Till sidans huvudinnehåll

Utvecklas hos oss på utbildningsförvaltningen


Morgondagens chef är ett ledarskapsprogram i Göteborgs Stad. Så här berättar Anton, lärare på Hvitfeldtska gymnasiet, om hur det var att gå utbildningen och sedan prova på att vara chef.

”En fantastisk möjlighet”

Läraren Anton Ascher framför porten på Hvitfeldtska gymnasiet.

Anton Ascher, du är lärare i psykologi på Hvitfeldtska gymnasiet, du har just gått Göteborgs Stads ledarskapsprogram Morgondagens chef och nu leder du sommarskolan på Schillerska. Hur känns det?

— Det är en fantastisk möjlighet att få testa på att vara rektor och göra allt under så kort tid. Att starta, leda, avsluta och utvärdera en hel verksamhet. Själva sommarskolan, för eleverna, är bara två och en halv vecka, men det har ju varit jättemycket förberedelser. Bara att läsa 100 CV:n och göra 20 intervjuer på en vecka för att få personal till sommarskolan. Min tanke var att allt skulle vara klart när lärarna kom så att de bara skulle kunna fokusera på undervisningen och inte tyngas av andra frågor, men tyvärr blev det inte riktigt så. Jag hade inte insett allt som skulle göras och att det var så många involverade. Det har varit en väldigt intensiv tid, som att befinna sig i en torktumlare. I måndags känns som ett år sedan. Men ändå frågade jag min kollega: ”Är det så här roligt att vara rektor? Det hade jag aldrig trott”. 

 Vad lärde du dig på Morgondagens chef?

— Jag lärde mig jättemycket, men framför allt fick jag en ökad förståelse för chefskap och en förberedelse för att vara chef. Det är en omfattande kurs som utvecklar en både på ett personligt och på ett professionellt plan. Förutom en massa kunskap så får man arbeta med sina personliga ledaregenskaper och mycket är direkt applicerbart på mitt ledarskap i klassrummet. Det var jätteintressant att få skugga en chef i en helt annan verksamhet. De hade ett helt annat förhållningssätt där, vilket gjorde att jag samtidigt fick syn på oss i skolan och såg hur vi är. Jag insåg också att jag trivs bäst i skolan, men det var väldigt givande att få ta del av andras erfarenheter och bakgrunder.

Vad tycker du kännetecknar en bra chef?

— Man måste vara intresserad av människor och alltid tro att alla människor egentligen vill väl men att olika saker ibland kommer i vägen. Att man skapar en bra relation med tillit och ömsesidig respekt med sina medarbetare. Att man har målfokus men med prestigelöshet, dvs att hålla fast vid målet men inte nödvändigtvis vägen dit om exempelvis en medarbetare kommer med annan lösning. Då ska man vara öppen för att ändra åsikt.

Vad gör du om fem år?

— Jag vill fortsätta att bli utmanad och utvecklas. Om jag är chef eller inte spelar inte så stor roll, men jag kommer absolut att vara kvar i skolans värld. 

Kontakta utbildningsförvaltningen

Har du synpunkter eller frågor om att utvecklas hos utbildningsförvaltningen så kan du kontakta oss.

Telefon och e-post

Telefon
031-365 00 00 (Göteborgs Stads kontaktcenter)
Kontaktformulär

Ställ en fråga eller lämna en synpunkt.

Fyll i din e-postadress om du vill ha svar.
Ställ en fråga eller lämna en synpunkt. Beskriv ditt ärende så detaljerat som möjligt. Max 5000 tecken.
Göteborgs Stad behandlar dina personuppgifter i enlighet med bestämmelserna i dataskyddsförordningen, DSF. För mer information, se Så här behandlar kommunen dina personuppgifter.

Besöksadress

Skånegatan 20

[{ "type":"Feature", "geometry":{ "type":"Point", "coordinates":[11.986475341390886,57.7002327273884] }, "properties":{ "title":"Utbildningsförvaltningen", "content":"Skånegatan 20" } }]

Postadress

Box 5428
402 29 Göteborg

${loading}