Jobba på fastighetskontoret

Fastighetskontoret har drygt 250 anställda och vi arbetar i huvudsak inom fyra olika områden: som markägare, inom exploatering, förvaltning och boende. Här presenterar vi några av våra anställda som berättar om varför de tycker det är intressant och roligt att jobba på fastighetskontoret.

Ebba känner att hon hittat sin plats.

Hennes dröm sedan flera år, att få ägna sig åt hus, har gått i uppfyllelse. På Göteborgs fastighetskontor, som förvaltar många byggnader i staden, får hon ta aktiv del i arbetet som avgör husens framtid.

 

24-åriga Ebba Edlund är född och uppvuxen i Malmö, och det var inte så konstigt att hon sökte sig till Chalmers och 3-åriga linjen ”affärsutveckling och entreprenörskap inom samhällsbyggnad”.

- Min mormor var verksam som arkitekt och hon inspirerade mig till att hitta något närliggande där jag får ägna mig åt hus och byggnation, säger Ebba Edlund. 

Hon berättar att hon under utbildningen via andra studenter hörde talas om traineeprogrammet för samhällsbyggare, och även kollade nätet inom verksamhetsområdet samhälle.

- Det kändes som att det skulle passa mig perfekt. Jag visste inte exakt vad jag ville jobba med.

Med det här programmet får jag testa både att jobba offentligt och privat och komma ut på tre andra arbetsplatser, förutom jobbet här på fastighetskontoret, säger Ebba Edlund och fortsätter:

- Att traineeprogrammet är så brett och branschöverskridande gör det unikt.

Hur kom det sig att du sökte tjänsten på fastighetskontoret?

- Jag hade från flera håll hört mycket gott om arbetsplatsen. Här är en bra blandning både vad gäller kön och åldrar. För mig är det viktigt att trivas och ha kul på jobbet. Och det känns som att det har medarbetarna här.

Hur har din två första veckor på fastighetskontoret varit?

- Det har varit spännande och trevligt. Bland annat har jag fått börja nosa på alla häftiga projekt som jag kommer att bli involverad i. Jag har varit med på en del möten och även gjort platsbesök. Välkomnandet på avdelningen har varit bra och jag känner mig redan som en i gänget.

Vad ser du fram emot i traineeprogrammet?

-Det ska bli kul att lära känna de andra traineerna som kommer från olika håll i Sverige och även utlandet. Tillsammans ska vi under kommande året arbeta med ett case som kommer att handla om multifunktionella fastigheter. En jätteintressant fråga om hur vi kan dela ytor och funktioner i staden, exempelvis kan kanske en skola nyttjas till annat under kvällar och helger och på så sätt kan fastighetens utnyttjandegrad höjas.  

- Nästa år i oktober ska vi ha seminarium, och då kommer hela branschen för att lyssna på vad vi kommit fram till, säger Ebba Edlund.

 

Karin och Emma har fått värdefulla kontaktnät under traineetiden


Karin Darj och Emma Larsson.

Du får snabbt en större bredd i din yrkesroll. Samtidigt måste du gilla att det hela tiden händer saker. Karin Darj som har traineetiden bakom sig och Emma Larsson som är mitt i den har inte ångrat sitt val.

- När jag erbjöds traineeplats kändes det som att jag inte kunde tacka nej.  Den breddning som givit inblick både i privata och offentliga sektorn känns som ett jätteförsprång som jag har stor nytta av, säger Karin Darj och framhåller även hur trainee-tiden gett ett värdefullt kontaktnät.

Karin Darj ingick i första gruppen i traineeprogrammet ”Framtidens samhällsbyggare” med både privata och offentliga aktörer. Start september 2014 och avslutning oktober 2015. Emma Larsson inledde sin 14-månadersperiod som trainee hösten 2017.

De båda arkitekterna hade inga större våndor inför valet att bli trainee. Karin hade ett vikariat i Alingsås kommun och erbjöds en fast tjänst när hon fick möjlighet att få en trainee-plats. För Emma blev det aktuellt direkt när hon var klar med sin master.

