Till sidans huvudinnehåll

Uppsökande ungdomsbehandlare unga i riskzon för kriminalitet

Arbetsbeskrivning

Vi utvecklar vårt förebyggande arbete mot kriminalitet och utökar nu UngSydväst med ett team riktat till unga 13-25 år i riskzon för kriminalitet.
Resursenheten Unga har beviljats projektmedel från Europeiska Socialfonden för att utveckla ett tidigt förebyggande uppsökande arbetssätt för att fånga upp, motivera och ge stöd till målgruppen unga 13-25 år, där de riskerar, eller utvecklat en kriminell livsstil. Tjänsterna som uppsökare är ny (se beskrivning nedan) och en viktig del i uppdraget kommer vara att utveckla rollen, för att hjälpa så många som möjligt att förebygga eller bryta med en kriminell livsstil. Det centrala innehållet i tjänsten är att etablera kontakt med unga och motivera till förändring, samverkan, omvärldsbevakning och metodutveckling.

Arbetsbeskrivning
Som uppsökare möter du unga i deras miljö och område. Syftet är att hjälpa dem att komma i sysselsättning, studier, söka boende, skydd och lotsa dem genom processen. Du kommer arbeta för att de unga som du möter motiveras och ges stöd till dem som riskerar att rekryteras, exploateras i den gängkriminella miljön såväl som unga som redan befinner sig i ett kriminellt sammanhang. Målsättning är att unga ska uppleva minskat utanförskap och motiveras till ett förändrat riskbeteende.

Samverkan kommer vara en röd tråd genom uppdraget, du kommer samverka internt inom socialförvaltningen Sydväst och externt med andra förvaltningar i kommunen samt med polis, kriminalvård och frivård.

Arbetet innehåller tidiga förebyggande insatser med motiverande samtal och coachning av unga som identifierats genom SSPF, SIG och KAA, men även biståndsuppdrag för unga som är aktuella hos socialtjänsten. Samverkan med skola, fritid, myndigheter och andra aktörer i lokalområdet såsom föreningsliv är en central del av arbetet. Som uppsökare behöver du vara kreativ, flexibel och kunna möta ungdomarna på deras egna arenor. En betydande del av arbetstiden är förlagt ute i området.

Uppsökarteamet UngSydväst är organisatoriskt placerad inom avdelningen Barn och Unga och en del av Resursenheten Unga. På enheten finns SSPF- och SIG koordinatorer, ungdoms- och familjebehandlare, KAA och ungdomssekreterare.
Som medarbetare deltar du på APT, team- och metodmöten, i förekommande utvecklingsarbete och utbildningar. I det dagliga arbetet ingår uppföljning, rapportering och dokumentation.

Kvalifikationer

Du som söker ska ha en högskoleexamen som socionom, beteendevetare, socialpedagog eller har annan högskoleutbildning som arbetsgivaren bedömer likvärdig. Vi ser med fördel att du har engagemang och flerårig erfarenhet av arbete med målgruppen. Det är ytterst viktigt att du har lätt för att skapa kontakt med unga. Du ska vara en trygg, stabil och vuxen förebild. Det är avgörande att du har lätt för att samarbeta, att du är flexibel och vågar prova nytt. Vi ser att du har hög grad av personlig mognad och att du är förtroendegivande och respektfull i dina relationer. Vi ser gärna att du har kunskap om arbetet inom till exempel SSPF, SIG samt gärna tidigare erfarenhet av arbete inom socialtjänsten eller liknande.

Om du har utbildning och/eller praktisk erfarenhet i påverkansprogram samt metoder och behandlingsinterventioner med ett lösningsorienterat förhållningssätt, gärna med fokus på målgruppen ungdomar, är det meriterande. Kunskap om förändringsorienterade arbetsmetoder riktat mot målgruppen, KSL, RePulse, FIT eller liknande är vidare positivt.


Meriterande om du har kunskap och erfarenhet av arbete med unga i riskzon för kriminalitet eller som är i behov av att bryta en kriminell livsstil.

Då teamets uppsökare kommer ha olika spetsinriktning ser vi gärna att du har kunskap och intresse inom något av dessa områden:

• Avhopp (operativ SIG)
• Psykosocial hälsa och tjejer i den gängkriminella miljön
• UVAS (unga som varken arbetar eller studerar) - stöd till skola, arbete och meningsfull fritid

Språkkunskaper i andra språk än svenska är meriterande.

B-körkort är ett krav för tjänsten.

Välkommen med din ansökan!

Övrig information

I din ansökan önskar vi att du anger vilken inriktning du är mest intresserad av.

I samband med eventuell anställning kan vi komma att be dig som sökande att lämna ett utdrag ur polisens belastningsregister.
Urval och intervjuer kan ske löpande under ansökningstiden.

Tjänsten kan vid behov komma att innehålla viss kvälls- och helgtjänstgöring.

Om Socialförvaltningen Sydväst

Socialförvaltningen Sydväst är en av fyra socialförvaltningar i Göteborgs Stad med runt 900 medarbetare. I stadsområdet Sydväst bor cirka 120 000 invånare och området stäcker sig från Billdal till Högsbohöjd och till södra skärgården. Förvaltningens uppdrag är att barn, unga och vuxna ska kunna leva ett tryggt och självständigt liv och att barn och unga har en rik fritid. Förvaltningen jobbar också för att stötta personer i hemlöshet till ett varaktigt boende. Genom samverkan med civilsamhälle, lokalt näringsliv och andra aktörer ska vi öka folkhälsan och tryggheten i området.

I socialförvaltningen Sydväst vill vi ta tillvara på engagemanget hos alla medarbetare. Hos oss kan du påverka både ditt eget jobb och andras liv.

Ansökningsinformation

Sista ansökningsdatum
2024-08-16
Referensnummer
C201730

Anställningsvillkor

Omfattning
Heltid
Antal tjänster
3
Anställningsform
Tillsvidareanställning
Tillträde
Enligt överenskommelse

Kontaktpersoner

Ulrika Ivarsson
Enhetschef
Telefon: 031-366 42 10
E-post: ulrika.ivarsson@socialsydvast.goteborg.se

Fackliga företrädare

Hubert Larsson
Vision
Telefon: 031-367 93 03
E-post: hubert.larsson@fv.vision.se
Anette Eriksson
Akademikerförbundet SSR
Mobil: 0790-985989
E-post: anette.eriksson@socialsydvast.goteborg.se

Tipsa en vän

Dela annonsen

${loading}