Färjenäsparken
Vad?
Färjenäsparken är en välbesökt stadspark med flera olika lek- och aktivitetsytor och promenadstråk. I parken finns till exempel en av Hisingens största lekplatser, ett uteklassrum, en motionsslinga på 1400 meter, fotbollsplan, skejtpark, plan för streetbasket samt utsikts- och picknickplatser med anlagda grillkärl.
Under 2021 till och med 2023 fortsätter vi att utveckla Färjenäsparken till en park för evenemang och rekreation. Den stora gräsytan är nu också en evenemangsplats, förutom att vara en plats för rekreation och aktiviteter. I väster och öster ramas gräsytan in av naturlika planteringar som på sikt ska utvecklas till en artrik skogsmiljö med både löv- och barrträd. Strandpromenaden ska rustas upp för att bli en del av parken, som ska nå ända ner till älven.
Så utvecklas parker- och andra stadsmiljöer
Var?
Färjenäsparken ligger på Hisingen intill Norra Älvstranden (norra stranden av Göta älv), mellan Älvsborgsbron och Eriksbergs bockkran.
Varför?
Utbyggnaden av Färjenäsparken är en del av Göteborgs Stads jubileumssatsning "Blå & gröna stråk och oaser" inför stadens 400-årsjubileum. Ett svar på göteborgarnas önskemål om fler gröna oaser och sammanhängande stråk vid vatten, som binder samman staden och gör det lätt att mötas, koppla av och ta del av natur och kultur.
Med en evenemangsyta i Färjenäsparken kompletteras och avlastas Slottsskogen som evenemangsarena.
I Färjenäsparken finns dessutom ruinerna av "det första Göteborg", som Karl den nionde började bygga 1603 och som fick sina privilegier 1607.
När?
Park och naturförvaltningen har sedan början av 2006 arbetat med att utveckla Färjenäsparken, i samverkan med Älvstranden Utveckling AB och i takt med byggnationen av de nya bostadsområdena längs norra Älvstranden.
Sedan 2021 pågår utbyggnad av Färjenäsparken i mötet med älven med sikte mot att det ska stå klart under 2023. Etapp ett med evenemangsyta och naturlika planteringar är klar. Gestaltning av etapp 2, stranddelen, pågår.
Nyheter om Färjenäsparken
Parker och stadsmiljöer under utveckling
Olof Palmes plats
Flunsåsstråket
Färjenäsparken
Jubileumsparken
Kontakt
Niclas Bergendahl
Projektledare stadsmiljö
E-post: niclas.bergendahl@stadsmiljo.goteborg.se
Johan Blomqvist
Biträdande projektledare
E-post: johan.blomqvist@stadsmiljo.goteborg.se
Angélique Rooth
Kommunikationsstrateg exploateringsförvaltningen
E-post: angelique.rooth@exploatering.goteborg.se
Övrig kontakt
För övriga frågor kontakta Göteborg Stads kontaktcenter
Telefon och e-post
- Telefon
- 031-365 00 00 (Göteborgs Stads kontaktcenter)
- E-post
- goteborg@goteborg.se
- Kontaktformulär
Postadress
Göteborgs Stad
404 82 Göteborg