Om mänskliga rättigheter i Göteborgs Stad
Göteborg ska vara en stad för alla och ett demokratiskt samhälle med respekt för mänskliga rättigheter. Eftersom mänskliga rättigheter genomsyrar alla samhällsområden har Göteborgs Stad ett stort ansvar för hur kommunen lever upp till sina internationella åtaganden.
Så arbetar Göteborgs Stad med mänskliga rättigheter
Oavsett vem du är och var du bor i staden ska du bemötas och behandlas på ett likvärdigt sätt och få likvärdig tillgång till välfärdstjänster och annan kommunal service. En grundläggande princip för det mänskliga rättighetsarbetet är att du inte ska bli diskriminerad på grund av kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck, ålder, inkomst och utbildningsnivå. Dessa olika faktorer ska tas hänsyn till när man arbetar med mänskliga rättigheter då de påverkar en persons möjlighet att få sina rättigheter tillgodosedda på olika sätt.
Här kan du läsa mer om vad diskriminering är och vart du ska vända dig om du blir diskriminerad
Grundregeln för allas lika värde, rättigheter och möjligheter är ledande för kommunens styrning och kommunfullmäktiges budget. Mänskliga rättigheter är därmed styrande för alla kommunala verksamheter och ett arbete som inte går att välja bort. På regeringens webbplats om mänskliga rättigheter kan läsa om de rättigheter som finns.
Mänskliga rättigheter i Göteborgs Stads verksamheter
Arbetet med mänskliga rättigheter ska vara systematiskt och utgå ifrån ett normkritiskt arbetssätt för att förebygga diskriminering. Det innebär att verksamheter som skola, socialtjänst, äldreboende, kollektivtrafik och stadsutveckling till exempel, ska vara medvetna om och ha kunskap om olikheter och aktivt arbeta med sina verksamheter, arbetsrutiner och bemötande. Detta arbete ska resultera i att du blir bemött på lika villkor och att dina rättigheter tillgodoses på ett likvärdigt sätt.
Handlingsplan för arbetet med de mänskliga rättigheterna i Göteborgs Stad
Göteborgs Stads plan för att förbättra hbtq-personers livsvillkor år 2017 – 2021
FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna
Här kan du läsa mer om vad normer och ett normkritiskt arbetssätt innebär
Göteborgs Stads plan för stärkta insatser mot rasism
I februari 2020 beslutade kommunfullmäktige att anta Göteborgs Stads plan för stärkta insatser mot rasism 2020-2023. Planen ska skapa förutsättningar för ett samordnat, systematiskt och effektivt arbete som främjar lika rättigheter och möjligheter och tar avstånd från alla former av rasism. Arbetet syftar till att skapa förutsättningar och stärka medarbetare och chefer i att uppmärksamma och agera mot rasism.
Göteborgs Stads plan mot rasism, populärversion
Gothenburg Plan for Actions Against Racism, Brochure, ENG
Göteborgs Stads plan för stärkta insatser mot rasism 2020-2023
Göteborgs Stads plan för arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck
I november 2019 beslutade kommunfullmäktige att anta Göteborgs Stads plan för arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck 2020-2023. Planen utgår från ett barnrättsperspektiv och insatser finns inom fälten förebyggande arbete, stöd till utsatta och stöd till yrkesverksamma som möter utsatta. Planen syftar till att stärka och utveckla arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck i Göteborg. Nedan finns länkar till en kortare populärversion och den fullständiga versionen av planen.
Folder - Göteborgs Stads plan för arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck 2020-2023
Göteborgs Stads plan för arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck 2020-2023
Hederskultur, våldsbejakande islamistisk extremism och gängkriminalitet, kortversion
Heder och samhälle (storstadskartläggningen) 2019
Göteborgs Stads program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning
Göteborg ska vara en stad där alla kan känna sig hemma. Tillsammans med göteborgarna vill vi skapa en öppen och jämlik stad. Därför arbetar vi systematiskt för att alla ska kunna vara fullt delaktiga i samhället. Alla medarbetare i Göteborgs Stad ska ha god kunskap om de mänskliga rättigheterna och verksamheterna ska vara användbara för alla som bor i eller besöker Göteborg. Programmet hittar du bland filerna nedan.
Göteborgs Stads program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning 2021 - 2026
FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning – Lättläst
FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning
Kontakta stadsledningskontoret
Har du synpunkter eller frågor kring mänskliga rättigheter kan du kontakta avdelningen för mänskliga rättigheter på stadsledningskontoret.
Telefon och e-post
- Telefon
- 031-365 00 00 (Göteborgs Stads kontaktcenter)
Besöksadress
Gustaf Adolfs Torg 4A
Postadress
Stadsledningskontoret
404 82 Göteborg
Öppettider
Relaterad information
- Mänskliga rättigheter, regeringen
- Mänskliga Rättighetsdagarna
- Göteborgs Stads film Välj Rätt! – utbildningsmaterial för mänskliga rättigheter i offentlig verksamhet
- Europakonventionen om mänskliga rättigheter
- Information om familj, barn och ungdom
- Information om barnperspektiv och social hållbarhet
- Information om vad Göteborgs Stad gör för dig med funktionsnedsättning
- Göteborgs Stads budget