Till sidans huvudinnehåll
Bild på Jubileumsparken en sommardag. I förgrunden syns bastun med ett par besökare i trappan. I bakgrunden syns Göta älv och tre röda lyftkranar.

Jubileumsparken - nybyggnad


I väntan på att Frihamnen ska byggas ut så har göteborgarna sedan 2014 kunnat ta del av Jubileumsparkens aktiviteter. Många har svettats i bastun, lärt sig segla i seglarskolan, svalkat sig i bassängen, rullat på rampen och lekt och lärt i uteklassrummet. Nu byggs den första permanenta delen av parken, där utflyktslekplatsen öppnade sommaren 2022 och där ett nytt hamnbad öppnar den 2 juni 2023 under Göteborgs jubileumsfirande.

Vad?

Just nu växer Jubileumsparkens första permanenta delar fram. Göteborgs femte utflyktslekplats med konstnärliga lekskulpturer, grönskande gläntor, gångvägar, bryggor, nya omklädningsrum och toaletter öppnade och invigdes i augusti 2022. Dessutom öppnar ett nytt hamnbad den 2 juni 2023 med två saltvattenbassänger och en sötvattenbassäng. Saltvattnet pumpas upp från saltkilen i Göta älv och i sötvattnet är cirkulerande dricksvatten som renas på naturlig väg med en så kallad filterbädd på land av sand och grus. Med start hösten 2023 byggs en ny bastu med samma placering och utseende som den befintliga bastuprototypen. 

Sedan 2014 har prototyper som bad, bastu, lekberg och uteklassrum byggts på platsen för parken, tillsammans med göteborgarna. Det är ett nytt sätt att stadsutveckla Göteborg – att låta människor successivt inta området och göra det till sitt och se vad som fungerar på platsen.

Jubileumsparken är öppen året om och alla aktiviteter är gratis. Vad som händer i parken och när hittar du på goteborg.se/jubileumsparken och i parkens sociala medier. För aktiviteterna i parken ansvarar föreningen Passalen i samverkan med Göteborgs Stad genom ett så kallat idéburet offentligt partnerskap. 

Vad händer i Jubileumsparken?

Var?

Jubileumsparken byggs i Frihamnen – en helt ny del av Göteborgs centrum som binder samman staden över älven. 

Den första permanenta delen av Jubileumsparken byggs längs Kvillepiren i Frihamnen, vid och på vattnet.

Varför?

I Jubileumsparken och i resten av Frihamnen kommer det att hända mycket under lång tid. Planen är att hela området ska bli en inkluderande, grön och dynamisk del av innerstaden. Den framtida stadsdelen ska vara en testarena för innovativ stadsbyggnad, som präglas av nytänkande, mod och nyfikenhet.

Jubileumsparken är ett resultat av göteborgarnas önskemål inför Göteborgs 400-årsjubileum och inför byggandet av Älvstaden. I de medborgardialoger som genomfördes blev det tydligt att många vill ha grönområden och komma närmare vattnet. Jubileumsparken kan uppfylla båda önskemålen.

När?

Sedan i januari 2021 byggs Jubileumsparkens första permanenta delar. Den första delen – Göteborgs femte utflyktslekplatsen med konstnärliga lekskulpturer omgivna av grönskande gläntor, gångvägar och bryggor längs vattnet – var klar och öppnade i augusti 2022.

Ett nytt hamnbad, med två salt- och en sötvattenbassäng samt tillhörande byggnader med omklädningsrum och toaletter, öppnar den 2 juni under Göteborgs jubileumsfestival. Välkommen då att ta ett premiärdopp mitt i stan! .

Med start hösten 2023 byggs en ny bastu. Den ska ha samma utseende och placering som nuvarande prototyp "Allmänna bastun".

Vem?

Jubileumsparken byggs, drivs och utvecklas i samverkan mellan exploateringsförvaltningen, stadsmiljöförvaltningen och Älvstranden Utveckling.

För dig som vill veta mer

Nyheter om Jubileumsparken

Hamnområde med grönska och en byggnad med grå fasad.
2023-05-26

Byggstart under hösten för ny bastu i Jubileumsparken

I nya hamnbadet blir det möjligt att ta ett dopp året om. I vinter, när kylan biter som värst, ska du kunna kombinera badet i Jubileumsparken med ett bastubesök i en nygammal bastu.

Bild på grå byggnad med tak i vågformat mönster och en blommande äng framför. I bakgrunden syns en basu med grå plåtfasad.
2023-05-18

Hamn och hav präglar Jubileumsparkens nya servicebyggnader

Med två veckor kvar till öppning och invigning av Jubileumsparken och hamnbadet tar vi en smygtitt in i de nya servicebyggnaderna med omklädningsrum, toaletter, personal- och teknikutrymmen.

