Till sidans huvudinnehåll
Bild på fotbollsplan med massa barn

Nybyggnad och upprustning av bollplaner


Många grus- och naturgräsplaner har de senaste decenniet gjorts om till konstgräsplaner. Det har ökat möjligheten för hur mycket och under vilka tider på året de kan användas. Nu ligger stort fokus på de negativa miljöaspekterna konstgräs med gummigranulat medför.

Vad?

Sett till antal deltagartillfällen är fotboll den klart största idrotten i Göteborg, både för pojkar/män och flickor/kvinnor. Bollplaner används också av många andra idrotter som till exempel cricket, rugby, amerikansk fotboll och handboll.  

Var?

Tillgången på bollplaner i Göteborg är tämligen god. Naturgräsplaner och konstgräsplaner finns över hela Göteborg. I vissa områden finns flera planer samlade vid samma ställe som exempelvis vid Heden och i Kvibergs Park. 

Hur?

Gummigranulat som finns på konstgräsplaner är en betydande källa till mikroplastspridning. Idrotts- och föreningsförvaltningen som ansvarar för majoriteten av Göteborgs Stads bollplaner jobbar aktivt med att minska spridningen.  Istället testas nya mer miljövänliga material. 

Minska mikroplast från konstgräs

När?

Inför varje nytt år ser förvaltningen över vilka bollplaner som är utslitna och behöver byta underlag. De senaste åren har tre-fyra bollplaner per år fått nytt, mer miljövänligt underlag. 

Vem?

Idrotts- och föreningsnämnden och idrotts- och föreningsförvaltningen har i uppdrag att driva, bygga och hyra ut Göteborgs Stads lokaler för idrott, motion och bad.


Aktuellt från Göteborgs stad

Relaterad information

Vy över Bollplanens konstgräs
2023-05-05

Generatorsplan på Hisingen är klar för spel

Mellan Aröds industriområde och Backaplan ligger Generatorsplan, en ny 11-spelsplan med konstgräs. Fotbollsplanen är efterlängtad av föreningarna KF Velebit och IF Vardar/Makedonija som har sina klubb…

Kontakta idrotts- och föreningsförvaltningen

Om du har frågor, kontakta idrotts- och föreningsförvaltningen.

Telefon

Telefon
031-368 20 00

Besöksadress

Nedre Kaserngården 1

[{ "type":"Feature", "geometry":{ "type":"Point", "coordinates":[12.030634455396443,57.73514580713637] }, "properties":{ "title":"Föreningsstöd idrotts- och föreningsförvaltningen", "content":"Nedre Kaserngården 1" } }]

Postadress

Box 114
401 21 Göteborg

Öppettider

${loading}