Till sidans huvudinnehåll

Möt elevhälsopersonal


Här träffar du Mahbobeh som är skolsköterska på Lindholmens tekniska gymnasium och Lina som är kurator på Hvitfeldtska gymnasiet.
Mahbobeh ler mot kameran och håller upp ett schema.
Mahbobeh i sitt mottagningsrum på skolan. Foto: Bo Giss

Mahbobeh, skolsköterska på Lindholmens tekniska gymnasium

Vad gör du på ditt jobb?

- Jag är skolsköterska på Lindholmens tekniska gymnasium, för elever på Teknikprogrammet och Sjöfartsutbildningen. Göteborgs Stads skolhälsovård har ett basprogram som jag följer, men det är hur jag arbetar som är intressant och viktig för mig. Jag försöker ha ett elevcentrerat ar förhållningssätt och arbetar med öppen dörr för att vara tillgänglig för eleverna på deras villkor. Jag vill att de ska uppleva att jag är där för dem. Vi samarbetar inom elevhälsoteamet på skolan och de tvärprofessionella mötena vi har där hjälper mig i mitt arbete och ger mig en mera tydlig bild av eleverna.

När är du stolt över ditt jobb?

- Det är en lyx att få arbeta som skolsköterska och ha kontakt, kommunikation och relation med unga, underbara människor. Det gör mig stolt och jag känner mig tillfredsställd när och om jag lyckas vinna elevernas tillit. Det är fin feedback när eleverna vill komma tillbaka och använda mig som ett verktyg i deras stundtals stressande och krävande tillvaro.

Vilken utbildning har du?

- Jag är utbildad sjuksköterska, barnmorska och skolsköterska. Jag har arbetat som skolsköterska sedan 2001, först på grundskolan och sedan på gymnasiet. Dessförinnan arbetade jag som barnmorska.

Vilka utvecklingsmöjligheter har du?

- Som person utvecklas jag i kontakt och relation med mina elever. På utbildningsförvaltningen har vi en medicinskt ledningsansvarig och en skolöverläkare som ordnar fortbildningar, möten och träffar för oss skolsköterskor för att säkerställa både utveckling och kvalitet i vårt arbete. Det kan vara en ganska ensam roll att vara skolsköterska.

Vad vill du säga till någon som funderar på att söka jobb i Göteborgs Stad?

- Jag trivs mycket bra på Lindholmens tekniska gymnasium med underbara medarbetare och en bra, lyhörd och inkluderande ledning.


Lina sitter i en fåtölj och tittar in i kameran.
Lina i sitt mottagningsrum på skolan. Foto: Anton Fyhr

Lina, kurator på Hvitfeldtska gymnasiet

Vad gör du på ditt jobb?

— Jag är kurator på Hvitfeldtska gymnasiet och har ansvar för IB (International Baccalaureate), Ekonomiprogrammet, samt IMA (Individuellt alternativ). Mina arbetsdagar ägnar jag främst åt samtal med elever och möten med övriga elevhälsan. Men jag är även ute i klasser och har lektioner kring de främjande insatser vi satsar på (för närvarande mental hälsa och stresshantering) samt är delaktig i undervisning kring Sexualitet, samtycke och relationer, SSR.

Vad är det bästa med att jobba i Göteborgs Stad?

Dels känner jag en stor anställningstrygghet. Det känns tryggt att i osäkra tider veta att jag kan vara säker på att ha kvar mitt jobb inom staden. Dels ingår vi kuratorer inom utbildningsförvaltningen i en grupp med en samordnare, där vi har kontinuerliga professionsmöten. Vi får uppdateringar om nya rön och all information som berör oss, via vår samordnare, samt kostnadsfria utbildningar som är relevanta för oss. Man har ett bra nätverk med mycket professionalitet kring sig inom Göteborgs Stad, upplever jag.

När får du extra energi av ditt jobb?

