Till sidans huvudinnehåll

Framtidens vård och omsorg


Vi göteborgare blir allt äldre. Det innebär att behovet av vård och omsorg kommer att förändras. Därför hoppas vi att du vill vara med och skapa världens bästa stad för ett långt och värdigt liv. Vi är Göteborg!
Liten hund med stora lysande blå ögon.
I framtiden kanske du har en robothund programmerad för just dina behov. Hunden är en del i en kampanj för vård och omsorg som framtidsbransch. Foto: Gullers Grupp.

Du blir del av en framtidsbransch

10 000 medarbetare som får vardagen att fungera blir nu avgörande för att framtiden ska fungera. För att möta behovet från morgondagens levnadsglada äldre kommer vi så småningom behöva nya typer av kompetenser. Kanske allt från sällskapsdesigners och minnes-PT:s till matingenjörer. Men redan idag behöver vi allt från skickliga sjuksköterskor till empatiska enhetschefer. För det är med innovationslust, empati och människokännedom vi håller våra trygga armar runt Göteborg. Välkommen till oss och en framtidsbransch!

Därför går jag till jobbet - möt medarbetare inom vård och omsorg

Möjliggör sällskap nu och i framtiden

Framtidsyrket sällskapsdesigner ligger närmare verkligheten än man kanske först kan tro. Redan idag arbetar flera olika professioner med sociala och fysiska aktiviteter, för och med seniorer.

David Altsäter och Elin Ljungqvist jobbar som verksamhetsutvecklare med frågor som rör hälsofrämjande insatser.

– Vi arbetar ständigt med att utveckla aktiviteter på mötesplatser som stimulerar både hjärta och hjärna, vilket är viktigt för ett gott och hälsosamt åldrande. Vi testar nytt, till exempel har gåfotboll blivit väldigt populärt och våra nyaste aktiviteter är äldre-rave och tantparkour, berättar David.

Gåfotboll sprider glädje och gemenskap (vartgoteborg.se)

Kalendarium

På våra mötesplatser för seniorer har de möjlighet att umgås med andra och delta i aktiviteter. Allt utifrån sina önskemål och förutsättningar. De kan ta del av allt från föreläsningar och musikunderhållning till aktivitetsgrupper och andra sociala sammanhang, tillägger Elin.

Hitta mötesplatser för seniorer

Var med och utforma morgondagens mat

Mat är glädje! Mat är livskvalité! Vårt jobb är att se till att måltiderna blir en höjdpunkt på dagen inom äldreomsorgen, berättar Sara Karlsson som arbetar som enhetschef inom måltid.

Idag jobbar många medarbetare med att anpassa måltiderna efter personens behov. Allt från konsistens till smakupplevelse.

Att arbeta med fina råvaror, laga mat från grunden och kunna skapa nya rätter är en stor del av det. Men när förmågan att känna smak eller kunna äta alla konsistenser blir ett problem så måste vi vara nytänkande. Vi behöver kunna göra om klassiska maträtter så att de passar alla individer, oavsett behov. Hos oss finns möjligheten att få laga mat på riktigt, du får vara kreativ och medverka till att göra måltiderna till glädje för alla de vi är till för, säger Sara.

Mat i äldreomsorgen

Stötta så att kropp och knopp håller länge

Både hjärta och hjärna behöver träning och aktivitet. Hos oss arbetar allt från fysioterapeuter till aktivitetssamordnare för att bidra till att vi är bra rustade inför utmaningarna som vi möter — även upp i åren.

Towa Omnéus jobbar som fysioterapeut och har nyligen avslutat sin magisterutbildning i kognitiva sjukdomar.

Fysioterapeuten har fördjupad kunskap om hur hjärnans sjukdomar påverkar den fysiska förmågan. Vi behandlar, motiverar och leder arbetet generellt och specifikt med att personen ska återfå, bibehålla eller öka sin fysiska förmåga trots sin sjukdom, berättar Towa. Alla människor har rätt att röra på sig och all rörelse räknas även för personer med demenssjukdom.

Nya digitala tjänster

Digitalisering och automation nämns ofta som receptet för att erbjuda en god vård och omsorg när det blir konkurrens om arbetskraften samtidigt som fler göteborgare blir äldre.

Digitalisering är en metod för verksamhetsutveckling och handlar om att göra saker på nya sätt genom att ta stöd av digital teknik och digitala verktyg, säger Joakim Regnstrand, IT- och digitaliseringschef på äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen. Senare i höst kommer äldre personer i södra skärgården att testa läkemedelsautomater som påminner när det är dags att ta sin medicin och om medicin inte hämtas ut går det en signal till larm-mottagaren. Digital tillsyn via sensorer för att upptäcka fallskador och då snabbt kunna ge hjälp är något vi framöver kommer att erbjuda. Det liksom GPS-larm för att tryggt kunna röra sig ute och kunna bli hittad om man kommer vilse.

Bli bättre på att använda ny teknik

Relaterad information

Jobba i Göteborgs Stad

Jobba i vård och omsorg

Jobba i Göteborgs Stad

Lediga jobb i vård och omsorg

Två personer sitter mittemot varandra och pratar.
Jobba i Göteborgs Stad

Därför går jag till jobbet – möt medarbetare inom vård och omsorg

Att jobba i äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen är både varierande och roligt. Oavsett vilken yrkesroll du känner dig hemma i kommer du omfamnas av en varm och utvecklande miljö. Vi är Göteborg. Välkommen!

Kontakta oss

Har du synpunkter eller frågor om att jobba i äldre samt vård- och omsorgsförvaltning så kan du höra av dig till Kontaktcenter.

Telefon och e-post

Telefon
031-365 00 00 (Göteborgs Stads kontaktcenter)
Kontaktformulär

Ställ en fråga eller lämna en synpunkt.

Fyll i din e-postadress om du vill ha svar.
Ställ en fråga eller lämna en synpunkt. Beskriv ditt ärende så detaljerat som möjligt. Max 5000 tecken.
Göteborgs Stad behandlar dina personuppgifter i enlighet med bestämmelserna i dataskyddsförordningen, DSF. För mer information, se Så här behandlar kommunen dina personuppgifter.

Postadress

Göteborgs Stad
404 82 Göteborg

Öppettider

${loading}