Chef och ledning
Det här gör vi
Tillsammans med dina medarbetare skapar du en tillåtande och trygg miljö där alla kan växa och utvecklas. Cheferna i Göteborgs Stad ansvarar för att omvandla politiskt fastställda mål och uppdrag till effektiv verksamhet. Det handlar om att arbeta genom andra och lita till dina medarbetares kompetens och engagemang för att lösa uppgifter. Hos oss finns allt från enhetschefer till förvaltningschefer och direktörer.
Göteborg befinner sig i den mest omfattande utvecklingen i modern tid. Som chef hos oss spelar du en central roll i arbetet med att ställa om och föra dialog med dina medarbetare. Hos oss får du gå kurser i att leda i förändring och i utvecklande ledarskap.
Här kan du jobba
I Göteborgs Stad kan du vara chef inom allt från lokalvård till Liseberg. Vi är runt 2 600 chefer och nästan 60 000 medarbetare i cirka 50 förvaltningar och bolag.
Vägar till våra yrken
Chefsprogrammet Morgondagens chef är en vanlig väg till ledarskap i Göteborgs Stad. Ett 80-tal medarbetare utbildas varje år till chefer i programmet.
Ta hjälp av vår studie- och yrkesvägledning om du vill ha personliga råd:
Vägledningscentrum för dig under 20 år
Karriärvägledning för dig över 20 år
Så får vi ledarskapet att hända
Som chef i Göteborgs Stad är du med och utvecklar ett Göteborg som växer och förändras i hög takt. Ledstjärnor för ledarskapet i Göteborgs Stad är nytänkande, mod och uthållighet, vilket är avgörande beteenden för att möta de samhällsutmaningar vi står inför. Följ med på utvecklingsresan!
Tillsammans agerar chefer och medarbetare för stadens bästa, oavsett i vilken verksamhet vi arbetar. Det kallar vi att arbeta från delar till helhet.
I Göteborgs Stad har vi en gemensam kunskapsbas som hjälper oss att få ledarskapet att hända, ta oss an svåra problem och arbeta bättre tillsammans. Kunskapsbasen består av ett antal ledarskapsmodeller som inspirerar och rustar chefer i Göteborgs Stad att leda tillsammans för Stadens bästa.
Som chef i Göteborgs Stad har du stora möjligheter till utveckling i ditt ledarskap och är också en del i att tillsammans med övriga chefer bidra till utvecklingen av Göteborgs Stad.
I tre korta filmer beskriver chefer i Göteborgs Stad det gemensamma ledarskapet utifrån frågeställningarna: Hur får vi ledarskapet att hända? Hur tar vi oss an svåra problem? Hur kan vi arbeta bättre tillsammans?
Hur får vi ledarskapet att hända?
När vi har en gemensam riktning, tydlig samordning och personliga åtaganden så skapar vi bra resultat tillsammans. Då får vi ledarskapet att hända. I vårt gemensamma ledarskap drivs vi av att gå från delar till helhet och agera som en stad, med nytänkande, mod och uthållighet.
I filmen berättar stadsdirektör Eva Hessman och Familjebostäders VD Thorbjörn Hammerth om hur de använder nytänkande, mod och uthållighet samt modellen DAC i sitt ledarskap.
Hur tar vi oss an svåra problem?
Som stad ställs vi inför allt fler svåra problem, och förändringstakten är hög i samhället. För att kunna avgöra hur vi bäst ska agera som chefer behöver vi analysera vad det är för problem eller utmaning vi ska hantera. Är det ett komplicerat eller komplext problem? Hur skapar vi förutsättningar för beteendeförändringar?
I filmen berättar stadsdirektör Eva Hessman och förvaltningschef Kristina Lindfors hur de ser på stadens utmaningar och olika sätt att ta oss an svåra problem.
Hur kan vi arbeta bättre tillsammans?
Tillsammans är nyckeln för att klara dagens och morgondagens samhällsutmaningar. Vi behöver agera tillsammans och ha många perspektiv och kompetenser samlade. Därför satsar vi på vårt gemensamma ledarskap, och utvecklar förmågan att arbeta tillsammans. Det är viktigt för vårt interna samarbete, men också för vårt samspel med externa aktörer och delaktigheten för dem vi är till för.
I filmen berättar förvaltningschef Camilla Blomqvist om hur vårt gemensamma ledarskap stärker samarbeten över staden, och hur hon stärkt det gemensamma ledarskapet i sin egen förvaltning. Verksamhetschef Diana Soto och enhetschef Fatha Hussein ser positivt på förvaltningens utvecklingsresa/det gemensamma ledarskapet.
Göteborgs Stad i unik satsning för chefers vardag
Chefer får stöd av metoden Chefoskopet
Chefers organisatoriska förutsättningar har under flera år varit en viktig och prioriterad fråga i Göteborg Stad. Flera undersökningar visar att chefernas förutsättningar behöver förbättras, detta för att chefer bättre ska kunna utföra sitt uppdrag, vara en närvarande ledare och i sin tur skapa en god arbetsmiljö för sina medarbetare. Arbetet med detta sker med stöd av Chefoskopet, som är en metod framtagen av Suntarbetsliv, tillsammans med forskare för Chefios.
Ett arbete med Chefoskopet ger, genom dialog och reflektion i chefsgruppen, en gemensam förståelse för vad organisatoriska förutsättningar är, en förståelse och helhetsbild av hur cheferna har det samt insikt om hur de organisatoriska förutsättningarna kan utvecklas. Arbetet sker genom ett flertal workshops och enkäter och involverar chefer på alla nivåer.
Arbetet mynnar ut i en handlingsplan på organisationsnivå med ett antal riktade insatser som sedan blir en del i det systematiska arbetsmiljöarbetet och i verksamhetsplan.
Vad kan jag få i lön?
-
Lönestatistik Göteborgs Stad
Göteborg Stads lönepolitik utgår från att lönen ska vara individuell och avspegla hur du utför ditt arbete. Goda insatser ska belönas med högre lön.
Kontakta Göteborgs Stad
Öppettider
Telefon och e-post
- Telefon
- 031-365 00 00 (Göteborgs Stads kontaktcenter)
- E-post
- goteborg@goteborg.se
- Kontaktformulär
Postadress
Göteborgs Stad
404 82 Göteborg
I fokus
Möt medarbetare inom chef och ledning
Se filmer och läs korta intervjuer med några av dem som jobbar inom yrkesområdet. Vi är Göteborg.
Hitta ditt chefsjobb!
Här hittar du alla lediga annonser.
Praktik
Vi erbjuder praktik för dig som studerar, oavsett om det är på högstadiet, gymnasiet, vuxenutbildning, högskola eller yrkesutbildning. Du kan också göra ditt exjobb i någon av våra verksamheter.
Jobba som vikarie
Vi behöver både timvikarier, som kan hoppa in med kort varsel, och semestervikarier under semesterperioderna.