Till sidans huvudinnehåll
illustrationsbild för historiska göteborg med statyer och historiska byggnader

Historiska Göteborg

Den första staden vid Göta älvs mynning som officiellt fick namnet Göteborg anlades av Karl IX på Hisingen mitt emot gamla Älvsborg. Tillfälliga privilegier utfärdades 1603 och regelrätta privilegier undertecknades 1607.

Göteborgs framväxt

Den första staden vid Göta älvs mynning som officiellt fick namnet Göteborg anlades av Karl IX på Hisingen mitt emot gamla Älvsborg. Tillfälliga privilegier utfärdades 1603 och regelrätta privilegier undertecknades 1607.

Göteborg förstärkt - Fästningsstaden

Det är snart 400 år sedan Göteborg grundades och började byggas. I stadskärnan finns många historiska spår från den första stadsplanen och tiden då staden var en av de starkaste fästningarna i norra Europa. Nu ska stadens kulturarv lyftas fram och stärkas i dagens stadsmiljö.

Nyheter om historiska Göteborg

Översiktsbild över lekplatsen på Kungshöjd

Historisk lekplats redo för sommarlek

2024-06-13

Nu är lekplatsen på Kungshöjd öppen och bjuder in till lek för både små och stora barn. Rutschkana, gungor och lekskulpturer är några av de lekredskap som finns redo på lekplatsen.

Se sista delen av Göteborgs historiska stadskärna

2023-11-01

Sjöfart, handel och industri. Det handlar det sista avsnittet av miniserien Göteborgs historiska stadskärna om.

Se del 3 av Göteborgs historiska stadskärna

2023-10-25

Har Göteborg haft fler roller än Ulla Skoog? Det är en av frågorna som kommer upp i veckans avsnitt i filmserien om Göteborgs historiska stadskärna.

Göteborgs historiska stadskärna - del 2

2023-10-18

"Ett skepp kommer lastat" är titeln på del 2 av miniserien Göteborgs historiska stadskärna. I det här avsnittet står Göteborgs hamn i centrum.

Historisk vy över Göteborgs stadskärna plus vy från i dag

Nu släpps fyra kortfilmer om Göteborgs historiska stadskärna

2023-10-12

Göteborg har formats av olika skeenden och kulturer och göteborgarna har lämnat många avtryck efter sig och gett oss ledtrådar att uppleva och förstå. Tydligast märks det i stadens historiska stadsk…

Göteborgs historiska stadskärna

Ulla Skoog och
Göteborg växer

Se filmerna om Göteborgs historiska stadskärna (2023)

Har Göteborg haft fler roller än Ulla Skoog? Det och mycket mer pratar man om i fyra olika filmer som är inspelade i stadskärnan - se och lär och ta del av Göteborgs spännande historia från 1600-talet fram till i dag.

Bild på hamnkanal i city med gamla byggnader längs kanalen
Göteborg växer

Göteborgs utvidgade innerstad

Göteborgs försvunna eller framtida innerstad? Ja, den frågan ställde vi oss när vi hittade hundratals stadsplaner och illustrationer som glömts bort i arkiven under åren. Till stor förvåning innehöll de mängder av relevanta och effektiva lösningar även för framtidens hållbara stadsutveckling.

${loading}