Gamlestaden
Vad?
Gamlestadens stora utvecklingspotential ligger i dess läge som porten mot hela nordöstra Göteborg. Genom att knyta ihop city och Gamlestaden utvecklas stadsdelen som en del av Göteborgs framtida utökade innerstad. Med spårvagn tar det bara ca 7 minuter in till city.
Här planeras för en folktät och attraktiv stadsdel med nya bostäder, cityhandel och service. Den nya bebyggelsen kommer att integreras med den gamla. I framtiden kommer det att bo dubbelt så många invånare här som idag.
Hur staden arbetar med bostäder
Varför?
Gamlestads torg kommer att bli mötesplatsen dit du enkelt tar dig till fots, med cykel eller kollektivtrafik för att byta färdmedel, utföra ärenden eller umgås med vänner. Vid resecentrum kommer det i framtiden att passera lika många människor som det gör vid Korsvägen idag.
Gamlestaden är den äldsta delen av det vi idag kallar Göteborg och har en stark egen identitet. Den senmedeltida staden Nya Lödöse, som var en av Göteborgs föregångare, har grävts fram vid Gamlestadens nya pendeltågsstation och är norra Europas största stadsarkeologiska undersökning.
Visionen för stadsutvecklingen i Gamlestaden
Gamlestaden är en del av innerstaden och knyter samman city och nordost fysiskt och socialt. Det är en tät och dynamisk stadsdel som rymmer vardagsliv, arbete och fritid med det historiska arvet synligt. Industrimiljöerna fylls med nytt innehåll och trafiken är anpassad till kvartersstaden. Resecentrum vid Gamlestads torg är en strategisk knutpunkt och mötesplats, dit du enkelt tar dig till fots, med cykel eller kollektivtrafik. Säveån erbjuder promenadstråk och kajer som ger värdefull vattenkontakt och möjlighet till rekreation.
Dagens stora trafikleder för fordonstrafik görs om i grunden. Viadukten över Gamlestads torg rivs och det blir fler nya broar över Säveån med bland annat en trafiklänk direkt till Munkebäck. Säveåns vatten och grönska bidrar i hög grad till stadsdelens attraktivitet.
Nyheter från Gamlestaden
Gamlestaden på väg in i framtiden (visionsfilm baserad på planskiss från 2015).
Kontakt
Mattias Westblom
Projektledare, stadsbyggnadsförvaltningen
Telefonnummer: 031-368 17 93
E-post: mattias.westblom@stadsbyggnad.goteborg.se
Maria Brandt
Projektledare, exploateringsförvaltningen
Telefonnummer: 031-368 10 67
E-post: maria.brandt@exploatering.goteborg.se
Camilla Graad
Projektledare, stadsmiljö
Telefonnummer: 031-368 23 30
E-post: camilla.graad@stadsmiljo.goteborg.se
Lisa Lindgren
Projektledare, stadsmiljö
Telefonnummer: 031-365 57 72
E-post: lisa.lindgren@stadsmiljo.goteborg.se
Övrig kontakt
För övriga frågor kontakta Göteborg Stads kontaktcenter
Telefon och e-post
- Telefon
- 031-365 00 00 (Göteborgs Stads kontaktcenter)
- E-post
- goteborg@goteborg.se
- Kontaktformulär
Postadress
Göteborgs Stad
404 82 Göteborg