Till sidans huvudinnehåll
En glad man i gul reflexjacka står framför några lagerhyllor med bildäck.

Padid, miljöinspektör


Padid Talebpoor arbetar som miljöinspektör på avdelningen för miljötillsyn.

En man i gul signaljacka ler mot någon. I handen har han en skrivplatta. Han verkar befinna sig på någon sorts industri.

Förvaring av brandfarliga ämnen är en av de saker en miljöinspektör kan behöva kontrollera. Foto: Ulrik Fallström

Hej Padid! Vad gör du på miljöförvaltningen?

Jag jobbar här som miljöinspektör sedan 2019. Inom min avdelning, miljötillsyn, har vi inspektörer delat upp oss i kunskapsområden, eller branscher som vi kallar det. Jag har arbetat inom flera områden som skolmiljöer, fartyg, hygienverksamheter, fordon och köldmedia. 

Hur hamnade du på miljöförvaltningen?

– 2002 kom jag till Sverige från Iran, där jag är född och uppväxt. Jag var 29 år gammal och i bagaget hade jag en färsk masterexamen som agronom. Jag hann att jobba lite som det innan jag kom till Sverige. 

– När jag kom till Sverige fanns det dock inga sådana tjänster att söka, så jag satte mig på skolbänken igen och gick en ettårig påbyggnadskurs i miljö- och hälsoskydd på Göteborgs universitet. I kursen ingick praktik och jag fick en praktikplats på miljöförvaltningen i Mölndal. Efter ett par år fick jag en tjänst som miljöinspektör i här i Göteborg. 

Vad fick dig att välja att jobba med kommunal tillsyn?

– För att miljön och hälsan är en prioriterad fråga för mig. Vi måste ta hand om miljön både för oss själva och för kommande generationer – våra barn. Och i min roll som miljöinspektör kan jag hjälpa till med det varje dag.

Hur är det att jobba här?

– Göteborgs Stad och miljöförvaltningen är en bra arbetsgivare. Vi har bra förmåner som flextid och visst distansarbete till exempel. För mig som ensamstående trebarnspappa är det guld värt. Jag får livspusslet att gå ihop och det blir ingen stress.

– Mitt stora intresse är träning. Jag är triathlet och tränar varje dag för att må bra och springer eller cyklar gärna till och från jobbet. När jag är ute på tillsyn cyklar jag i stället för att ta bilen. Min personliga hälsa är väldigt viktig för mig.

En man och en kvinna står bredvid varandra i en verkstad. De pratar och skrattar.

Padid pratar med Pia på Göteborgs Stads Leasing AB i verkstaden på Ringön. Foto: Ulrik Fallström

Hur kan en vanlig dag se ut som inspektör?

Vissa dagar blir det många möten på kontoret när vi har avstämningar och planerar våra tillsynsbesök. Vi diskuterar mycket i grupper och hjälper varandra hela tiden. Det är en av de saker jag uppskattar mycket – alla proffsiga och kunniga kollegor.

– Andra dagar är jag ute på tillsyn hela dagen. Att träffa olika människor tycker jag är väldigt utvecklande och intressant. Och vissa dagar sitter man och skriver rapporter eller beslut. Det är en bra kombination av skrivbordsarbete och tillsyn på fält.

Hur är det att vara ute på tillsyn?

Man vet aldrig vad man kommer att mötas av på en tillsyn. Du måste vara beredd på många olika scenarier.

– Sedan är det skillnad på om du ska göra tillsyn på en stor eller liten verksamhet, såklart. En nystartad enmansfirma, en bilverkstad till exempel, är oftast inte lika van vid tillsyn och miljöinspektörer som en stor bilverkstadskedja med egna anställda miljöansvariga. Man får anpassa sin tillsyn helt enkelt så att det blir effektivt och respektfullt. Med åren lär man sig att bemöta olika sorters verksamhetsutövare i olika situationer. 

– Vi arbetar också med en särskild kommunikationsmetod, MI, och med hjälp av den blir det oftast väldigt konstruktiva möten med verksamhetsutövare.  

Vilken utbildning behövs för att bli miljöinspektör?

Det finns flera vägar att gå. Se på mig till exempel, som har läst till agronom. En del läser det treåriga miljö- och hälsoskyddsprogrammet. Sedan vet jag att vi har kemister, marinbiologer och allt möjligt på förvaltningen. Det viktiga är att utbildningen är relevant, men naturvetenskap är en viktig bas.

Vad är det som driver dig på jobbet?

Miljöarbetet! Och att få göra skillnad samtidigt som jag utvecklas i min yrkesroll och som person. Det är mötet med alla människor, kollegorna och alla verksamhetsutövare, som är så utvecklande.

– Det bästa med mitt arbete är variationen och att jag ständigt får utvecklas. Och när jag ser att mitt jobb verkligen gör skillnad.

Kontakta miljöförvaltningen

Har du frågor om att arbeta på miljöförvaltningen så är du välkommen att kontakta oss.

Telefon och e-post

Telefon
031-365 00 00 (Göteborgs Stads kontaktcenter)
Kontaktformulär

Ställ en fråga eller lämna en synpunkt.

Fyll i din e-postadress om du vill ha svar.
Ställ en fråga eller lämna en synpunkt. Beskriv ditt ärende så detaljerat som möjligt. Max 5000 tecken.
Göteborgs Stad behandlar dina personuppgifter i enlighet med bestämmelserna i dataskyddsförordningen, DSF. För mer information, se Så här behandlar kommunen dina personuppgifter.

Besöksadress

Gårdavägen 2

[{ "type":"Feature", "geometry":{ "type":"Point", "coordinates":[11.9909584919525,57.7045857860678] }, "properties":{ "title":"Miljöförvaltningen", "content":"Gårdavägen 2" } }]

Postadress

Box 7012
402 31 Göteborg

Öppettider

${loading}