför och tar ansvar för vaccinationen. Skolan tar ansvar för att det finns lokaler för vaccinationen på skolan men genomför inte vaccinationen. Här kan du läsa mer om vad som är Västra Götalandsregionen ansvar och vad som är skolans ansvar när elever från 12 år kan få vaccin mot covid-19.
 • Artificiell intelligens hjälper eleverna lära sig läsa

  Publicerad 11 oktober 2021
  Skolorna testar hela tiden nya verktyg för att eleverna ska lära sig mer och nå sina mål. På Frölundaskolan prövas ett nytt system som ska hjälpa lärarna se hur bra eleverna läser. Systemet använder till del artificiell intelligens. Det innebär att datorerna lär sig under tiden de arbetar.
 • Om grundskoleförvaltningen och coronaviruset

  Publicerad 8 oktober 2021
  Friska barn ska gå i skolan och sjuka barn ska stanna hemma. Friska barn stannar hemma om andra som de bor med har konstaterad covid-19.
 • Eleverna på Solbackeskolan springer en Mile om dagen

  Publicerad 6 oktober 2021
  Att springa en engelsk mile tar en kvart. Det gör alla elever och personal på Solbackeskolan varje dag. – Det är jätteskönt att röra på sig säger några elever som springer förbi i vimlet på skolgården.
 • Elever kan kandidera till ungdomsfullmäktige 1 oktober till 5 november

  Publicerad 30 september 2021
  Den 1 oktober kan elever kandidera till ungdomsfullmäktige. Alla barn och unga som bor i Göteborg och har börjat årskurs 6 men inte fyllt 18 år kan kandidera till valet. Kandideringen pågår fram till 5 november.
 • Grundskoleförvaltningen hanterar 30 000 datorer varje år

  Publicerad 28 september 2021
  — Vi lämnar ut 15 000 datorer och hämtar in 15 000 datorer i Göteborgs Stads skolor varje år. Eleverna ska ha verktyg för att lära som fungerar, förklarar Petter Starnäs som arbetar med att stadens elever ska ha bra datorer.
 • Grundskoleförvaltningen en av sju som har fått ”Guldtrappan"

  Publicerad 24 september 2021
  Varje år delas Guldtrappan till organisationer som arbetar för att utveckla elevernas digitala kunskaper och kompetens.
 • Överklagan av tingsrättens beslut om utbetalning av Römosseskolans elevpeng

  Publicerad 15 september 2021
  Römosseskolans elevpeng för maj, juni och juli deponerades hos länsstyrelsen eftersom det var oklart vilka som var de rätta företrädarna för skolan. I augusti beslutade tingsrätten att elevpengen som finns hos länsstyrelsen för maj och juni ska betalas ut till Römosseskolan. Ordförande i grundskolenämnden har nu överklagat tingsrättens beslut genom ett ordförandebeslut.
 • Anette Fredriksson nominerad till pris för sitt arbete med digitala läromedel

  Publicerad 8 september 2021
  Anette Fredriksson på Askimsskolan är nominerad till att få Guldäpplet 2021. Det är en utmärkelse som vill lyfta fram lärare som utvecklar undervisningen med stöd av digitala verktyg, medier och arbetsformer.
 • Eleverna på Hammarkullsskolan älskar sitt skolbibliotek

  Publicerad 26 augusti 2021
  Skolbiblioteket har en viktig roll på Hammarkullsskolan och för det har skolan belönats med utmärkelsen ”Ett bibliotek i världsklass”. Skolans rektor Linnéa Lindquist tycker att biblioteket är en naturlig del i skolans undervisning.
 • Så agerar grundskoleförvaltningen vid hot- och våldssituationer

  Publicerad 20 augusti 2021
  Grundskoleförvaltningen har rutiner för vad skolorna och förvaltningen ska göra om det inträffar en händelse med pågående dödligt våld på någon av våra skolor. Det finns rutiner för vad man ska göra om det finns risk för att något ska hända, om det finns hot om att något ska hända och rutiner för vad man ska göra under själva händelsen.
 • Välkomna till ett nytt skolår!

  Publicerad 18 augusti 2021
  — Välkomna till skolan! Biträdande rektor Cecilia Lyrheden på Västerhedsskolan i Högsbo skiner i kapp med solen på skolgården. Hon önskar 75 sexåringar och deras vårdnadshavare välkomna att börja i förskoleklass.
 • Om elevpeng till Römosseskolan

  Publicerad 18 augusti 2021
  Grundskoleförvaltningen kommer att ansöka om att få deponera augusti månads elevpeng hos Länsstyrelsen. Orsaken är att förvaltningen bara kan betala ut elevpengen till ett bankkonto som Römosseskolan själva äger. Skolan har sedan några månader inte ett bankkonto som grundskoleförvaltningen kan betala elevpeng till. Tidigare har förvaltningen deponerat maj, juni och juli månads elevpeng hos Länsstyrelsen. Grundskolenämnden har bestämt att grundskoleförvaltningen ska undersöka och beskriva vilka risker som finns kring utbetalning av elevpeng till Römosseskolan.
 • Sexorna på Styrsö har skrivit böcker