Det är utan tvekan när jag har givande och spännande samtal med elever, där jag känner att jag kan ge dem det stöd de behöver. Jag får också energi av att vara ute i klasser och ha lektioner, när jag får fin feedback av dem i utvärderingarna efteråt. En riktig energiboost i utvärderingen efter mina lektioner jag hade förra våren i SSR (Sexualitet, samtycke, relationer) var till exempel denna elevs feedback: ”Jag tycker att lektionerna har varit jätteviktiga och även roliga. De har varit de nödvändigaste vi gjort i hela 2:an.”

När är du stolt över ditt jobb?

Det är när jag får återkoppling från elever eller deras vårdnadshavare med tacksamhet för det stöd jag givit dem eller deras barn. Jag blir även glad när kollegor bland pedagogerna och chefer uttrycker uppskattning för mina arbetsinsatser. När elever tar kontakt med mig själva och vill boka samtal för att en klasskompis till dem har varit på samtal hos mig och rekommenderat dem detsamma, känner jag mig också stolt.

Vilken utbildning har du?

— Jag har socionomexamen vid Göteborgs universitet och har även läst fristående kurser i Utvecklingspsykologi Barn- och ungdom 60 p, Tonårspsykologi 15 p, Sexologi 30 p, Socialt arbete 30 p, samt Familjeterapi steg 1 och 2 via GSI.

Berätta om din karriär.

— Jag visste redan från att jag började plugga på Universitetet att det var kurator jag ville bli. Jag gick själv på Samhällsprogrammet på Hvitfeldtska gymnasiet och vi hade då en kurator som var ute i vår klass vid några tillfällen. Jag hade aldrig haft kurator på mina skolor under grundskoleåren. När kuratorn kom till vår klass, så kände jag att det skulle jag passa som. Alla fristående kurser jag läst som komplement till Socionomutbildningen har varit med inriktning mot just barn och ungdomar, samt sexologin då som jag också varit intresserad av. Under Socionomutbildningen gjorde jag praktik inom Kungsbacka kommun, på Enheten för Stöd- och försörjning och där fick jag efter examen ett vikariat. Därefter jobbade jag som skolkurator i Kungsbacka kommun i sju år. Sen fortsatte jag till Göteborg och efter 13 år på en grundskola längtade jag efter att få komma till gymnasiet och möta lite äldre elever. Min nuvarande tjänst på Hvitfeldtska gymnasiet annonserades ut i december 2014. Jag sökte och fick jobbet och är således tillbaka på min gamla gymnasieskola, där jag först bestämde mig för att utbilda mig till socionom och kurator och nu är jag det. Cirkeln är sluten.

Vilka utvecklingsmöjligheter har du?

Jag känner att det är utvecklande och självförverkligande att arbeta med det jag gör, varje dag. Någon gång framöver skulle jag kunna tänka mig att arbeta mer med skolutveckling utifrån Elevhälsans uppdrag. Kanske inom utbildningsförvaltningen, Skolverket eller Skolinspektionen.

Vad vill du säga till någon som funderar på att söka jobb i Göteborgs Stad?

Jag skulle säga att jag själv är väldigt nöjd med att arbeta inom utbildningsförvaltningen och att Göteborgs Stad är en trygg arbetsgivare.


Kontakta utbildningsförvaltningen

Har du synpunkter eller frågor om att arbeta som elevhälsopersonal så kan du kontakta utbildningsförvaltningen.

Telefon och e-post

Telefon
031-365 00 00 (Göteborgs Stads kontaktcenter)
Kontaktformulär

Ställ en fråga eller lämna en synpunkt.

Fyll i din e-postadress om du vill ha svar.
Ställ en fråga eller lämna en synpunkt. Beskriv ditt ärende så detaljerat som möjligt. Max 5000 tecken.
Göteborgs Stad behandlar dina personuppgifter i enlighet med bestämmelserna i dataskyddsförordningen, DSF. För mer information, se Så här behandlar kommunen dina personuppgifter.

Besöksadress

Skånegatan 20

[{ "type":"Feature", "geometry":{ "type":"Point", "coordinates":[11.986475341390886,57.7002327273884] }, "properties":{ "title":"Utbildningsförvaltningen", "content":"Skånegatan 20" } }]

Postadress

Box 5428
402 29 Göteborg

${loading}