Våra förhållningssätt
Våra förhållningssätt
Göteborgs Stads förhållningssätt är en överenskommelse mellan alla oss som arbetar i Göteborgs Stad och ett löfte till alla boende, besökare och näringsliv. Förhållningssätten är en del av Göteborgs Stads medarbetar- och arbetsmiljöpolicy och bygger på demokratins värdegrund, FN:s Allmänna förklaring om mänskliga rättigheter och Europakonventionen.
Förhållningssätten vägleder oss i våra uppdrag och hur vi agerar mot varandra, boende, besökare och näringsliv. Att stärka organisationskulturen syftar i grunden till att stärka kvalitet och resultat i verksamheten.
Hur vi agerar kan på ett ögonblick bygga eller rasera förtroende. De vi är till för ser oss som en organisation. Förutom att uppträda korrekt ska vi agera enhetligt oavsett vilka uppdrag vi utför. Det här är våra fyra förhållningssätt:
Vi vet vårt uppdrag och vem vi är till för
Vi har ett demokratiskt samhällsuppdrag reglerat i lag. Vi sätter målgruppens behov och rättigheter i centrum. Likställighetsprincipen ska gälla oavsett målgruppens bakgrund eller i vilken del av staden de bor.
Vi bryr oss
Vi sätter oss in i målgruppens livssituation, engagerar oss i vårt uppdrag. Vi är aktiva och tar ansvar för det vi gör. Vi informerar internt och framförallt externt till målgruppen.
Vi arbetar tillsammans
Människan har sammansatta behov och rättigheter vilket kräver helhetssyn men också att vi samarbetar med andra aktörer för att på bästa sätt svara mot målgruppens alla behov och rättigheter. Det ska också vara självklart att dem vi är till för är med, påverkar och medskapar.
Vi tänker nytt
Samhället och människorna förändras. Våra etablerade lösningar räcker inte alltid till. Därför är utveckling en ständig närvarande fråga i verksamheten. Vi ska hitta nya lösningar inom ramen för de resurser och de uppdrag vi har. Nytänkande och innovation kräver öppenhet och utrymme för olikheter.
Jämställdhet, jämlikhet och mångfald
Alla verksamheter och arbetsplatser i Göteborgs Stad ska präglas av jämställdhet, jämlikhet och mångfald. För oss handlar det om att vi som jobbar i staden ska spegla dem vi jobbar för, alltså våra invånare.
Vi värnar mänskliga rättigheter
Arbetet i staden handlar främst om att tillgodose mänskliga rättigheter i alla våra verksamheter.
Du som invånare eller medarbetare ska bli värdigt bemött oavsett kön, ålder, etnisk tillhörighet, trosuppfattning, sexuell läggning, funktionalitet, könsidentitet eller uttryck.
Göteborgs Stad ska också arbeta aktivt mot alla former av diskriminering och allt som leder till att människor och grupper särbehandlas negativt. Vi vill vara en förebild och föregångare i mänskliga rättigheter och i jämställdhet.
Vi mäter jämställdhet
Göteborgs Stad mäter jämställdhet på jobbet sedan år 2010. Mätverktyget vi använder ger oss möjlighet att jämföra oss med och lära av andra.
Några viktiga nyckeltal vi mäter är
• hur könsfördelningen ser ut i olika yrkesgrupper
• hur stor andel av Göteborgs Stads högre chefer är kvinnor
• hur många föräldradagar männen har tagit ut.
Vi följer upp varje nyckeltal så att vi kan förbättra jämställdheten, steg för steg.
Kontakta Göteborgs Stad
Öppettider
Telefon och e-post
- Telefon
- 031-365 00 00 (Göteborgs Stads kontaktcenter)
- E-post
- goteborg@goteborg.se
- Kontaktformulär
Postadress
Göteborgs Stad
404 82 Göteborg
Relaterat
Lediga jobb
Vi söker nya kollegor varje dag. Hos oss kan du jobba som allt från lärare till landskapsarkitekt. Hitta ditt nya jobb hos oss!
Våra yrkesområden
I Göteborgs Stad finns över 100 yrken och runt 1000 befattningar. Läs mer om våra yrkesområden.
Möt medarbetare
Se filmer och läs korta intervjuer med några av våra nästan 60 000 medarbetare. Vi är Göteborg.