Göteborg Citysamverkan
Vad?
Citysamverkan är en ideell förening inom Göteborgs Stad som verkar direkt under kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Föreningen ägs av Göteborgs Stad tillsammans med näringslivet genom Avenyföreningen, Innerstaden Göteborg och Nordstan Samfällighetsförening.
Varför?
Göteborg Citysamverkans avsikt är att skapa en sammanhållen och ändamålsenlig hantering av strategiska frågor som är gemensamma för Göteborgs Stad, fastighetsägare och handel. Syftet är att på ett hållbart sätt utveckla Göteborg City för både göteborgare och besökare men även attrahera människor och företag till regionen.
Vem?
Föreningen ägs av Göteborgs Stad tillsammans med näringslivet, genom Avenyföreningen, Innerstaden Göteborg och Nordstan Samfällighetsförening. I vår arbetsmall kan du läsa om hur du och din organisation kan gå från ord och tankar till konkret handlingskraft. Mejla din idé till cityledaren Henrik Olsson.
Göteborg Citysamverkans webbplats
Göteborg och Companys webbplats
Steg-för-steg när vi utvecklar Göteborg (process)
Attitydundersökning 2024
Syftet med undersökningen är att ta reda på hur personer som bor i Göteborgsregionen upplever Göteborgs stadskärna. Undersökningen har utformats på uppdrag av Göteborg Citysamverkan för att hjälpa medlemmarna att skapa en attraktiv stadskärna.
Attitydundersökning Göteborgs stadskärna 2024 (PDF)
Sammanfattning Attitydundersökning 2024 (PDF)
Pressmeddelande Attitydundersökning Göteborgs stadskärna Citysamverkan 20240916 (PDF, 16 september 2024)
Frågor och svar
-
Vilka är medlemmar och äger Citysamverkan?
Föreningen ägs av Göteborgs Stad tillsammans med näringslivet, genom Avenyföreningen, Innerstaden Göteborg och Nordstan Samfällighetsförening.
-
Varför behövs Göteborg Citysamverkan?
Med angreppssätten mod, nytänkande, samverkan och handlingskraft ska vi skapa och nå något mycket större och mer kraftfullt än vad var och en kan genomföra var för sig.
Digitalisering, förändrade livsmönster, e-handel, och omfattande byggnationer skapar helt nya förutsättningar och möjligheter för stadskärnans attraktionskraft. Förändrad befolkningsstruktur medför också högre krav på att använda offentliga och privata medel mer effektivt för att ge maximal effekt för stadskärnans och därmed hela regionens attraktionskraft. Göteborg Citysamverkan är en samverkansstruktur för detta arbete.
-
Varför är det så viktigt med en attraktiv stadskärna?
Stadskärnors attraktivitet har en avgörande betydelse för hela stadens och regionens tillväxt. Attraktiva miljöer för handel, studier, boende och upplevelser leder till ökad inflyttning och turism och ökade behov av varor och tjänster. Detta leder i sin tur till fler företagsetableringar och investeringar, vilket ger ökade skatteintäkter för kommunen, regionen och staten. Skattemedel investeras för att ytterligare öka stadens attraktivitet, exempelvis med fler lärare i skolor och ökad personal inom vård och i nyinvesteringar i fastigheter och butiker.
-
Vad menar Citysamverkan med hållbar stadsutveckling?
Hållbar samhällsutveckling innebär att de tre perspektiven miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet var för sig ska kunna utvecklas utan att ske på bekostnad av de andra två perspektiven. Hållbar samhällsutveckling skapas genom samverkan.
Människor från alla olika delar av Göteborg och Västsverige, med olika kulturell och socioekonomisk bakgrund ska kunna och vilja mötas och umgås i stadskärnan, regionens nav. Möten i parker och på torg som skapar broar mellan Göteborgs stadsdelar och minskar polariseringen och främlingsfientligheten. Stadskärnan är tillgänglig och gratis för alla.
-
Vad uppnår vi med samverkan?
I större stadskärnor, som består av 1000-tals olika aktörer som är ömsesidigt beroende av varandra, är samverkan och samförstånd en förutsättning för utveckling.
Här finns:
- Privata, kommunala och statliga fastighetsägare som äger husen.
- Butiker, restauranger, hotell, biografer, frisörer kontor och bostäder som finns i husens alla våningsplan.
- Kommunala politiska nämnder med tillhörande förvaltningar samt bolag som förvaltar parker, gator, torg, vägar, spårvägar, bibliotek, muséer, elförsörjning, vatten- och avlopp m.m.
- Statliga myndigheter såsom Trafikverket, Göteborgs Universitet, Polismyndigheten m.fl.
Syften med samverkan är bland annat att skapa förståelse för varandras förutsättningar, enas om gemensamma färdvägar och skapa gemensamma lösningar genom att:
- etablera och kommunicera gemensamma målbilder
- formulera och konkretisera behov som behöver tillfredsställas.
- tydliggöra och komma överens om ansvarsfördelning.
- prioritera så att begränsade resurser ger mesta möjliga önskade effekter.
- tillgodose så ingenting faller mellan stolarna.
- effektivisera användningen av resurser genom samfinansiering.
Om Göteborgs citysamverkan
Kontakt
Henrik Olsson
Cityledare
Telefonnummer: 0730–80 25 80
För övriga frågor kontakta
Öppettider
Telefon och e-post
- Telefon
- 031-365 00 00 (Göteborgs Stads kontaktcenter)
- E-post
- goteborg@goteborg.se
- Kontaktformulär
Postadress
Göteborgs Stad
404 82 Göteborg