Om Utvecklings- och forskningsprojekt
Vad?
Befolkningen i Europa åldras snabbt, en förändring som är extra tydlig i städerna. Genom att Göteborg Stad är medlem i flera olika nationella och internationella nätverk och genom dessa har kontakt med forskare och studenter finns möjlighet för staden att delta i forskningsprojekt kring åldrande och hälsa. Göteborg Stad är medlem i Eurocities, en organisation som samlar och driver frågor för större europeiska städer, bland annat demografin.
Anpassning av europeiska städer till en åldrande befolkning: Politiska utmaningar och bästa praxis (ACPA)
I Eurocities arbetsgrupp Urban Ageing gick åtta städer samman i en djupstudie 2019 kring städernas åldrande befolkning, policys och vilka åtgärder som leder till förbättringar för äldre. De deltagande städerna var förutom Göteborg; Amsterdam, Barcelona, Hengelo, Manchester, Nantes, Oslo och Zaragoza.
Forskargruppen, som omfattar Ecorys Nederland som huvudentreprenör och Nordregio, Ecorys UK, Ecorys España har intervjuat intressenter inom respektive stad, intressegrupper och äldre personer till sin rapport. Varje stad har också fått sin specifika rapport. Rapporterna finns att ladda ner lite längre ner på sidan.
Hur?
Studien utgick ifrån WHOs handbok för Åldersvänliga städer (Age-friendly Cities and Communities) och de utpekade områden som en stad bör arbeta med för att bli mer åldersvänlig; stadsmiljö, transport, bostäder, social delaktighet, respekt och social integration, medborgardelaktighet och sysselsättning, kommunikation, samhällsstöd och hälsotjänster.
Forskarnas litteraturgranskning visar:
- Många äldre vill bo kvar i sina hem när de åldras och det finns flera initiativ som främjar "åldrande på plats" (ageing in place) genom att underlätta tillgången till tjänster och stärka det sociala stödet.
- Framgångsfaktorer för att utveckla åldersvänliga städer är bättre stadsplanering med integrering av gröna utrymmen vilka är viktiga mötesplatser för äldre, att utveckla åldersvänliga transportmöjligheter och plattformar för att uppmuntra deltagande genom sociala aktiviteter
- Policys som upprätthåller goda boendemiljöer och tillgänglig och integrerad hälsoinfrastruktur är centrala. Att förbättra hälsa hos äldre vuxna är avgörande.
- De flesta äldre föredrar att bo i samhällen där de möter människor från olika åldrar; studier visar att välbefinnandet hos seniorer ökar när andelen äldre vuxna som bor i närheten minskar.
Rekommendationer från Göteborgsstudien:
- En tydlig politisk vilja krävs
- Medel behöver avsättas till förbättringar och tydligt definierade mål
- Det bör vara tydligt vilken/vilka förvaltningar som leder olika initiativ med fördelning av roller och ansvar
- Verktyg behövs för ett strukturerat arbetssätt och uppföljning
- Gör det lätt att göra rätt, uppföljning säkerställer att policys och politik leder i rätt riktning
- Åldersvänlighet ska vara en integrerad del i allt som görs i kommunen, åldersvänlighet ska vara normen.
- En åldersvänlig stad ska vara tillgänglig för alla genom universell utformning
- I planeringen bör staden se till helheten när det gäller mobilitet, bostäder och utemiljö
Ladda ner rapporter från studien:
Fallstudie för Göteborg, (svenska)
Policyhandbok för åldersvänliga städer i Europa (på svenska)
Fler forskningsprojekt Åldersvänliga Göteborg är involverade i:
Heat - studie om klimatanpassade stadsmiljöer
Det tvärvetenskapliga projektet HEAT har som syfte att undersöka olika aspekter av hur värmeböljor och varmt väder, idag och i framtiden, påverkar äldre personer i Sverige. Det kommer även att studera hur välplanerade stadsmiljöer kan minska värmerelaterade hälsoeffekter och öka välbefinnandet hos den åldrande befolkningen.
Projektet som helhet kommer att arbeta i nära samarbete med både praktiker och civilsamhället och kommer bland annat att använda sig av fältstudier, workshops och fokusgrupper. Experter från ett antal olika forskningsområden, såsom stadsklimatologi, epidemiologi, arkitektur, psykologi och aktivitetsvetenskap, kommer att studera hur man utformar klimatanpassade och attraktiva utomhusmiljöer som hjälper de boende, med särskilt fokus på äldre, samt hur man hanterar den ökande och potentiellt skadliga värmen i de städer de bor och lever i.
Projektet är ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Umeå universitet, Högskolan i Jönköping och Lunds universitet och pågår 2022 - 2026.
I ett av delprojekten för HEAT, WP5, Äldre personer och värme – beteenden och attityder har Framtidsutvecklare för Åldersvänliga Göteborg blivit intervjuade och deltagit i en fokusgrupp tillsammans med forskare.
Läs mer om HEAT(Jönköpings universitet)
Jämlikhetens Syntax
Projektet syftar till att utveckla ett verktyg som kan stötta kommuners arbete med jämlikhet och hur målen kan nås. Ett tvärvetenskapligt team från Göteborgs universitet och Lunds universitet samt fyra svenska kommuner: Kalmar kommun, Lunds kommun, Östersunds kommun och Göteborgs Stad arbetar tillsammans. Projektet pågår mellan 2021 - 2025.
Stadsbyggnadsförvaltningen i Göteborg samordnar arbetet för Göteborg Stad i projektet. Framtidsutvecklare för Åldersvänliga Göteborg har deltagit vid promenader, samtal och workshops där man undersöker vad som stödjer jämlikhet i fysisk stadmiljö.
Projektets mål är:
- Att identifiera mönster i den fysiska miljön som stödjer jämlikhet och inkludering.
- Att definiera och testa mönstren i pågående och planerade plan- och byggprojekt som valts ut av de kommuner som är med i projektet.
- Att sammanställa och publicera "Jämlikhetens syntax" i format som passar kommunernas behov. En vetenskaplig artikel kommer att publiceras per projektår.
Läs mer om Jämlikhetens Syntax (Göteborgs universitet)
Kontakt
Kontakt
Öppettider
Telefon och e-post
- Telefon
- 031-365 00 00 (Göteborgs Stads kontaktcenter)
- E-post
- goteborg@goteborg.se
- Kontaktformulär
Postadress
Göteborgs Stad
404 82 Göteborg