Till sidans huvudinnehåll
I höst öppnar multisportarenan Kvibergs Parks is- och sporthall

Kvibergs Park


Kvibergs Park i Östra Göteborg har utvecklats från regementsområde till ett centrum för idrott, hälsa, kultur och utbildning. En ny temalekplatsen stod klar i mitten av oktober 2022 och i augusti öppnade den nya is- och sporthallen.

Vad?

Kvibergs Park fortsätter att utvecklats som centrum för idrott, hälsa, kultur och utbildning. Byggnationen av ishallen och sporthallen är nu klar och lekplatsen med utomhusscen för gruppträning stod klar hösten 2022. 

Hur staden arbetar med idrotts- och motionsanläggningar

Var?

Kvibergs Park ligger i Östra Göteborg, mellan Kortedala, Bergsjön och Gamlestaden. Fram till 1994 var Kviberg ett regementsområde. I området finns numera bland annat många fotbollsplaner, en klätteranläggning, en stor inomhushall för beachvolleyboll, motionsspår, utegym, hinderbana, skolor, föreningslokaler och kulturaktörer.

Här finns också multisportanläggningen Prioritet Serneke Arena med bland annat skidanläggning, idrotts- och fotbollshallar, gym, konferens, hotell och skolor.

Varför?

Kvibergs Park utvecklas i enlighet med visionen för området: Kvibergs Park är Sveriges främsta mötesplats där idrott, hälsa, kultur och utbildning förenas. Här skapas glädje, gemenskap och meningsfull fritid som bidrar till livskvalité och livslångt lärande för alla. Kvibergs Park gör Göteborg till en mer hälsosam och roligare stad att leva i.

Den nya is- och sporthallen har byggts för att fylla föreningslivets behov av att kunna spela matcher och arrangera mindre och medelstora evenemang. Ishallen ska fungera som träningshall för olika issporter. Ishallen ersätter Isdala ishall i Kortedala, som stängdes i april och som ska rivas efter sommaren. 

Utomhusscenen och lekplatsen breddar parkens utbud och lockar nya målgrupper, som till exempel barnfamiljer.

När?

Under 2000-talet har området utvecklats till en mötesplats för idrott, hälsa, kultur och utbildning. De senaste tillskotten är en hinderbana (2019), besökstoalett (sommaren 2020) och en hybridgräsplan (vintern 2020).

Bygget av is- och sporthallen startade februari 2021 och stod klart i augusti 2023. Ishallen används hösten 2023 för föreningsträning och skolverksamhet.  

Bygget av lekplats och utomhusscen startade i mars 2022 och öppnades i oktober 2022.

Vem?

Kommunfullmäktige har gett idrotts- och föreningsförvaltningen i uppdrag att driva på, samordna och kommunicera områdets utveckling i visionens riktning. Arbetet ska ske i samverkan med fastighetsbolaget Higab, Socialförvaltningen Nordost, kulturförvaltningen samt park- och naturförvaltningen och i nära dialog med de aktörer som verkar på området.

Det är idrotts- och föreningsförvaltningen som ansvarar för bygget av idrottsanläggning, lekplats och utomhusscen.

Frågor och svar

 • Vad är visionen för Kvibergs Park?

  Mellan 1895 till 1994 var Kviberg i Östra Göteborg ett regementsområde. När områdets militära epok var till ända tog Göteborgs idrottsförbund 1999 fram en vision om att området skulle vara inriktat mot idrott och hälsa. I december 2016 beslutade Göteborgs Stad om en uppdaterad vision där även kultur och utbildning ingår som viktiga byggstenar:

  ”Kvibergs Park är Sveriges främsta mötesplats där idrott, hälsa, kultur och utbildning förenas. Här skapas glädje, gemenskap och meningsfull fritid som bidrar till livskvalité och livslångt lärande för alla. Kvibergs Park gör Göteborg till en mer hälsosam och roligare stad att leva i.”


