Till sidans huvudinnehåll
Rosa illustration av en vy över Rosenlund och Kungshöjd.

Mobilitet i Rosenlund och Kungshöjd

Rosenlund och Kungshöjd ska bli mer grönt, tryggt och hållbart. Vi vill göra det enkelt att resa hållbart och skapa mer utrymme för att vistas och umgås i området. Därför anordnar vi flera åtgärder och aktiviteter för att utveckla området åt boende, besökare och pendlare.

Vad?

Välkommen till Rosenlund & Kungshöjd. Här väntar en unik mix av historisk charm, spännande smaker, mysiga smultronställen och kul shopping. För att du enklare ska hitta till alla upplevelser, så har vi märkt ut det vi kallar för Kungshöjdpunkter lite varstans i området. 

År 2035 kommer Göteborg att ha växt med cirka en tredjedel. Det betyder att 150 000 nya invånare ska få möjlighet att ta sig till och från arbete, fritid och nöjen. Därför bygger vi nya bostäder, arbetsplatser, parker och infrastruktur för att välkomna de nya göteborgarna. Samtidigt ska Göteborgs Stad minska sina utsläpp av växthusgaser, förbättra trafikmiljön för fotgängare och cyklister samt skapa en grönare stad. Rosenlund och Kungshöjd är inget undantag och förbereds även det inför framtiden. För att förenkla vardagsresandet när området nu utvecklas så har vi samlat olika åtgärder, aktiviteter och tips till boende, besökare och pendlare. 

Det ska vara enkelt att resa hållbart

Vi behöver alla färdas mer hållbart om Göteborg Stad ska bli en klimatneutral stad 2030. Hållbara färdsätt som att promenera, cykla, åka kollektivt eller dela en bil tar mindre plats i staden vilket skapar mer plats till sådant vi gemensamt kan njuta av som parker, uteserveringar och trivsamma stadsmiljöer.

Nu blir Kungsgatan trevligare och grönare

På Kungsgatan har vi lett om trafiken för att göra mer plats för cyklister och fotgängare.

Vi gör även plats för mer socialt umgänge på Kungsgatan. Därför har vi ersatt ett antal parkeringsplatser med träd från Göteborgs jubileumsfirande. Allt för att skapa en bättre stadsmiljö. Merparten av träden är plantskoleträd och kommer, när de växt till sig, att planteras ut runt om i Göteborg.

Vi har även rustat upp entrén till Kruthuset i Carolus Rex där vi bland annat byggt en trappa och ordnat sittplatser.

Nya sätt att resa

Under 2023 fick de som bor i området möjlighet att testa på att färdas mellan jobb, hem och aktiviteter med olika klimatsmarta transportsätt. Det fanns möjlighet att ansöka om att kostnadsfritt få låna en elcykel, få en värdecheck för kollektivtrafiken eller prova Styr & Ställ under ett år. Totalt valde 180 personer att prova på erbjudandet och de var mycket positiva till initiativet. Kul tycker vi!

Pågående arbeten

  • Vi arbetar för att förhöja de historiska och kulturella värderna i Rosenlund & Kungshöjd. Det kommer ske genom att vi utreder hur historiska platser som Karlsporten och försvarsverken som omgärdar Kungshöjd kan bli mer synliga och tillgängliga för alla göteborgare och besökare. 
  • Vi fortsätter att utveckla Kungsgatan under sommarsäsongen 2024. Sommargatan kommer på plats i april. 

Var?

Vi kommer arbeta framförallt i området  Rosenlund och Kungshöjd men även underlätta resandet till och från västra innerstaden. 

Varför?

Göteborgs Stad satsar på Rosenlund och Kungshöjd som är ett område omgärdat av pågående stadsutvecklingsprojekt och vi ser ett behov av att säkerställa tillgängligheten till området. 

När?

Arbetet kommer fortsätta till 2028. Aktiviteter och åtgärder planeras och utförs löpande. 

Vem?

Göteborgs Stad ansvarar för de olika planerade åtgärderna och att de utförs.

Rosa illustration av en vy över Rosenlund och Kungshöjd.

Kontakta

Telefon och e-post

Telefon
031-365 00 00 (Göteborgs Stads kontaktcenter)
Kontaktformulär

Ställ en fråga eller lämna en synpunkt.

Fyll i din e-postadress om du vill ha svar.
Ställ en fråga eller lämna en synpunkt. Beskriv ditt ärende så detaljerat som möjligt. Max 5000 tecken.
Göteborgs Stad behandlar dina personuppgifter i enlighet med bestämmelserna i dataskyddsförordningen, DSF. För mer information, se Så här behandlar kommunen dina personuppgifter.

Besöksadress

Köpmansgatan 20

[{ "type":"Feature", "geometry":{ "type":"Point", "coordinates":[11.964822849479264,57.70713611691514] }, "properties":{ "title":"Stadsmiljöförvaltningen", "content":"Köpmansgatan 20" } }]

Postadress

Box 2403
403 16 Göteborg

${loading}