Till sidans huvudinnehåll

Möt en bibliotekarie

Marcus Ljungström skapar intresse för läsande på Världslitteraturhuset.
Man med bok i handen
"Jag är mest stolt över mitt jobb när jag känner att jag gör skillnad, som när någon som inte tänkt låna en bok faktiskt gör det." Foto: Lo Birgersson

Vad gör du i ditt jobb?

Jag jobbar med litteratur och att få människor i samhället att öka och bredda sin läsning. På biblioteken hjälper vi människor att hitta rätt, både på vårt bibliotek och andra platser där det finns kunskap och litteratur. Det kan till exempel vara att hänvisa till skolbibliotek. Jag behöver ha koll på litteratur både inom Göteborg, Sverige och övriga världen. Det handlar mycket om att ge en god service.

Det som är speciellt med Världslitteraturhuset är att vi har fokus mot läskultur från hela världen. Vi är extra inkluderande och lyfter fram litteratur som kanske inte lyfts fram på samma sätt hos andra bibliotek. Just vårt bibliotek är också spännande för att det ligger i Gamlestan som en knutpunkt och binder ihop olika stadsdelar. Här samlas människor i alla åldrar, från olika stadsdelar och med olika behov, så jag vet aldrig vem jag kommer möta härnäst. Det gör jobbet spännande.

Vad fick dig att söka jobbet?

Jag vill jobba med något som är meningsfullt och gör skillnad. Tidigare har jag jobbat inom andra delar av kultursektorn och efter ett tag kände jag att jag ville jobba nischat mot litteratur. Det är så viktigt med läsande för att få ett bra ordförråd, ha möjlighet att lära sig andra språk och kunna ta till sig information. Allt startar med läsningen. Så jag bestämde mig för att ta en master i bibliotek- och litteraturvetenskap och på den vägen är det.

När är du stolt över ditt jobb?

Jag är mest stolt över mitt jobb när jag känner att jag gör skillnad, som när någon som inte tänkt låna en bok faktiskt gör det. Det kan till exempel vara att en 14-åring kille som bara är på biblioteket för att hänga med kompisar sedan lånar hem en manga-bok efter att vi pratat med varandra. Då blir jag jätteglad.

Jag är också stolt när vi skapar möjlighet till möten mellan människor. Vi har haft författarsamtal när ungdomar från förorten och damer från Härlanda har mötts i samtalet med författaren, där berättelsen engagerat och förenat dem. Sådant känns.

Vad har du för utvecklingsmöjligheter?

Yrket bibliotekarie är bredare än vad många tror och det finns flera möjligheter att byta inriktning. Till exempel finns det många olika målgrupper, allt från bebisar till ungdomar och upp till vuxen ålder. Jag skulle kunna söka mig till andra stadsdelar och på så sätt få andra språkliga utmaningar till exempel. Det finns också möjlighet att bli enhetschef eller liknande.

Vad vill du säga till någon som funderar på att söka jobb i Göteborgs Stad?

Jag rekommenderar det av flera anledningar. Det finns det bra utvecklingsmöjligheter och är en ingång till en bred arbetsmarknad. Det är också en trygg arbetsgivare och jag tycker balansen mellan jobb och fritid är bra. 


Kontakta Göteborgs Stad

Har du synpunkter eller frågor så kan du kontakta Göteborgs Stads kontaktcenter.

Öppettider

Telefon och e-post

Telefon
031-365 00 00 (Göteborgs Stads kontaktcenter)
Kontaktformulär

Ställ en fråga eller lämna en synpunkt.

Fyll i din e-postadress om du vill ha svar.
Ställ en fråga eller lämna en synpunkt. Beskriv ditt ärende så detaljerat som möjligt. Max 5000 tecken.
Göteborgs Stad behandlar dina personuppgifter i enlighet med bestämmelserna i dataskyddsförordningen, DSF. För mer information, se Så här behandlar kommunen dina personuppgifter.

Postadress

Göteborgs Stad
404 82 Göteborg

${loading}