Om social delaktighet och inkludering
Vad?
Seniorer har behov av att kunna delta i sociala, kulturella, politiska och religiösa aktiviteter, känna gemenskap och ha sociala interaktioner med andra i sin närmiljö och i samhället för att bibehålla en god hälsa. Det handlar både om organiserade aktiviteter på mötesplatser och informella sociala strukturer som möten med grannar, familj och vänner.
I handlingsplanen för Åldersvänliga Göteborg 2021-2024 finns tre prioriterade aktiviteter för att öka social delaktighet och inkludering.
Varför?
Möten ger förutsättningar för att använda sin kompetens, kunskap, känna respekt, bygga självförtroende och nära relationer inom och över generationer. Bristen på sociala relationer och ofrivillig ensamhet kan enligt WHO jämföras med hälsoriskerna med rökning, fetma och fysisk inaktivitet (2017: 55).
Området belyser vikten av att ta tillvara på äldres olika resurser och engagemang. Samt att arbeta för att minska ålderism och åldersdiskriminering som kan ge upphov till skadliga konsekvenser på hälsa och livskvalitet. Ett sätt att motverka och minska ålderism i samhället är att medvetet bredda bilden av äldre personer och vad åldrandet kan innebära genom att låta olika berättelser få komma fram.
I arbetet för en åldersvänlig stad är det viktigt att förstärka synen på att seniorer är samhällsdeltagare som har resurser, kunskaper, engagemang, kreativitet, idéer, tid, erfarenheter och kontaktnät som är viktiga delar till att Göteborg kan bli en bättre stad för alla att åldras i.
Alla äldre ska kunna känna sig respekterade och ha möjligheter att bidra och delta i samhället oavsett erfarenheter, kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder.
Hur
De tre prioriterade aktiviteterna för att öka social delaktighet och inkludering är:
Aktivitetskompis
Många seniorer uttrycker att de gärna vill gå på aktiviteter men att det kan vara svårt att hitta någon att gå med. En del känner sig otrygga med att gå på aktiviteter som sker kvällstid. Aktivitetskompis är tänkt att öka möjligheten att delta i aktiviteter och att skapa nya eller fler sociala relationer.
Berättelser i närområdet
Många seniorer har nämnt att de vill ta del av andras berättelser såväl som att delge sin egen livshistoria. Aktiviteten ska öka seniorers möjlighet att dela med sig av sin berättelse, livshistoria och personliga tankar. Syftet är också att sammanföra människor i olika åldrar för ökad förståelse mellan generationer och genom det bidra till att motverka ålderism.
Pratbänken
Med pratbänkar på utvalda platser i offentliga miljöer uppmuntras samtal som kan leda till ökad samhörighet mellan människor i alla åldrar. 21 pratbänkar finns utplacerade på ett tiotal platser runt om i Göteborg. Vid pratbänkarna finns möjlighet för mellanmänskliga samtal och information.
Läs mer om aktiviteter vid pratbänkarna
Våga prata vid pratbänken i Positivparken (Vårt Göteborg 23-09-15)
Var med och utveckla pratbänken 2.0 (Vårt Göteborg 2023-06-13)
Pratbänken på Vårväderstorget lyckat grepp för att nå ut till seniorer (Vårt Göteborg 2022-12-07)
Pratbänkarna uppmuntrar till samtal (Vårt Göteborg 2022-10-15)
Åldersvänliga Göteborg bjuder in till samtal på pratbänkarna (Vårt Göteborg 2022-10-15)
Årsrika Göteborg jubileumsfestival
Se presentationen av Årsrika Göteborg, en jubileumsfestival 2023
Kontakt
Emma Matsson
Utvecklingsledare Åldersvänliga Göteborg
Telefon: 031-365 56 05
E-post: emma.matsson@aldrevardomsorg.goteborg.se
Sofia Tillman
Processledare Åldersvänliga Göteborg
Telefon: 031-368 00 97
För övriga frågor kontakta Göteborgs Stad
Öppettider
Telefon och e-post
- Telefon
- 031-365 00 00 (Göteborgs Stads kontaktcenter)
- E-post
- goteborg@goteborg.se
- Kontaktformulär
Postadress
Göteborgs Stad
404 82 Göteborg