Simbassäng en solig dag med badgäster i röda och blåa badkläder
2023-05-09

Fest i fyra dagar när Jubileumsparken och hamnbadet invigs

Äntligen kan vi bada både sött och salt, mitt i stan. Under fyra festliga dagar, 2–5 juni, firar vi att Jubileumsparken och det nya hamnbadet öppnar och invigs. Förutom bad blir det en rad aktiviteter…

2023-05-22

Förväntansfullt inför invigning av nya hamnbadet

Med mindre än en månad kvar till öppning och invigning av nya hamnbadet i Jubileumsparken pågår ett intensivt arbete för att hinna klart med badet.

Temabild med bubblor i grön och lila färg
2023-03-30

Salt och sött i nya hamnbadet - lär dig hur det funkar

Visste du att i sommar kommer du att kunna bada mitt i stan – i både söt- och saltvatten? Under Vetenskapsfestivalen den 20 april kan du få veta mer om hur det blir möjligt.

En transportpråm ligger på vatten. Den är röd och den ena inre kortsidan är synlig. Den är målad och föreställer bland annat en stjärnhimmel med fullmåne, höga byggnader och en sjö i vilken ett fjäll speglar sig.
2023-02-07

Bra flyt i bygget av hamnbadet i Jubileumsparken

Ett skepp kommer lastat. Under denna vecka anländer pråmen ”Berta” till Göteborg och Frihamnen. I lasten finns pontoner till det nya hamnbadet. Projektledare Amelie Sandow, exploateringsförvaltningen,…

Drönarbild på nya badet i Jubileumsparken
2022-11-15

Jubileumsparken växer både på land och i vattnet

Nytt hamnbad, nya omklädningsrum och toaletter samt byggnation av ny bastun. Det händer mycket både på land och i vattnet i Jubileumsparken.

Illustrationsbild på det nya hamnbadet med bryggor och pooler
2022-11-07

Så blir det nya hamnbadet i Jubileumsparken

I Jubileumsparkens nya hamnbad kommer det att finnas något för alla. Bassänger med salt- och sötvatten att bada, simma, hoppa och dyka i. Platser att sola, hänga eller ta en promenad på.

Älvstadens delområden och projekt

Visionsbild av stråk med handelsbyggnader. På gatan promenerar fotgängare.
Göteborg växer

Backaplan

Visionsbild av drottningtorget kvällstid med stora glasbyggnader bakom centralstationen.
Göteborg växer

Centralenområdet

Skiss av Frihamnen en solig dag. Människor promenerar på gatan eller sitter på uteserveringar och vid en strandkant.
Göteborg växer

Frihamnen

Vy över byggnationer runt Karlastaden. På bilden syns en byggkranar kring en ofärdig skyskrapa
Göteborg växer

Karlastaden

Flygbild över Masthuggskajen en solig sommardag. En färja närmar sig kajen från vattnet.
Göteborg växer

Masthuggskajen

Visionsbild av hur Skeppsbron ska se ut med nya bryggor och hus
Göteborg växer

Skeppsbron

Planen för Skeppsbron är att området ska bli göteborgarnas nya, centrala mötesplats vid älven. Det planeras för 450 nya bostäder, en park, kontor, butiker, restauranger och ett nytt kajstråk.

Bild av Lindholmen med Göta Älv i front och med hus och kranar
Göteborg växer

Lindholmen

På få ställen är Älvstadens vision så närvarande som i Lindholmen. Här är det möjligt för de boende, besökande och verksamma att verkligen möta vattnet. Stadsdelen sträcker ut sig längs med älven med ett lockande kajstråk.

Bild av hus i 3-5 våningar och med blå himmel och en glimt av älven
Göteborg växer

Lindholmshamnen

Lindholmshamnen är ett modernt, centralt och hållbart bostadsområde med närhet till vattnet och internationell kreativitet. Områdets spännande arkitektur varvas med gröna små parker, service och kajliv på klassisk varvsmark.


Kontakt

Amelie Sandow

Projektledare byggnation bad Jubileumsparken, stadsmiljö
Telefonnummer: 031-365 57 81
E-post: amelie.sandow@stadsmiljo.goteborg.se

Alexandra Ringdahl

Projektledare byggnation servicebyggnader Jubileumsparken, stadsmiljö
E-post: alexandra.ringdahl@stadsmiljo.goteborg.se

Angélique Rooth

Kommunikationsstrateg, exploateringsförvaltningen
Telefonnummer: 031-365 57 21
E-post: angelique.rooth@exploatering.goteborg.se

Övrig kontakt

För övriga frågor kontakta Göteborg Stads kontaktcenter

Telefon och e-post

Telefon
031-365 00 00 (Göteborgs Stads kontaktcenter)
Kontaktformulär

Ställ en fråga eller lämna en synpunkt.

Fyll i din e-postadress om du vill ha svar.
Ställ en fråga eller lämna en synpunkt. Beskriv ditt ärende så detaljerat som möjligt. Max 5000 tecken.
Göteborgs Stad behandlar dina personuppgifter i enlighet med bestämmelserna i dataskyddsförordningen, DSF. För mer information, se Så här behandlar kommunen dina personuppgifter.

Postadress

Göteborgs Stad
404 82 Göteborg

Öppettider

${loading}