Jubileumsparken - nybyggnad
Vad?
Under Göteborgs jubileumsfestival 2–5 juni öppnade och invigdes Jubileumsparken och det nya hamnbadet med söta och salta bad. Redan i augusti 2022 öppnade och invigdes Göteborgs femte utflyktslekplats med fantasifulla och färgglada lekskulpturer i Jubileumsparken. Med start under senhösten 2023 byggs en ny bastu med samma placering och utseende som den befintliga bastuprototypen.
Sedan 2014 har prototyper som bad, bastu, lekberg och uteklassrum byggts på platsen för parken, tillsammans med göteborgarna. Det är ett nytt sätt att arbeta med stadsutveckling; att tillsammans med göteborgarna planera, testa och bygga för att se vad som fungerar på platsen innan de permanenta byggnationen startar.
Jubileumsparken är öppen året om och alla aktiviteter är kostnadsfria. Vad som händer i parken och när hittar du på goteborg.se/jubileumsparken och i parkens sociala kanaler. För aktiviteterna i parken ansvarar föreningen Passalen i samverkan med Göteborgs Stad genom ett så kallat idéburet offentligt partnerskap.
Var?
Jubileumsparken byggs i Frihamnen – en helt ny del av Göteborgs centrum som binder samman staden över älven.
Den första permanenta delen av Jubileumsparken byggs längs Kvillepiren i Frihamnen, vid och på vattnet.
Varför?
I Jubileumsparken och i resten av Frihamnen kommer det att hända mycket under lång tid. Planen är att hela området ska bli en inkluderande, grön och dynamisk del av innerstaden. Den framtida stadsdelen ska vara en testarena för innovativ stadsbyggnad, som präglas av nytänkande, mod och nyfikenhet.
Jubileumsparken är ett resultat av göteborgarnas önskemål inför Göteborgs 400-årsjubileum och inför byggandet av Älvstaden. I de medborgardialoger som genomfördes blev det tydligt att många vill ha grönområden, komma närmare vattnet och bada mitt i stan. Jubileumsparken är ett svar på de önskemålen.
När?
Sedan i januari 2021 byggs Jubileumsparkens första permanenta delar. Den första delen – Göteborgs femte utflyktslekplatsen med fantasifulla och färgglada lekskulpturer omgivna av grönskande gläntor – öppnade i augusti 2022.
Ett nytt hamnbad, med två salt- och en sötvattenbassäng samt tillhörande byggnader med omklädningsrum och toaletter, öppnade och invigdes under Göteborgs jubileumsfestival 2–5 juni.
Med start under senhösten 2023 byggs en ny bastu. Den ska ha samma utseende och placering som nuvarande prototyp "Allmänna bastun".
Vem?
Jubileumsparken byggs, drivs och utvecklas i samverkan mellan exploateringsförvaltningen, stadsmiljöförvaltningen och Älvstranden Utveckling.
Nyheter om Jubileumsparken
Frågor och svar
-
Vad är planerat att bygga i Jubileumsparken?
De första permanenta delarna av Jubileumsparken byggs sedan januari 2021. Göteborgs femte utflyktslekplats med konstnärliga lekskulpturer omgiven av grönskande gläntor för lek och rekreation stod klar i augusti 2022. I juni 2023, i samband med stadens 400-årsfirande, öppnade och invigdes parken och det nya hamnbadet med söt- och saltvattenbassänger samt servicebyggnader med omklädningsrum, teknikutrymmen och toaletter.
Dessutom ska en ny bastu, med samma utseende som den befintliga prototypbastun, byggas med start under hösten 2023.
Planen är att Jubileumsparken ska fortsätta att växa även längre fram i samverkan med göteborgarna. När Jubileumsparken är fullt utbyggd så planeras den, förutom ovananstående, att innehålla parkytor med plats för konst, evenemang och aktiviteter, samt mer öppna vilda parkytor för fri lek.
Det är i dagsläget svårt att ange parkens slutgiltiga utbredning och utformning men ett riktmärke är att den totalt ska omfatta cirka 8-10 hektar (80 000-100 000 kvm) år 2035.
-
Har göteborgarna fått vara med och tycka till om innehåll och utformning av Jubileumsparkens första permanenta etapp på land?
