Till sidans huvudinnehåll
En man i friluftskläder sitter på huk i naturen. Han lyfter på ett brunnslock och tittar mot kameran.

Alexander, miljöinspektör


Alexander Thorén, miljöinspektör på avdelningen för miljötillsyn.

En leende man i oömma kläder och långt rött flätat skägg lyfter på ett brunnslock samtidigt som han tittar mot kameran.

Koll på enskilda avlopp. Foto: Ulrik Fallström

Hej Alexander! Berätta vad du jobbar med!

– Jag jobbar med enskilda avlopp, fastighetsägarhetstillsyn, bostadsklagomål och även lite med smittskydd och saneringsintyg. Jag är miljöinspektör sedan 2019. Här på miljöförvaltningen i Göteborg har jag jobbat i ett och ett halvt år.

– Enskilda avlopp innefattar alla fastigheter som inte kan koppla in sig på det kommunala avloppsnätet. Det är tillsyn på dem som jag främst jobbar med om dagarna. Som handläggare för enskilda avlopp tar man emot ansökningar från fastighetsägare och kollar om det är en lämplig lösning de har valt. Om den möter de krav som ställs i miljöbalken skriver man ett tillstånd.

– Min främsta uppgift är att göra tillsyn på redan befintliga avlopp. Jag kollar om det ser bra ut. Ibland behöver något åtgärdas och ibland, om det inte ser bra ut, kan det bli tal om förbud.

– Det finns mängder av olika kreativa avloppslösningar idag! Det hade jag ingen koll på när jag började jobba med enskilda avlopp. Allt blir intressant om man sätter sig in i frågan ordentligt!

Hur hamnade du här på miljöförvaltningen?

– Jag är biolog i botten och läste en masterexamen i naturvårdsbiologi på Göteborgs universitet. Efter det sökte jag mig först av ren nyfikenhet till en annan kommun, Borås. Men det blev lite jobbigt att pendla. Nu har jag jobbat här på miljöförvaltningen i Göteborg i lite drygt ett och halvt år och tycker att det är väldigt givande och varierande.

Hur kan en vanlig dag som inspektör se ut ?

– Jag börjar alltid med att gå igenom mejlen, kanske ligger det någon redovisning där på ett beslut, eller så har man fått återkoppling från boende i ett klagomålsärende till exempel. Det kan bli en del kontorsarbete i form av beslutskrivning, granska rapporter eller telefonsamtal med fastighetsägare som har frågor. Men det varieras med dagar där man är ute på tillsyn.

– Vi diskuterar och fördelar nya ärenden varje morgon i min grupp. Ibland är jag ute på tillsyn en hel dag. Då får det administrativa göras dagen efter.

Samma man som på bilden ovanför kliver ur en bil. I ena handen har han ett anteckningsblock på en skrivplatta. Alexander ser fram emot de dagar han gör tillsyn. Foto: Ulrik Fallström

Hur bemöts du när du är ute på tillsyn?

– Det beror på situationen. Om det gäller avloppstillsynen kan vissa vara lite avståndstagande i början. Det finns en oro om att avloppet inte ser okej ut och kanske måste göras om, och det medför ju mer kostnader för fastighetsägaren.

– Men många gånger bemöts vi positivt, kanske framför allt när vi kommer ut på tillsyn hos boende som har klagat på något i sitt hem. De är ofta glada och tacksamma att vi kommer och inspekterar sådant som de har klagomål på. Det kan gälla dålig lukt, buller eller fuktskador till exempel. Vi kan ha ganska många bostadsklagomål emellanåt. Men vi handlägger bara sådant som ligger inom ramen för vår lagstiftning, miljöbalken.

– Oavsett om det gäller tillsyn på enskilt avlopp eller bostadsklagomål så handlar mycket om att bemöta människor där de befinner sig.  Bra kommunikation kan vända ett samtal från något negativt till positivt. Det är något som jag tycker är så intressant och givande i mitt jobb, och ju mer man övar desto bättre kompetens får man.

Vad behöver man ha för utbildning för att bli miljöinspektör?

– Många läser ett påbyggnadsår efter en naturvetenskaplig utbildning på universitetet. I påbyggnadsåret ingår miljörätt, som är en viktig del att ha koll på och kunna tillämpa i jobbet.

Vad är det som driver dig på jobbet?

– Mina kollegor! De grupperna som jag jobbar med är mycket kompetenta och jag bygger upp min egen kompetens genom att lära av andra. 

– Att göra ett viktigt miljöarbete driver mig också, och att kunna hjälpa människor att få en bra bostadsmiljö.

Vad är det allra bästa med ditt arbete?

– Jag ser fram emot dagarna när jag är på tillsyn. Det blir så konkret när jag kan se på plats vad jag sysslar med på kontoret. Och att få möta alla sorters olika människor – både boende och fastighetsägare. Det ger energi.

Vad skulle du vilja säga till någon som funderar på att jobba inom miljötillsyn?

– Du får en bra erfarenhet om du väljer att jobba som miljöinspektör. Det är så varierat och du får möjlighet att hela tiden utveckla din kompetens. Lagstiftningen, miljöbalken, har vi som bas och du ska förmedla vad lagen säger till människor på ett enkelt och trovärdigt sätt. Då är det viktigt att du tycker kommunikation är viktigt. Man lär sig otroligt mycket som miljöinspektör!

Kontakta miljöförvaltningen

Har du frågor om att arbeta på miljöförvaltningen så är du välkommen att kontakta oss.

Telefon och e-post

Telefon
031-365 00 00 (Göteborgs Stads kontaktcenter)
Kontaktformulär

Ställ en fråga eller lämna en synpunkt.

Fyll i din e-postadress om du vill ha svar.
Ställ en fråga eller lämna en synpunkt. Beskriv ditt ärende så detaljerat som möjligt. Max 5000 tecken.
Göteborgs Stad behandlar dina personuppgifter i enlighet med bestämmelserna i dataskyddsförordningen, DSF. För mer information, se Så här behandlar kommunen dina personuppgifter.

Besöksadress

Gårdavägen 2

[{ "type":"Feature", "geometry":{ "type":"Point", "coordinates":[11.9909584919525,57.7045857860678] }, "properties":{ "title":"Miljöförvaltningen", "content":"Gårdavägen 2" } }]

Postadress

Box 7012
402 31 Göteborg

Öppettider

${loading}