Till sidans huvudinnehåll

Personlig assistent


”Jag är stolt när jag känner att mitt stöd kan hjälpa personen att nå sina drömmar och att kunna leva som alla andra trots sin funktionsnedsättning”.  Tedros Tesfaldet jobbar som personlig assistent åt en person med autism och psykisk funktionsnedsättning.


Foto: Lars Printzén

Vad gör du på ditt jobb?

- Jag hjälper till med det stöd som personen behöver, till exempel grundläggande behov som hygien, matlagning, äta, klä på och av sig samt olika aktiviteter. Jag arbetar även med habilitering som innebär att stötta för att bevara och utveckla sina förmågor. Syftet är att ge personen med funktionsnedsättning bästa möjliga funktionsförmåga och förutsättningar för ett aktiv deltagande i samhället.

Vad är det bästa med att jobba inom din verksamhet?

- Det bästa med att jobba som personlig assistent är att jag hjälper människor som är i behov av stöd med sådant som de inte kan göra själva. Jag är jätteglad när jag ser att personen känner sig trygg och nöjd med den omsorg och det stöd som hen behöver. Det är skönt att känna att jag har kompetens för mitt jobb och att jag kan göra jobbet självständigt med glädje, respekt och stort engagemang.

När är du stolt över ditt jobb?

- Jag är stolt när jag känner att jag ger personen möjligheten att få leva som alla andra trots sin funktionsnedsättning. Att jag får vara med och bidra till att personen kan få sina drömmar uppfyllda. Som personlig assistent är jag hens förlängda armar och ben.

Vilka utvecklingsmöjligheter har du?

- Jag utbildade mig inom personlig assistans i en tvåårig utbildning i Göteborgs Stads regi, lärande på arbetsplatsen (LPA) och i skolan gick jag ettårig utbildning för undersjuksköterska. Det finns möjlighet att gå på olika utbildningar i Göteborgs Stad. Varje år går vi till exempel kurs i hjärt- och lungräddning och det finns även korta kurser i till exempel kommunikation, bemötande för personer med funktionshinder och förflyttningsteknik. Jag kompetensutvecklas därför löpande på min arbetsplats.

Vad vill du säga till någon som funderar på att söka jobb i Göteborgs Stad?

- Som personlig assistent är det bra om du är omtänksam, empatiskt, handlingskraftigt och har tålamod. Krav och önskemål kan se olika ut beroende på personens förutsättningar. Hos en del personer behöver man ingen speciell utbildning och hos andra kan det behövas. Det är ett jättespännande jobb som också är viktigt, att ge människor möjlighet att klara sig i livet och bidra till samhället.

När får du extra energi av ditt jobb?

- Jag får extra energi när jag motionerar och tränar. Alla medarbetare i Göteborgs Stad får friskvårdsbidrag som förmån, vilket är bra.

Kontakta förvaltningen för funktionsstöd

Har du frågor om hur det är att jobba som personlig assistent, välkommen att kontakta förvaltningen för funktionsstöd!

Telefon och e-post

Telefon
031-365 00 00 (Göteborgs Stads kontaktcenter)
Kontaktformulär

Ställ en fråga eller lämna en synpunkt.

Fyll i din e-postadress om du vill ha svar.
Ställ en fråga eller lämna en synpunkt. Beskriv ditt ärende så detaljerat som möjligt. Max 5000 tecken.
Göteborgs Stad behandlar dina personuppgifter i enlighet med bestämmelserna i dataskyddsförordningen, DSF. För mer information, se Så här behandlar kommunen dina personuppgifter.

Besöksadress

Selma Lagerlöfs Torg 2

[{ "type":"Feature", "geometry":{ "type":"Point", "coordinates":[11.98172126415167,57.74994072928122] }, "properties":{ "title":"Förvaltningen för funktionsstöd", "content":"Selma Lagerlöfs Torg 2" } }]

Postadress

Box 4053
422 04 Hisings Backa

${loading}