  Publicerad 19 juli 2021
  Det har blivit många olika historier på Styrsö när familjerna läst högt för varandra. Sexorna på Styrsöskolan har skrivit två böcker där historierna varierar stort.
 • Göteborg i miniatyr på Olshammarskolan

  Publicerad 5 juli 2021
  Eleverna på Olshammarskolan grundsärskola har i ämnet verklighetsuppfattning skapat modeller av sina favoritplatser i Göteborg. - Våra elevers favoritplatser kanske inte är de traditionella platserna. Vi passar på att ta det till elevernas nivå, säger Kristina Hellström, lärare på Olshammarskolan.
 • Fler niondeklassare i Göteborgs kommunala skolor blir behöriga till gymnasiet

  Publicerad 24 juni 2021
  Fler elever är behöriga till gymnasiet efter årskurs 9 jämfört med förra året och resultaten för eleverna i årskurs 6 blir bättre. En analys om varför det ser ut som det gör kommer i kvalitetsrapporten i slutet på året. Flickorna har fortfarande bättre resultat än pojkarna.
 • Rektor på tre skolenheter – så arbetar Karolina Cronberg med skolenheternas ekonomi

  Publicerad 23 juni 2021
  Karolina Cronberg är rektor på tre skolenheter. Det betyder att hon bland annat ansvarar för tre olika budgetar. Här berättar hon hur hon jobbar med ekonomin i sitt skolområde.
 • Ny organisation för grundskolorna i Göteborg

  Publicerad 17 juni 2021
  När höstterminen startar i augusti inför Göteborgs Stad en ny organisation för grundskolorna. Tanken är att skapa bättre förutsättningar för en mer likvärdig grundskola som håller hög kvalitet i undervisningen.
 • Vad gör du egentligen på jobbet?

  Publicerad 10 juni 2021
  Johanna Prytz, lärare i svenska, hem-och konsumentkunskap och samordnare för skola och arbetsliv har planerat den digitala arbetslivsveckan på Santosskolan. - När praon för eleverna i årskurs åtta blev inställd på grund av covid-19 började jag fundera på vad eleverna hade behov av. Istället fick eleverna digitalt möta människor som jobbar inom olika yrken, berättar Johanna Prytz.
 • Ny skola på Hisingen – en mötesplats för skola, kultur och idrott

  Publicerad 28 maj 2021
  Den 26 maj sattes den första spaden i marken på Blackevägen 1 i Lundby. Här ska en ny skola för årskurs 7-9 byggas. Elever från Ryaskolan och Svartedalsskolans grundsärskola var med och representerade eleverna i staden. Skolans namn blir Lundbyskolan. Elevrådet på Ryaskolan har tyckt till om det beslutade namnet – och arbetat fram egna förslag på namn.
 • Elevenkät: Resultaten är klara

  Publicerad 28 maj 2021
  Med elevenkäten får vi veta vad eleverna tycker om undervisningen och skolan. — Nu ska vi ta reda på vad årets resultat betyder, säger Anders Samuelsson, enhetschef kvalitet och utveckling.
 • Hur mår elevhälsan?

  Publicerad 28 maj 2021
  "Elevhälsan är hela skolans angelägenhet" Lärande och hälsa hänger tätt ihop. Elever som mår bra har mycket lättare att nå skolans mål. Dessutom är ökad måluppfyllelse hälsobyggande i sig. Men när elever mår dåligt så har de svårt att lära sig – vad kan vi göra åt det? I detta avsnitt av podden Skolverkstan samtalar grundskoledirektör Bengt Randén med rektorn Anna-Kristina Jerlhag och läraren Angelica Prybil om hur de lägger grunden för skolans elevhälsoarbete och ett hållbart, långsiktigt lärande.
 • Vad är lärarakademin?

  Publicerad 21 maj 2021
  Jo, det är insatser för att utveckla den enskilde läraren från den dagen hen anställs och sedan under ett långt yrkesliv. Men också för att grundskoleförvaltningen ska kunna attrahera och behålla lärare i skolorna. Och nu är Lärarakademin i gång.
 • Extra pengar till skolorna på grund av covid-19

  Publicerad 21 maj 2021
  Skolorna i Göteborg får 100 miljoner kronor extra på grund av covid-19. Pengarna går till både fristående och kommunala skolor.
 • Jämställdhet hjälper barn att lösa konflikter

  Publicerad 18 maj 2021
  Att arbeta med frågor om normer och jämställdhet redan på lågstadiet gör att eleverna lättare kan lösa konflikter. Det menar Isabelle Vatau, kurator Långmosseskolan som jobbar långsiktigt med att öka jämställdheten.