- Jag läste på nätet om traineeprogrammet och gillade framförallt intentionerna att vi får förståelse och inblick i hur det är att jobba inom olika branscher och både inom privat och offentlig sektor, säger Emma Larsson som nyligen kommit tillbaka från två månader hos PEAB och ett anläggningsbygge.

- Ibland kan det vara svårt att vara trainee. Du kommer in i ett helt nytt sammanhang och kan känna dig otillräcklig, men samtidigt får du en bra möjlighet att lära dig om andras arbetssätt och överväganden, säger Emma. Hon och Karin är överens om att det är först efter en titt i backspegeln som det framgår hur givande skiftena mellan olika arbetsplatser kan vara.

Att de jobbar inom offentlig sektor är ett resultat av medvetna val.

- I min traineegrupp var det tydliga skillnader i drivkrafter och val av privat eller offentlig sektor. För mig skulle det inte vara tänkbart att jobba bara för ett bra resultat i ett bokslut, säger Karin Darj, och tillägger:

- Men med erfarenheterna från trainee har jag blivit mindre fördomsfull och mer ödmjuk inför att det finns ”goda” drivkrafter även hos de privata företagen.

Karin berättar att trainee-tiden innebar att deltagarna svetsades samman och efteråt har gruppen hållit ihop. Till en början ordnades ambitiösa möten med föreläsningar. Numera är det luncher då och då, samt råd och dåd via nätet eller mobilen. Gruppen kan även ge snabbspår till olika arbetsplatser. 

- Nu hade jag kontakter på flera av kommunens andra förvaltningar redan när jag började på fastighetskontoret, vilket annars tar tid att få, säger Karin Darj.

Utflykterna till andra arbetsplatser har inte fått Karin eller Emma att överväga byte av anställning.

- Det är fantastiskt med den markägarroll som fastighetskontoret har. Här har kommunen en möjlighet att ställa krav på hur exploateringen ska ske. Det är ett kraftfullt verktyg som man samtidigt måste hantera mycket varsamt, säger Karin Darj.

- För mig har det varit slående vilka kompetenta och duktiga kollegor jag har. Det handlar inte bara om skicklighet, utan även hur seriöst de tar sig an arbetsuppgifterna, säger Emma Larsson.

Både Emma och Karin arbetar i ”Team Öst” som omfattar bland annat Örgryte-Härlanda, delar av centrum, östra Göteborg och Angered.


På fritiden är Karin Darj helst ute i naturen, vandrar, kanske gör upp en eld och tältar.
Emma Larsson är en föreningsmänniska som ägnar en hel del fritid åt Astma- och Allergiförbundet.

 

Fler yrkeskategorier på fastighetskontoret

Emil  arbetar som värderare

Efter ett halvår hemma med sonen Hugo, börjar Emil Stridsman, känna sig sugen på att komma tillbaka till kollegorna och arbetet som värderare.
-Det har verkligen varit en fantastisk tid. Man får ett annat perspektiv på tillvaron, och det har varit bra för min och Hugos relation, säger Emil Stridsman.

Efter utbildning till civilekonom fortsatte han med en mäklarutbildning och jobbade som mäklare i två år, hann med ett halvår som förvaltare på HSB innan han landade på fastighetskontoret. Nu är han en av fyra värderare på strategiska avdelningen.

- Det är jättestimulerande. Allt som kontoret gör vad gäller att köpa och sälja är vi involverade i . Det kan handla om värdering av allt från byggrätter och olika tomträtter till exempelvis båtplatser eller tennisbanor, säger Emil Stridsman och berättar att varje tisdag har värderarna ett möte, värderingsråd.

- Då kvalitetssäkrar vi våra arbeten. Vi berättar hur vi resonerat kring en värdering och får synpunkter och frågor från kollegorna. Där är vi bollplank och tar hjälp av varandra, säger Emil Stridsman och betonar att olikheterna i ärendena gör att han varje dag lär sig något nytt.
 

