Till sidans huvudinnehåll

Upphandlare


Kim Lundqvist är en brädspelsfantast som hittat hem som upphandlare på  inköps- och upphandlingsförvaltningen. Hans tidsoptimism kan ibland vara en nackdel, men det gör också att han ger sig in på outforskade vägar.
Porträtt på person som står med en gata i bakgrunden.

Kim började sin tjänst på förvaltningen i maj 2018 med en vision om att utvecklas som upphandlare och att få möjlighet att arbeta med en större variation av upphandlingar. På sin tidigare arbetsplats jobbade man i team, men Kim längtade efter att ha ännu tätare samarbete med specialister i tvärfunktionella team. På Inköp och upphandling används interna projektgrupper, där man samarbetar mellan avdelningar, som en naturlig del av varje upphandling.

– Det blir en stark vi-känsla här tack vare de interna projektgrupperna. Vi arbetar tillsammans för att uppnå bästa möjliga effekt med ramavtalen. En miljöspecialist kan se till att vi får minsta möjliga miljöavtryck, en kommunikatör styr upp hur vi bäst talar med beställarna och en jurist säkerställer att vi använder lagarna till vår fördel, säger Kim.

Ständig utveckling och utvecklande

– Jag lär mig nya saker på jobbet varje dag. Jag är en ganska rastlös person så det är bra för mig att få så stor variation i mitt arbete. Ena stunden fokuserar jag på säkerhetstekniska system, nästa möbler, och nästa profilprodukter, säger Kim.

Inköps- och upphandlingsförvaltningen har i uppdrag att leda och driva utvecklingen av Göteborgs Stads inköpsverksamhet. Uppdraget innebär bland annat att upphandlarna ska tänka nytt och göra sitt bästa för att förbättra ramavtalen för varje avtalsperiod.

– Man får möjlighet att testa saker här. Och man får möjlighet att misslyckas. På det sättet får jag, och nog de flesta, möjlighet att utvecklas. Det viktigaste för mig är att jag får resurser i form av stöd från chef och projektgrupp. Tid är den kritiska aspekten, men där har vi ju min tidsoptimism. Det är en direkt negativ egenskap hos mig som projektledare men den kan i sammanhang där det gäller att tänka nytt göra att jag ger mig in i det okända, säger Kim.

Meningsfullheten i att göra skillnad

För Kim, liksom för många andra, är det viktigt att ha roligt på jobbet. Att ha bra kollegor och att den där familjära känslan på arbetsplatsen sätter guldkant på vardagen. Men minst lika viktigt är att det känns som att han kan göra skillnad med sitt jobb. Han arbetar just nu med en möbelupphandling och där kan han se att han kan påverka, i allt från miljöpåverkan, till arbetsrättsliga villkor till ekonomiska besparingar. Det kan också handla om att personer med funktionsnedsättningar får rätt förutsättningar eller att det inte finns farliga kemikalier i barnens miljö.

– Gör jag en upphandling som uppfyller sina mål kan det göra en enorm skillnad. Mitt jobb gör inte en person rikare utan gör att många personer i samhället kan få det bättre på många olika sätt. Det känns viktigt för mig. Jag kan inte se att jag kan få ett annat jobb där jag kan känna att jag gör så stor skillnad som jag gör här, säger Kim.

Kim kan själv se att hans nyfikenhet på människor och livet är en stor styrka i jobbet och han återkommer till det här med att göra saker tillsammans med andra.

– Min stora passion utanför jobbet är brädspel. Vi som spelar tillsammans förhåller oss då till ett antal regler, som vi analyserar och skapar strategier utifrån för att uppnå ett eller flera mål så effektivt som möjligt. Det är lite som att vara upphandlare, men då handlar om att tillgodose beställarnas behov och samtidigt uppfylla viktiga hållbarhetsmål. Och det får jag betalt för, säger Kim Lundqvist nöjt och ler.


Kontakta inköps- och upphandlingsförvaltningen

Telefon och e-post

Telefon
031-366 37 00
Kontaktformulär

Ställ en fråga eller lämna en synpunkt.

Fyll i din e-postadress om du vill ha svar.
Ställ en fråga eller lämna en synpunkt. Beskriv ditt ärende så detaljerat som möjligt. Max 5000 tecken.
Göteborgs Stad behandlar dina personuppgifter i enlighet med bestämmelserna i dataskyddsförordningen, DSF. För mer information, se Så här behandlar kommunen dina personuppgifter.

Besöksadress

Magasinsgatan 18A

[{ "type":"Feature", "geometry":{ "type":"Point", "coordinates":[11.962572714466754,57.70361009363404] }, "properties":{ "title":"Inköps- och upphandlingsförvaltningen", "content":"Magasinsgatan 18A" } }]

Postadress

Box 1111
405 23 Göteborg

${loading}