Högvattenskyddsprogrammet
Vad?
För att göra Göteborg robust mot översvämningar och höga vattennivåer som orsakas av klimatförändringar har Göteborg Stad initierat ett program för högvattenskydd. Programmet omfattar planering, samordning och genomförande av olika skyddsåtgärder längs Göta älv och stadens inre vattenvägar. Dessa åtgärder inkluderar högvattenskydd, markhöjningar, skyddsportar och pumpstationer för att hantera höga vattennivåer och flöden.
Hur hänger det ihop med klimatanpassningsplanen?
Göteborgs Stads klimatanpassningsplan fokuserar på att hantera de långsiktiga effekterna av klimatförändringar, såsom skyfall och värmeböljor, och att skapa ett robust samhälle. Högvattenskyddsprogrammet är en central del av denna plan genom att specifikt rikta in sig mot översvämningsrisker och implementera skyddsåtgärder för att minska dessa. Klimatanpassningsplanen och högvattenskyddsprogrammet arbetar tillsammans för att säkerställa en hållbar och trygg stadsmiljö för framtiden
Var?
Programmet omfattar planering, samordning och genomförande av olika skyddsåtgärder längs Göta älv och stadens inre vattenvägar.
Hur?
Genom att samla arbetet med högvattenskydd under ett Högvattenskyddsprogram tas ett helhetsgrepp om planering och genomförande av högvattenskyddsåtgärder i två steg:
- Målår 2040: Sträckan mellan Älvsborgsbron och Marieholmsbron inklusive de inre vattenvägarna ska vara skyddade.
- Målår 2070: Staden ska även skyddas av yttre stormbarriärer i Göta älv, Nordre älv samt i Välenviken. Denna planering ligger emellertid inte under Högvattenskyddprogrammet.
Programmet genomförs i flera steg:
- Planering och samordning: En övergripande utbyggnadsplan har tagits fram för att identifiera och prioritera nödvändiga åtgärder.
- Byggnation av skydd: Detta inkluderar högvattenskydd, markhöjningar, skyddsportar och pumpstationer för att hantera höga vattennivåer och flöden.
- Samarbete: Arbetet sker i samverkan med olika förvaltningar och bolag inom Göteborgs Stad samt med externa aktörer och intressenter.
- Kommunikation: En tydlig och öppen kommunikation med medborgare och intressenter är central för att skapa förståelse och delaktighet.
Varför?
Göteborg är särskilt utsatt för översvämningsrisker på grund av sin geografiska placering vid Göta älv och dess mynning ut i havet. Klimatförändringarna medför stigande havsnivåer och ökade flöden i vattendrag, vilket ökar risken för översvämningar. Genom att implementera högvattenskydd kan vi:
-
Skydda människor, byggnader och infrastruktur.
-
Bevara kulturvärden och samhällsfunktioner.
-
Skapa en trygg och hållbar stadsmiljö för nuvarande och framtida generationer.
Vem?
Högvattenskyddsprogrammet leds av exploateringsförvaltningen med stöd från stadsbyggnadsförvaltningen, stadsmiljöförvaltningen, kretslopp och vatten samt andra berörda förvaltningar och bolag inom Göteborgs Stad.
Staden samverkar också med andra svenska kommuner samt med akademien och med andra städer inom EU som har liknande utmaningar, exempelvis genom deltagande i Interregprojektet Storm Safe.
Mer information
Film som berättar om högvattenskyddsprogrammet
Högvattenskyddsprogrammet har till uppgift att samordna planering av skydd längs Göta Älv och de inre vattenvägarna i Göteborg (Säveån, kanalerna mm).
Kontakt
Gunnel Helgesson
Programledare
gunnel.helgesson@exploatering.goteborg.se
Kristin Östling
Kommunikationsstrateg
Övrig kontakt
Besöksadress
Postgatan 10
Postadress
Box 2258
403 14 Göteborg