 • Ska sporthallen ses som en ersättning för Lisebergshallen som revs på grund av Västlänksbygget?

  Sporthallen i Kvibergs Park har inte lika många publikplatser som Lisebergshallen hade, den hall som bland annat var handbollsklubben Redbergslids hemmaarena. Anledningen till att publikplatserna är färre är att detaljplanen inte tillät att vi byggde en större hall här.

  Sporthallen i Kvibergs Park anses därmed inte som en godkänd hall för herrelitspel i handboll. Dock kan den användas för många andra typer av matcher och medelstora kultur- och idrottsarrangemang.


 • Vad innehåller den nya is- och sporthallen?

  Den består av två fullmåttshallar för träning som vid evenemang blir en publik arena med skjutbara läktare. Anläggningen rymmer också en ishall som ska fungera som en träningshall med plats för cirka 300 åskådare. Den är anpassad för såväl ishockey och konståkning som kälkhockey.


 • Vad händer med Isdala ishall i Kortedala när det byggs en ny ishall i Kvibergs Park?

  Isdala är gammal och i tekniskt dåligt skick. Den ska därför rivas och på platsen ska det i stället byggas en ny simhall. Simhallen beräknas stå klar vintern 2026. • Vad används den nya utomhusscenen till?

  Utomhusscenen, eller ”gruppträningsplattformen”, är en typ av scen med tak som kan användas till både gruppträning och mindre kulturevenemang under sommarhalvåret. Exempel på aktiviteter är dans, yoga, gympa, barngymnastik, utomhusteater och mindre musikevenemang. Satsningen har gjorts för att bredda parkens utbud, locka nya målgrupper och skapa förutsättningar för hela familjen att aktivera sig.


Nyheter från Kvibergs Park

Entrén till Kvibergs Parks is- och sporthall
2023-08-15

Nu öppnar nya is- och sporthallen i Kvibergs Park

Kvibergs Park är ett av Sveriges mest variationsrika områden för idrott, hälsa, kultur och utbildning. Nu är den nybyggda is- och sporthallen redo att tas i bruk.

Drönarfoto på Kvibergs Parks is- och sporthall
Drönarfoto på sporthallen och ishallen som har byggts i Kvibergs Park med gemensam entré i mitten av byggnaden.
Familjeträning under tak i utomhusscenen
Utomhusscenen i Kvibergs Park ligger mellan utegymmet och hybridgräsplanen. Utomhusscenen har tak och är perfekt för gruppträning och mindre evenemang.

Relaterad information

Illustration av idrotts- och motionsanläggningar.
Göteborg växer

Tema: Så utvecklas idrottsområden och motionsanläggningar

I Göteborg ska stadens invånare kunna idrotta och ha en aktiv fritid. När staden växer behöver också utbudet av idrottsmöjligheter öka. Just nu sker en stor satsning på att bygga nytt och rusta upp befintliga idrottsanläggningar.

Kontakt

Dijan Vranjic

Byggprojektledare, Kvibergs Parks is- och sporthall
Telefonnummer: 031-368 21 87
E-post: dijan.vranjic@ioff.goteborg.se

Stina Gustafsson

Projektledare, Utvecklingen av Kvibergs Park till stadspark
E-post: stina.gustafsson@stadsmiljo.goteborg.se

Övriga frågor

För övriga frågor kontakta Göteborg Stads kontaktcenter

Telefon och e-post

Telefon
031-365 00 00 (Göteborgs Stads kontaktcenter)
Kontaktformulär

Ställ en fråga eller lämna en synpunkt.

Fyll i din e-postadress om du vill ha svar.
Ställ en fråga eller lämna en synpunkt. Beskriv ditt ärende så detaljerat som möjligt. Max 5000 tecken.
Göteborgs Stad behandlar dina personuppgifter i enlighet med bestämmelserna i dataskyddsförordningen, DSF. För mer information, se Så här behandlar kommunen dina personuppgifter.

Postadress

Göteborgs Stad
404 82 Göteborg

Öppettider

${loading}