Opaltorget
Vad?
Opaltorget med närliggande områden har under det senaste decenniet genomgått en total förändring. Platsen håller på att utvecklats till ett attraktivt område med en egen tydlig identitet.
Totalt handlar det om 1 100 nya bostäder med olika upplåtelseformer i närområdet. Av dessa har 550 byggts i direkt anslutning till själva Opaltorget.
Torget har också utökats med fler butiker, restauranger, kontor, vårdcentral, apotek, en familjecentral och en ny Opalkyrka. I området har också en ny park byggts – Opalparken – och under kommande år tillkommer även skola och förskola.
Dessutom har trafiksystemet med gator, cykelbanor och hållplatslägen byggts om.
Hur staden arbetar med bostäder
Var?
Opaltorget ligger i Tynnered, i sydvästra Göteborg. Från Opaltorget är det endast ett par kilometer till Frölunda torg och även till olika badplatser vid havet.
Varför?
Visionen för framtidens Opaltorg har varit att skapa ett levande, attraktivt och tryggt område med täta kollektivtrafikförbindelser. Ett modernt torg med bostäder och närhet till affärer och service i en miljö där människor trivs.
För Göteborgs Stad är utvecklingen av Opaltorget och närområdet en satsning för framtiden. Fler jobbtillfällen skapas och dessutom stärks området som stadsdelstorg för lokal handel, verksamheter och service. Detta leder till både ökad köpkraft och att fler flyttar till samt rör sig i området. En ny park bjuder in till både umgänge och aktivitet för unga såväl som äldre.
När?
Utvecklingen av området har pågått sedan början av 2000-talet. Visionen för framtidens Opaltorg togs 2011, och 2016 började utvecklingen att ske på plats i området. 2019 flyttade de första hyresgästerna in i Familjebostäders nya hyresrätter nära Opaltorget, och i slutet av samma år öppnade nya Opalkyrkan. Hösten 2020 började verksamheter att flytta in i de nya lokalerna i centrumdelen av torget.
Den nya Opalparken började byggas under 2022 och öppnade i maj 2024.
Under 2024 blev de sista bostäderna vid det nya Opaltorget klara. Byggnation av bostäder runt omkring Opaltorget kommer att fortgå under många år.
Det som återstår är mindre gatuarbeten i anslutning till Opaltorget som kommer att pågå även under 2025.
Dessutom pågår planering för byggnation av en ny förskola under kommande år.
Vem?
Området utvecklas av Göteborgs Stad tillsammans med olika byggaktörer i området.
Initialt har centrumdelen av Opaltorget utvecklats av Opaltorget Förvaltning AB (OFAB), men sedan 2021 ansvarar SBB för utvecklingen och förvaltningen av torget. K-Fastigheter utvecklar också bostäder vid centrumdelen av Opaltorget och nya Opalkyrkan har byggts av församlingen för kyrkan.
Övriga aktörer som bygger och stadsutvecklar i närområdet kring Opaltorget är Familjebostäder, Stena Fastigheter AB, Nordr, Bostadsbolaget och AF bygg.
Nyheter om Opaltorget
Frågor och svar
-
Hur sker omvandlingen av Opaltorget?
Omvandlingen för att torget och närliggande område ska bli en trygg och attraktiv stadsdel sker stegvis. För att ge plats för det nya torget och den blivande parken revs ett antal av de befintliga byggnaderna, exempelvis Kulturskolan och Opalkyrkan under 2016. Ledningar har setts över och det har anlagts nya gator. Nya bostadshus har byggts i omgångar i närområdet och 2024 färdigställdes de sista husen vid torget. Efter det kommer en förskola att färdigställas.
Utvecklingen av nya bostäder längs med Briljant- och Smaragdgatan och på Rubingatan förväntas fortsätta in på 2030-talet.
-
Vad är Opaltorgets historia?
Fram till 1960-talet bestod området kring Opaltorget av jordbruksmark. Torget byggdes inom ramen för miljonprogrammet och var ett typiskt exempel på den tidens stadsbyggnadsideal. Men precis som i många liknande områden minskade antalet boende och de som bodde kvar handlade hellre på stormarknader runtomkring. Butikerna på torget tvingades stänga en efter en. Och själva torget blev utsett till Göteborgs fulaste torg.
2011 tog Göteborgs Stad initiativ till att förbättra hela området tillsammans med externa aktörer. Visionen blev att skapa ett tryggare, säkrare och attraktivare område med mycket liv och rörelse. Under det senaste decenniet har därför området genomgått en total förändring och utvecklats till ett större och attraktivt stadsdelstorg.
