Till sidans huvudinnehåll
Bild på Palmhuset i Trädgårdsföreningen - stor vit byggnad med mycket glas

Palmhuset - ombyggnad


Palmhuset i Trädgårdsföreningen är en av Göteborgs mest ikoniska byggnader. Nu ska den både restaureras och moderniseras för att vara redo för framtiden.

Vad?

Palmhuset är en kulturhistoriskt mycket värdefull byggnad, som är byggnadsminnesförklarad sedan 1976.  Byggnaden har cirka 370 000 besökare varje år, och är också tillgänglig för att hyra för ceremonier som vigslar och minnesstunder. Idag finns det få växthus av samma ålder och storlek som Palmhuset bevarade i Europa, vilket gör det unikt, inte bara lokalt och regionalt utan även i ett internationellt sammanhang. 

Under restaureringen kommer hela Palmhuset renoveras både invändigt och utvändigt. Bland annat innebär detta att man blästrar gjutjärnsstommen, tar bort rost och målar hela konstruktionen. Dörrar byts ut mot mer tidsenliga dörrar, och fönster ska antingen renoveras eller bytas ut. Dessutom ska hela taket få nytt glas.

Även olika funktioner i huset ska förbättras, genom att man till exempel byter ut bevattningssystemet, och även ser över andra installationer i byggnaden.

Så arbetar staden med kulturhistoriska miljöer

Var?

Palmhuset ligger mitt i Trädgårdsföreningen i hjärtat av Göteborg. Trädgårdsföreningen ligger intill kanalen mellan Centralstationen i norr, Heden i söder, Gamla Ullevi i öster och Bältesspännarparken i väster, och har i sin helhet cirka 1,7 miljoner besökare varje år.

När?

Restaureringen kommer att göras under sommarhalvåret under fyra somrar, 2023-2026. Anledningen till att arbetet görs på sommaren är för att skydda de känsliga växter som finns i byggnaden. Eftersom byggnaden består av fem olika huskroppar kommer restaureringen göras i etapper, där en huskropp i taget stängs av. På detta sätt kan Palmhuset vara öppet för besökare under tiden.

Första etappen startar i mitten av april 2023 och planeras vara färdig i oktober 2023.

Vem?

Det är stadsfastighetsförvaltningen i Göteborgs Stad som förvaltar byggnaden och ansvarar för restaureringsprojektet.

Entreprenör är inte klar ännu.

Läs mer om Palmhusets verksamhet

Palmhuset

Aktuellt från Göteborgs stad

Relaterad information

Drönarbild av Palmhuset
2023-01-12

Palmhuset framtidssäkras

En unik gigant i stål och glas ska göras redo för framtiden. Palmhuset restaureras 2023–2026.

Kontakt

Charlotte Karlsson

Projektägare
E-post: charlotte.karlsson@exploatering.goteborg.se


Övrig kontakt

Telefon och e-post

Telefon
031-365 00 00 (Göteborgs Stads kontaktcenter)
Kontaktformulär

Ställ en fråga eller lämna en synpunkt.

Fyll i din e-postadress om du vill ha svar.
Ställ en fråga eller lämna en synpunkt. Beskriv ditt ärende så detaljerat som möjligt. Max 5000 tecken.
Göteborgs Stad behandlar dina personuppgifter i enlighet med bestämmelserna i dataskyddsförordningen, DSF. För mer information, se Så här behandlar kommunen dina personuppgifter.

Besöksadress

Lillhagsparken 13

[{ "type":"Feature", "geometry":{ "type":"Point", "coordinates":[11.951466860125493,57.76087034880113] }, "properties":{ "title":"Stadsfastighetsförvaltningen", "content":"Lillhagsparken 13" } }]

Postadress

Box 5163
402 26 Göteborg

Fax
031-365 01 01
${loading}