Till sidans huvudinnehåll
Bild av röd cykel mot en gul vägg

Cykelvänlig arbetsplats

Lånecyklar, pumpar, cykelparkering och utrymme för ombyte. Många arbetsplatser vill göra det lättare för sina anställda att ta sig till och från jobbet på cykel. Göteborgs Stad är partner till Cykelvänligast, en plattform som stöttar arbetsplatser i kommunen att underlätta för sina medarbetare att cykla till och från jobbet.

Anmälan till cykelutmaningen

Anmälan är stängd. Nästa chans är i oktober, håll utkik. 

Vad är Cykelvänligast?

Cykelvänligast är en plattform som erbjuder stöd, rådgivning och inspiration till arbetsplatser som vill göra det lätt för sina medarbetare att cykla till och från jobbet. Bakom satsningen står Cykelfrämjandet och Svenska Cykelstäder i samarbete med många kommuner och några regioner.

Eftersom Göteborgs Stad är partnerkommun till Cykelvänligast är det  kostnadsfritt för arbetsplatser inom Göteborg att ansluta sig och få rådgivning för att underlätta omställningen till en cykelvänligare arbetsplats. Cykelvänligast erbjuder också coaching, nätverk, inspirationsföreläsningar, tävlingar och utmaningar till alla arbetsplatser som deltar.

Fördelar med att vara en cykelvänlig arbetsplats

Fördelarna med att bli en cykelvänlig arbetsplats är många och innebär: 

 • friskare medarbetare
 • lägre stressnivåer
 • stärkt miljöprofil
 • stark konkurrenskraft på arbetsmarknaden

Så går det till

Arbetsplatser som vill delta i Cykelvänligast utser en kontaktperson som registrerar arbetsplatsen på cykelvänligast.se och sedan fyller i en checklista som ger svar på hur cykelvänlig arbetsplatsen är idag. Beroende på hur många kriterier arbetsplatsen uppfyller får de en till fem stjärnor. Ju fler stjärnor, desto cykelvänligare arbetsplats!

Sedan är det dags att börja plocka fler kriterier och bli ännu cykelvänligare. Kriterier kan till exempel vara att det finns en cykelparkering eller att det finns dusch och omklädningsrum på arbetsplatsen. För att hjälpa er på vägen anordnar Cykelvänligast aktiviteter som ni bjuds in att delta i utan kostnad, såsom inspirationswebbinarier, resvaneundersökningar och cykelutmaningar.

Läs mer och registrera din arbetsplats här

Är din arbetsplats cykelvänlig?

Här nedan kan du se exempel på vad din arbetsplats kan erbjuda för att vara cykelvänlig. 

 • Cykelparkering. Möjlighet att låsa fast cyklar på ett säkert sätt, gärna med väderskydd eller låst utrymme inomhus. Bonus om det finns laddstationer för elcyklar.
 • Tjänstecyklar för tjänsteresor. Arbetsplatsen har tjänstecyklar som kan användas till tjänsteresor året om. Minst en av dessa cyklar är elcykel.
 • Cykelverktyg och cykelpump. Det går att låna verktyg och cykelpump i receptionen.
 • Möjlighet att spola av cykeln. Cyklar kan spolas av från lera och salt året om.
 • Dusch och utrymme för ombyte. Utrymmet kan vara ett vanligt omklädningsrum eller en rymlig toalett med dusch. Kläder ska kunna förvaras på ett bra sätt.
 • Löneväxling mot förmånscykel/elcykel. De anställda erbjuds förmåns-, hyr- eller leasingcykel.
 • Årliga cykelaktiviteter. En eller flera aktiviteter per år som främjar cykelpendling. Till exempel cykelutmaning, privat cykelservice, cykelturer och cykeldag.
 • Resepolicy som uppmuntrar cykling. Styrdokument som uppmuntrar att kortare tjänsteresor sker med cykel. Gäller alla på arbetsplatsen.
 • Rutiner för att informera nyanställda. Information till nyanställda om resepolicy, tjänstecyklar, cykelförmåner och annat. Till exempel under första dagen på jobbet.
 • Cykelansvarig. Någon som driver arbetet framåt och kan svara på frågor om cykelinköp, service, utrustning och information till anställda. Rollen är förankrad hos ledningsgruppen.

Nyheter om cykelstaden Göteborg

Prova Styr & Ställ – i ett år

2024-03-20

Nu har du som trafikant möjlighet att utan kostnad få testa att cykla med Styr & Ställ under en begränsad period.

Så ska Masthuggskajen bli cykelvänlig

2023-11-10

Masthuggskajen ska bli en av Göteborgs cykelvänligaste stadsdelar. Nu byggs tydliga och säkra cykelbanor, cykelparkeringar och cykelpooler.

Kontakta Göteborgs Stad

Öppettider

Telefon och e-post

Telefon
031-365 00 00 (Göteborgs Stads kontaktcenter)
Kontaktformulär

Ställ en fråga eller lämna en synpunkt.

Fyll i din e-postadress om du vill ha svar.
Ställ en fråga eller lämna en synpunkt. Beskriv ditt ärende så detaljerat som möjligt. Max 5000 tecken.
Göteborgs Stad behandlar dina personuppgifter i enlighet med bestämmelserna i dataskyddsförordningen, DSF. För mer information, se Så här behandlar kommunen dina personuppgifter.

Postadress

Göteborgs Stad
404 82 Göteborg

${loading}