Jubileumsparken är ett resultat av göteborgarnas önskemål om grönområden och att komma närmare vattnet, inför stadens 400-årsjubileum och byggandet av Älvstaden.
Sedan 2014 har ett antal prototyper byggts i Frihamnen på platsen för Jubileumsparken, bland annat lekkonstverket ”Berget”, playan, ”Allmänna bastun” och ”Allmänna badet”. De är resultatet av ett nytt sätt att stadsutveckla där göteborgarna är delaktiga i planeringen och där idéer och önskemål testas på plats långt innan den permanenta parken byggs, för att se vad boende och besökare önskar och vad som funkar på platsen.
Passalen ansvarar för aktiviteterna parken, genom ett så kallat idéburet offentligt partnerskap med staden. De har sedan 2014 anordnat en rad aktiviteter för barn i parken med fokus på tillgänglighet för alla.
Erfarenheter från Bygglekplatsen har också använts i planeringen. På Bygglekplatsen får barn och unga skapa och bygga utifrån sin egen fantasi och kreativitet, tillsammans med pedagoger som kan inspirera och instruera.
-
Vad är kostnaden för att bygga ett nytt bad i Jubileumsparken?
Kostnaden för badet är cirka 75 miljoner kronor. I den kostnaden ingår, förutom själva badanläggningen, till exempel kostnader för konsultarbete, myndighetsbeslut och ledningsanslutningar.
-
Var finns information om aktiviteterna i Jubileumsparken?
Information om alla aktuella aktiviteter i parken finns på Jubileumsparkens webbplats goteborg.se/jubileumsparken och på Jubileumsparkens sociala kanaler på instagram och facebook, som föreningen Passalen ansvarar för. Passalen ansvarar i samverkan med Göteborgs Stad för aktiviteterna i parken.
-
Kommer det att anläggas någon rollerderby-bana även i den permanenta parken?
Roller derby-bana fanns som en tillfällig aktivitet som testades på platsen för Jubileumsparken innan den permanenta parken började byggas. Det var en uppskattad aktivitet och det har funnits planer på att anlägga en ny roller derby-bana framför Magasin 113. Utvecklingen av den delen av parken har blivit försenad på grund av att den är beroende av detaljplaneprocessen/exploateringen av Frihamnen i stort och den har dragit ut på tiden. Därför kan vi i dagsläget inte säga mer om planerna för rollerderby-bana.
-
Hur många besökare räknar ni med att ha i Jubileumsparken när den första etappen är utbyggd och klar omkring årsskiftet 2023/2024?
Någon detaljerad prognos för antal besökare är inte framtagen men vi uppskattar att det kommer att vara cirka 2000 besökare per dag under sommartid och cirka 500 samtidiga besökare.
Älvstadens delområden och projekt
Backaplan
Centralenområdet
Frihamnen
Karlastaden
Masthuggskajen
Skeppsbron
Planen för Skeppsbron är att området ska bli göteborgarnas nya, centrala mötesplats vid älven. Det planeras för 450 nya bostäder, en park, kontor, butiker, restauranger och ett nytt kajstråk.
Lindholmen
På få ställen är Älvstadens vision så närvarande som i Lindholmen. Här är det möjligt för de boende, besökande och verksamma att verkligen möta vattnet. Stadsdelen sträcker ut sig längs med älven med ett lockande kajstråk.
Lindholmshamnen
Lindholmshamnen är ett modernt, centralt och hållbart bostadsområde med närhet till vattnet och internationell kreativitet. Områdets spännande arkitektur varvas med gröna små parker, service och kajliv på klassisk varvsmark.
Kontakt
Amelie Sandow
Projektledare byggnation hamnbad och bastu i Jubileumsparken
Telefonnummer: 031-365 57 81
E-post: amelie.sandow@exploatering.goteborg.se
Angélique Rooth
Kommunikationsstrateg
Telefonnummer: 031-365 57 21
E-post: angelique.rooth@exploatering.goteborg.se
Övrig kontakt
För övriga frågor kontakta Göteborg Stads kontaktcenter
Telefon och e-post
- Telefon
- 031-365 00 00 (Göteborgs Stads kontaktcenter)
- E-post
- goteborg@goteborg.se
- Kontaktformulär
Postadress
Göteborgs Stad
404 82 Göteborg