-
Vilka verksamheter finns vid torget?
Det finns bland annat en stor matbutik, ekologisk köttbutik, skönhetssalong, restaurang och vårdcentral samt ett apotek. Vid torget finns det också en ny familjecentral med barnmorske- och vårdpersonal, förskollärare och socialtjänst.
Dessutom finns ett nytt kontor med plats för cirka 120 tjänstepersoner från Socialförvaltning Sydväst och Äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen.
-
Vad innehåller den nya parken (Opalparken)?
Parken, som ligger norr om nya Opaltorget, är cirka 12 000 kvadratmeter stor. Under hösten 2018 och 2019 bjöd dåvarande park- och naturförvaltningen in till dialog om användning av parken. Utifrån synpunkter och önskemål som framfördes under dialogen har nya Opalparken utformats.
Utgångspunkten var att parken skulle vara lekvänlig, det skulle finnas platser för rörelse och motion men även för avkoppling och vila.
Den nya Opalparken blev klar och öppnade i maj 2024.
-
Hur blir de nya bostäderna?
Bostadsbebyggelsen varierar i både skala, upplåtelseformer och arkitektur. Det har byggts både hyres— och bostadsrättslägenheter samt studentbostäder vid Opaltorget och i närområdet.
Bostäderna har integrerats med kontorslokaler, till exempel för socialförvaltningen, övriga centrumverksamheter och förskola.
-
Hur många hyresrätter och bostadsrätter byggs?
När byggnationen är färdig kommer det att finnas drygt 1 100 nya bostäder på det nya Opaltorget och området runtomkring. Byggandet är grupperat i olika delar: Centrumkvarteret, Familjebostäders nya hyresrätter, Parkhuset, bostäder vid Briljant-, Smaragd- och Rubingatan.
Det kommer sammanlagt att byggas 350 hyresrätter, cirka 300 bostadsrätter, närmare 100 bostäder inom äldreboende, och cirka 200 studentlägenheter. Upplåtelseform för resterande cirka 200 bostäder är ännu inte bestämd.
-
Hur får jag en bostad vid Opaltorget?
Opaltorgets närområde
- Familjebostäder AB har byggt 154 nya hyresrätter nära befintliga hus på Grevegårdsvägen 100-194 (gård 6-8), mot parken. På gård 8 har även ett trygghetsboende för 70+ byggts. Den som bor hos Familjebostäder idag söker lägenheten via Familjebostäders Omplaceringsplats. Lägenheterna publiceras också på Boplats Göteborg. Det finns ingen särskild kö till Familjebostäders trygghetsboenden utan lägenheterna söks på vanligt sätt via Boplats.
- Parkhuset. I Parkkvarteret kommer det att byggas en ny förskola med fyra avdelningar. Intill förskolan bygger Nordr drygt 100 lägenheter - både bostads- och hyresrätter. Du kan läsa mer om projektet på Nordrs webbplats.
Briljant- och Smaragdgatan
- Stena fastigheter AB bygger 370 lägenheter, både hyresrätter och bostadsrätter. Du som är hyresgäst hos Stena fastigheter AB idag och bor i området har förtur till de nybyggda hyreslägenheterna. Hyreslägenheterna förmedlas via Homeq.
- Bostadsbolaget har byggt ett tiovåningshus med cirka 100 hyreslägenheter. Bostäder förmedlas via Boplats Göteborg.
Kontaktpersoner
Emma Holm, Göteborgs Stad
Övergripande frågor om projektet
E-post: emma.holm@exploatering.goteborg.se
Stefan Granander, Göteborgs Stad
Gatubyggnation
E-post: stefan.granander@exploatering.goteborg.se
Förvaltning av allmän plats, stadsmiljöförvaltningen
E-post: stadsmiljo@stadsmiljo.goteborg.se
Förvaltning Opaltorget, Centrumhuset
E-post: info.regionvast@sbbnorden.se
Nordr
Byggnation Parkhuset
Telefonnummer: 020-22 22 66
E-post: kundcenter.vast@nordr.com
K-fastigheter
Centrumkvarteret, byggnation av bostäder
E-post: info@k-fastigheter.se
Övrig kontakt
För övriga frågor kontakta Göteborg Stads kontaktcenter
Besöksadress
Postgatan 10
Postadress
Box 2258
403 14 Göteborg