Vid hans korta fika-besök på arbetsplatsen framgår det tydligt att han är en social person med behov av vuxenumgänge. Även om han har skaffat sig en vänkrets av andra hemmavarande pappor ser han fram emot att återgå till jobbet.

- Det är skönt att ha en arbetsgivare som uppmuntrar till föräldraledighet. Så är det nog inte överallt, säger Emil som tycker att han har en harmonisk balans mellan arbetsliv och familjeliv.

Tidigare har ha varit aktiv i fastighetskontorets idrotts- och friskvårdsförening (FIFF), och han kan tänka sig att så småningom återkomma i något av föreningens uppdrag.

- Fastighetskontorets idrottsförening är jätteviktig. Föreningen ordnar allt från hälsoveckor, turneringar till kräftskivor. Den fungerar som en festkommitté och gör mycket för den gemensamma trivseln, säger Emil Stridsman.

Fakta:
Ålder: 32 år
Bor: Hus i Sävedalen
Familj: Sambo och sonen Hugo, 1,5 år
Utbildning: Civilekonom med inriktning på bygg- och fastighetsekonomi. Utbildad fastighetsmäklare.
Fritid: Umgås med familj o vänner. Lyssnar när tillfälle ges till fotbollsmagasinet Offsides pod.

 

Hans, seniorspecialist inom mark, exploatering och värdering

Efter några månader på fastighetskontoret känner Hans Johansson att han hamnat rätt.  Han är specialisten som sedan 80-talet varit verksam som konsult men nu tagit steget och blivit kommunal tjänsteman.

- Här finns en mycket stor kompetens. Det är en väldig styrka. Alla är engagerade och duktiga, även de som är relativt färska i jobbet. Det känns bra att ha hamnat i en miljö där man kan prata med kollegorna och de direkt är på samma våglängd, säger Hans Johansson.

Han är rekryterad för sina specialistkunskaper inom mark och exploatering. Yrkesbanan inleddes, efter utbildningen på KTH, som statstjänsteman på lantmäteriet. Efter tio år gick han över till GF-konsult, numera Norconsult, och där har han haft uppdrag både för statliga och kommunala uppdragsgivare.

- Det har nog varit 95 procent i det allmännas tjänst. Det gäller att ha rågången klar för sig. Får man som konsult en uppdragsförfrågan från den privata sidan och det kolliderar med ett uppdrag för en kommun, då gäller det att vänligt men bestämt tacka nej, säger Hans Johansson.
 

Med sitt stora närverk och gedigna kunskaper inom mark, exploatering och värdering var det inte så konstigt att han blev uppvaktad av fastighetskontoret.

- Det är klart att jag kände mig hedrad av att få jobba med sådana här medarbetare, där jag känner åtskilliga av dem sedan mina år i konsultbranschen, säger Hans Johansson och berättar att det blev en relativt kort anställningsprocess, mest för att reda ut vad han arbetsuppgifter skulle vara.

Som seniorspecialist ska han, på exploateringsavdelningen som har ett 50-tal anställda, vara stöd och bollplank för både ledning och medarbetare. Dessutom har han även egna projekt.

Han nämner några av de projekt som han är inkopplad på. Det är exempelvis, Karlavagnsplatsen, Station Haga, Linbanan, BoStad2021 och Backaplan.

- Det är så många roliga saker som händer i stan framöver, och det är fantastiskt att få vara med. Samtidigt innebär det en anspänning och det kräver en enorm samordning för att allt ska fungera, säger Hans Johansson

Fakta
Ålder: 62 år
Bor: Lägenhet i centrala Göteborg
Familj: Fru, två vuxna söner, tre barnbarn
Fritiden: Umgås med barnbarnen, en veckas årlig utförsåkning i Alperna, fjällvandring, litteratur gärna böcker om 1900-tals historia, men även skönlitteratur, exempelvis Jonas Hassen Khemiris  ”Allt jag inte minns” (rekommenderas av Hans).