Elektrifiering
Vad?
Trafikens elektrifiering är en global trend som fokuserar på att minska klimatutsläpp genom att ersätta fordon som drivs med fossila bränslen med eldrivna alternativ. Elektrifieringen omfattar mer eller mindre alla trafikslag, inklusive kollektivtrafik, arbetsmaskiner och tunga fordon.
Varför?
Syftet med att elektrifiera trafiken är att minska koldioxidutsläppen och därmed bidra till att bromsa klimatförändringarna. Göteborgs Stad har som mål att minska klimatutsläppen med 90 procent till 2030 och där är elektrifieringen en viktig del.
Hur?
Göteborgs Stad har testat elbussar i kollektivtrafiken, vilket har visat sig funka mycket bra i stadstrafik. Detta har lett till att Västtrafik nu upphandlar all stadsbusstrafik i Göteborg med elektriska bussar. Tester har också gjorts med elektriska arbetsmaskiner och tunga fordon, som också har visat sig fungera väl, även om de fortfarande är något dyrare.
Göteborg Stad är en stor upphandlare av fordon, transporter och entreprenader och kan driva på utvecklingen genom att ställa höga elektrifieringskrav i sina upphandlingar. Arbetet omfattar många upphandlingar inom olika transportområden, med målet att omställningen ska ske långsiktigt och kostnadseffektivt. Vi fokuserar på de områden där vi har bäst ekonomiska förutsättningar att ställa krav.
För att Göteborgs Stads klimatmål ska nås måste hela trafiksystemet elektrifieras så fort som möjligt. För att fler ska kunna skaffa elfordon krävs det att det finns möjlighet att ladda dessa. Göteborgs Stad bevakar därför utbyggnaden av laddinfrastruktur i Göteborg och den påverkan det får på elnätet. Vi bygger och driver laddinfrastruktur för våra egna fordon och parkeringsplatser men konkurrerar inte med näringslivet kring övrig laddinfrastruktur. Vi är restriktiva med laddning på gata och förespråkar istället nattladdning på exempelvis Parkeringsbolagets anläggningar.
Vem?
Göteborgs Stad samverkar med grannkommuner, regionen, nationella institutioner och EU-institutioner för att omställningen ska harmoniseras och effektiviserats. Ett viktigt partnerskap är ElectriCity, som är ett samarbete mellan industri, offentlig sektor och akademi kring forskning- och demonstrationsprojekt där huvudparterna är AB Volvo, Västra Götalandsregionen med Västtrafik, Lindholmen Science Park samt Chalmers Tekniska Högskola.
Elektrifieringsarbeten och projekt
Göteborgs Stad deltar i flera projekt inom elektrifiering. Här listas några av dem.
ElectriCity
Göteborgs Stad är med och utvecklar morgondagens elektrifierade transporter för en hållbar och attraktiv stad. Inom ElectriCity utvecklas, testas, demonstreras och utvärderas lösningar som kan bidra till hållbara och elektrifierade resor och transporter. Göteborgs Stad deltar i plattformen tillsammans med bolag, forskningsinstitut och näringsliv.
ELBA
Göteborgs Stads byggande förvaltningar och bolag samverkar kring hur elektrifieringen av bygg- och anläggningssektorn ska gå till. Samverkan är avgörande, både lokalt och med andra kommuner, regioner och på nationell nivå, för att successivt öka elektrifieringsgraden. Långsiktighet och förutsägbarhet är viktiga faktorer för att branschen ska kunna ställa om.
DREEMER
Med fler elfordon i Göteborg och en pågående elektrifiering inom alla fordonssegment behöver vi förstå hur detta påverkar staden. Projektet ska besvara frågor som: Hur kan vi följa och stödja utvecklingen? Vilka regleringar och styrmedel behövs? Hur påverkas elnätet och elförsörjningen av storskalig elektrifiering, och hur kan en elektrifierad fordonsflotta stödja elnätet? Hur förändras utsläpp av kväveföreningar, partiklar och buller när fler fordon blir elektriska? Denna kunskap är viktig för att Göteborg ska nå sina miljö- och klimatmål.
Avslutade projekt
Här listas några av de nyligen avslutade projekten inom elektrifiering.
Elbuss-arenorna 55 och EL16
Göteborgs Stad testade tidigt elbussar i kollektivtrafiken. Testerna gjordes med både vanliga stadsbussar på linje 55 och högkapacitetsbussar på linje EL16. Resultaten var positiva, vilket ledde till att Västtrafik kunde upphandla elektriska stadsbussar. Både passagerare, chaufförer och omkringboende uppskattade elbussarnas tysthet och vibrationsfrihet. Chaufförerna kände sig mycket piggare efter en dag i en elektrisk buss jämfört med en dieseldriven buss. Under testerna prövades även innovativa lösningar som inomhushållplatser, tysta busskurer, tidtabeller på elektriskt papper och mobiltelefonladdning ombord. Idag är mobiltelefonladdning standard och en inomhushållplats finns mellan Liseberg och World of Volvo.
Rapporter med linje 55 och EL16
DenCity
Genom Renova testades en elektrisk sopbil i centrala Göteborg. Resultaten visade på hög nöjdhet bland personal och omkringboende och hög tillförlitlighet för fordonet. Fordonet är tyst och vibrationsfritt och personalen kan tala med varandra under arbetet i stället för att använda handsignaler. Utvecklingen av tunga elfordon långsammare än för elbussar och det finns fortfarande utmaningar kring ekonomi och hur arbetsdagen kan planeras. Göteborgs Stad upphandlar dock allt fler eldrivna tunga fordon för avfallsinsamling. Ett tidigt test av en elektrisk distributionsbil visade också positiva resultat. Tack vare en relativt kort daglig körsträcka i Göteborg är driften enkel och idag används många sådana bilar i staden.
BSR Electric
Detta var ett EU-projekt där Göteborgs Stad var med som en föregångare. Projektet var viktigt för att tidigt samverka kring elektrifieringsfrågor på en europeisk nivå. EU har nu beslutat om omfattande åtgärder för att nå klimatmålen där lagstiftningspaketet Fit For 55 visar vägen. Målet med Fit for 55 är en nettominskning av växthusgasutsläppen från transporter inom EU med minst 55 procent till 2030.
Electric Worksite
Under 2019 testades elektriska arbetsmaskiner med utmärkta resultat. De var tysta och vibrationsfria, precis som elfordon. Mindre maskiner kräver mindre elanslutningar och kan redan nu användas på entreprenader utan stora förändringar i arbetsplaneringen. Större maskiner är på gång, men de kommer att kräva mer planering för laddning, särskilt på större byggsajter. Elanslutningen till en byggsajt blir avgörande för hur mycket den kan elektrifieras.
Electra
Testerna av elektriska arbetsmaskiner visade att även transporterna till och från byggarbetsplatser behöver elektrifieras. I projektet undersöktes vad som krävs för att elektrifiera av bygg- och anläggningstransporter, som står för en betydande del av koldioxidutsläppen i en växande stad. Lastbilarna som krävs finns på marknaden, men de är ofta bland de tyngsta fordonen som rullar i staden och elektrifieringen av dem blir därför utmanande. En stor utmaning är komplexiteten i antalet aktörer och den låga digitaliseringsgraden för branschen.
Kontakta
Har du synpunkter eller frågor om elektrifiering så kan du Stadsmiljöförvaltningen.
Besöksadress
Postadress
Box 2403
403 16 Göteborg