Till sidans huvudinnehåll

Det råder eldningsförbud

Senast uppdaterad: 1 juni 2023 klockan 15:16

Göteborgs Stad har infört eldningsförbud för all eldning och grillning i skog och markområden som ligger så nära skog att elden lätt kan spridas dit. Eldningsförbudet gäller från 1 juni klockan 15.00 och tills vidare.

Förbjudet att elda i skog och mark inom kommunen
illustrationsbild för parker och andra stadsmiljöer, träd, statyer och parkområden

Så utvecklas parker och andra stadsmiljöer

Göteborg Stad ansvarar för att sköta, utveckla och anlägga nya parker, torg och andra offentliga utemiljöer. Göteborg ska vara både en tät och en grön stad där de offentliga platserna bidrar till ett rikt och hälsosamt stadsliv. Fler än idag ska tycka det är attraktivt att röra sig till fots och vistas i stadens miljöer.

Parker, torg och alléer

Göteborgs Stad har ansvaret för att förvalta och utveckla befintliga samt anlägga nya parker, torg och andra offentliga utemiljöer.

Planering av naturreservat och andra områdesskydd

Naturreservat är den vanligaste formen för att skydda värdefull natur. Det finns även andra områdesskydd. Dessa kan bildas av kommunen eller av länsstyrelsen. Exempel på områdesskydd är naturreservat, kulturreservat, biotopskyddsområde och naturminne.

Stadsmiljöplan inom Vallgraven

En stadsmiljöplan är en vision som konkretiserar vad som skulle kunna göras på gator och platser, i det här fallet innanför Vallgraven.

Göteborg Citysamverkan

Citysamverkan är en ideell förening inom Göteborgs Stad som verkar direkt under kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Föreningen ägs av Göteborgs Stad tillsammans med näringslivet genom Avenyföreningen, Innerstaden Göteborg och Nordstan Samfällighetsförening.

Nyheter om parker och andra stadsmiljöer

2023-06-01

Bada i älven – när, var, hur?

I Göteborg har vi vattnet mitt i stan. Men hur är det egentligen; går det att ta ett dopp i älven från en brygga i Sannegården från kajen vid Stenpiren eller varför inte i Frihamnen i Jubileumsparken?…

Simbassäng en solig dag med badgäster i röda och blåa badkläder
2023-05-09

Fest i fyra dagar när Jubileumsparken och nya hamnbadet invi

Äntligen kan vi bada både sött och salt, mitt i stan. Under fyra festliga dagar, 2–5 juni, firar vi att Jubileumsparken och det nya hamnbadet öppnar och invigs. Förutom bad blir det en rad aktiviteter…

2023-05-22

Förväntansfullt inför invigning av nya hamnbadet

Med mindre än en månad kvar till öppning och invigning av nya hamnbadet i Jubileumsparken pågår ett intensivt arbete för att hinna klart med badet.

Temabild med bubblor i grön och lila färg
2023-03-30

Salt och sött i nya hamnbadet - lär dig hur det funkar

Visste du att i sommar kommer du att kunna bada mitt i stan – i både söt- och saltvatten? Under Vetenskapsfestivalen den 20 april kan du få veta mer om hur det blir möjligt.

En transportpråm ligger på vatten. Den är röd och den ena inre kortsidan är synlig. Den är målad och föreställer bland annat en stjärnhimmel med fullmåne, höga byggnader och en sjö i vilken ett fjäll speglar sig.
2023-02-07

Bra flyt i bygget av hamnbadet

Ett skepp kommer lastat. Under denna vecka anländer pråmen ”Berta” till Göteborg och Frihamnen. I lasten finns pontoner till det nya hamnbadet. Projektledare Amelie Sandow, exploateringsförvaltningen,…

Bild på tomten till lekparken från luften med byggnader bredvid
2023-01-05

Nu byggs "lekparken" i Lillhagsparken

Med start i januari 2023 börjar Exploateringsförvaltningen att bygga Lillhagsparkens nya områdeslekplats. Samtidigt anläggs en ny gångväg och gångbro för att öka tillgängligheten i området.

Hitta pågående stadsutvecklingsprojekt

Illustrationsbild av Selma Lagerlöfs Torg med hus och vägar
Göteborg växer

Hitta projekt

Här hittar du de stadsutvecklingsprojekt som är på gång just nu, där staden är inblandad.

Parkprojekt

Olof Palmes plats i dag är stenläggning med några runda röda sittplatser
Göteborg växer

Olof Palmes plats

Mitt i den pågående stadsutvecklingen mellan Masthuggskajen och Haga ligger Olof Palmes plats – en viktig knutpunkt för olika trafikslag och en central mötesplats för stadens nöjes- och kulturliv. Park- och naturförvaltningen har gjort en förstudie för att se hur platsen kan bli mer trivsam, trygg och tillgänglig och nu pågår gestaltningsarbetet.

Bidl på bastun i jubileumsparken
Göteborg växer

Jubileumsparken

I väntan på att Frihamnen ska byggas ut så har göteborgarna sedan 2014 kunnat ta del av Jubileumsparkens aktiviteter. Nu byggs den första permanenta delen av parken, där utflyktslekplatsen är klar och ett nytt hamnbad ska stå klart till jubileumsfirandet 2023.

Flygbild av Färjenäsparken som ligger intill Göta Älv med grönska och bryggor
Göteborg växer

Färjenäsparken

Vid foten av Älvsborgsbron, ett stenkast från Eriksbergs bockkran, ligger Färjenäsparken. En högt belägen stadspark som utvecklats i takt med att fler bostäder byggts i västra Eriksberg. Nu pågår arbetet med att utveckla parken till en plats för evenemang och rekreation, alldeles intill älven och på platsen för ”det första Göteborg”.

Drönarbild av Brunnsparken med träd och planteringar
Göteborg växer

Brunnsparken

Brunnsparken är en av stans mest intensiva platser, ofta full av människor, spårvagnar och bussar på väg åt olika håll. Under 2019/2020 har parken rustats upp och blivit en ljusare, grönare och en mer välkomnande plats. Arbetet har skett i samverkan med aktörer både inom och utanför Göteborgs Stad.

${loading}